Türkiye'de kadastro konusunda en sıkıntılı bölgelerden biri olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde yarım asrı aşkın süredir devam eden kadastro çalışmaları yüzde 98 oranında tamamlandı.
ERZURUM’DAKİ KADASTRO ÇALIŞMALARI
Erzurum Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede ilk kadastro çalışması 1950'de Erzurum'da 1 birimle başlarken, daha sonraki dönemlerde yılda ortalama 58 birimde kadastro verileri kayıt altına alındı.
Kadastro çalışmaları geçmiş yıllara göre çok daha hızlı bir şekilde sürdürülen bölge illerinde şimdiye kadar 3 bin 494 birimde kadastro çalışması yapıldı. Toplam 3 bin 538 birimin bulunduğu bölgede, kadastrosu yapılmayan, Erzurum'da 5, Ağrı'da 24, Kars'ta 9, Iğdır'da 5, Erzincan'da da 1 olmak üzere toplam 44 köy kaldı.
GÜLLÜCE’NİN AÇIKLAMASI
Bu yıl 22 köyün daha kadastrosunun yapılması planlanırken, geriye kalan 22 köyde ise kadastro çalışmaları, köyler arasındaki sınır anlaşmazlığı ve kan davası gibi sorunlar nedeniyle askıya alınmış durumda.
Erzurum Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Vekili Hanifi Güllüce, son birkaç yılda kadastro çalışmalarının, bölgeye has sorunlara rağmen çok hızlı bir şekilde ilerlediğini bildirdi.
Güllüce, 1950'den 2004 yılına kadar bin 907 birim, son 7 yılda da bin 587 birimde kadastro çalışması yapıldığına dikkati çekerek, "Kadastrosu yapılmayan sadece 44 köyümüz kaldı. Bu yıl bu köylerden 22'si de kadastrosunun yapılması için 2011 yılı çalışma programına dahil edildi" dedi.
Daha önce yalnızca devlet eliyle yapılan kadastro çalışmalarına 2005 yılından sonra özel sektörün de dahil edildiğini ifade eden Güllüce, bu nedenle çalışmaların çok daha hızlı bir şekilde tamamlandığı kaydetti.
PROBLEMLİ KÖYLER
Bölgede kadastrosu yapılmayan 22 köyde ise çeşitli problemlerle karşılaştıklarını ifade eden Güllüce, şu bilgileri verdi:
"Bu köylerde şimdiye kadar kadastro yapılamamasının en önemli sebebi sınır anlaşmazlığı. Bir kuşak önce yaşamış köylülerin tarifine dayalı olarak tespit edilen köy sınırlarında bir anlaşmazlık söz konusu. Bir birimin kadastrosunun yapılabilmesi için de çalışma sınırının tespit edilmesi gerekiyor. Bu anlaşmazlık nedeniyle kadastro çalışması yapılamıyor. Köylerin birçoğunda bu sorun var. Ayrıca kan davaları da kadastro çalışmalarına engel teşkil ediyor. Çünkü kadastro çalışmalarında orada yaşayan 40 yaşının üstündeki kişilerden bilir kişi heyetinin seçilmesi gerekir. Kan davası olan köylerde, bu heyeti belirlemek zor ve istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Problemli köylerde sıkıntıların aşılmasını bekliyoruz. Sorunları çözmeden kadastro yapılamaz." Kurbani Geyik –AA/ERZURUM