KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERE 8 KATRİLYONLUK YATIRIM
Aralarında Erzurum’un da yer aldığı Kalkınmada öncelikli illere son 5 yılda 8 katrilyona yakın bir yatırım gerçekleştirildi. Aslan payını ise 5,5 katrilyon lirayla Doğu ve Güneydoğu illeri aldı. Önümüzdeki yıl bu rakamın yüzde 200'lere çıkarılması hedefleniyor.
KÖYDES VE BELDES YATIRIMLARI
Kalkınmada öncelikli yöreler için 2007 yılı içinde 8 katrilyon liralık bir yatırım gerçekleştirildi. Doğu, Güneydoğu Anadolu illerine 5,5 katrilyon yatırım gerçekleştirilirken, bu yatırımların yüzde 60'ını sağlık ve eğitim alanları oluşturuyor. KÖYDES'e 1 milyar 450 milyon sadece son 2 yılda bu bölgelere ödenek ayrıldı ve bu ödeneğin hemen hepsi kullanıldı. Bu çerçevede 13 bin 500 kilometre yol asfaltlanırken, 8 bin kilometre yol stabilize edildi. Ayrıca 8 bin köye içme suyu götürüldü.
EĞİTİM VE SAĞLIK
Ayrıca kalkınmada öncelikli yerlere 2007 yılı içerisinde 17 bin 500 öğretmen atanırken, 292 eğitim kurumu tamamlandı. Bu yıl içinde ayrıca bin 200'ü doktor olmak üzere 9 bin 300 sağlık personeli o bölgelerde görevlendirildi. Önümüzdeki yıl 8 katrilyonluk yatırımın yüzde 200'ün üzerinde artırılması beklenirken, bu çerçevede bölgedeki öğretmen, doktor, sağlık çalışanı gibi alanlardaki eksiklerinin de önemli ölçüde giderileceği belirtildi.
KALKINMADA BİRİNCİ DERECEDE ÖNCELİKLİ İLLER
Birinci derecede Kalkınmada öncelikli yöreler arasında başta Erzurum olmak üzere, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri), Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van,Yozgat ve Zonguldak illeri yer alıyor.