//ORTAK PROJE
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Hanımeli Projesi’nin Danışmanı Doç. Dr. Ömer Yılmaz, kadınların istihdamının artırılması, üreten bireyler olması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi amacıyla yürütülen çalışmaya ilişkin olarak bilgiler verdi. 87 bin Euro bütçeli ve 120 kadına yönelik olarak uygulanacak olan projenin, Atatürk Üniversitesi Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katkılarıyla Mediko Sosyal Tesisleri’nde hayata geçirileceğini kaydeden Yılmaz, projenin özel hedefleri, beklenen sonuçları ve temel faaliyetleriyle ilgili olarak bilgiler aktardı. Projenin özel hedefleri arasında; kadınların istihdama katılmalarının önündeki sosyal ve kültürel engellerin azaltılması, Erzurum’da yaşayan yoksul kadınların mesleki eğitim alarak, işgücü piyasasına katılmaları, gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları, gelirlerinin ve dolayısıyla yaşam kalitelerinin yükseltilmesi gibi önemli ayrıntıların bulunduğunu belirten Yılmaz, ayrıca bu çalışmayla kadınların girişimcilik kültürlerinin yükseltilmesi ve kendi işlerini kurabilmelerinin sağlanmasının amaçlandığını söyledi.
YILMAZ, HANIMELİ PROJESİ’NİN BEKLENEN SONUÇLARI
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Yılmaz, projeden beklenen sonuçlara dair bilgiler de verdi. Bölge halkında kadınların istihdamı konusundaki önyargıların azaltılmasının yanında, kadınların işgücüne katılmaları konusunda bilinç yükseltilmesinin de beklendiğini kaydeden Yılmaz, “Bu amaçla, 2 Toplumsal Cinsiyet Semineri düzenlenecek. Seminerlere bin kişinin katılması beklenmektedir. Yine aynı amaçla 3 bin adet 8 farklı afiş, bin adet 2 farklı broşür bastırılacak, proje web sitesi hazırlanacak. Katılımcılara 4 konu başlığında toplam 704 saat eğitim verilmesi öngörülmüştür. Eğitim programları kapsamında, kentsel yoksulluk bölgelerinden seçilen toplam 120 kadın eğitilecek. 60 kadın, 2 grupta toplam 332 saat aşçılık eğitimi ve 60 kadın da 2 grupta toplam 60 saat Ev Yapımı Ürünler Eğitimi alacak. Ayrıca tüm katılımcılar, 4 grupta toplam 264 saat girişimcilik eğitimi ve danışmanlık hizmeti alacak. Tüm katılımcılara, 4 grupta toplam 48 saat toplumsal cinsiyet eğitimi verilecek; kadınlarda farkındalık yaratılacak, bilinç yükseltilecek. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla 2 ‘Örnek Başarı Hikayeleri Seminerleri’ gerçekleştirilecektir. Seminerlere 500 kadının katılması beklenmektedir. Eğitim programlarına katılan kursiyerlerin en az yüzde 40'ının kendi işini kurması veya eğitim aldıkları konularda üretim faaliyetlerini sürdürmeleri ve en az yüzde 10'unun bölgede faaliyet gösteren işletme ve kurumlarda istihdam edilmesi beklenmektedir.” diye konuştu.
//PROJENİN KAPSAMI
Proje kapsamında, kadınların istihdamı önündeki sosyal ve kültürel engellerin azaltılması amacıyla da bazı çalışmalar yapılacağını dile getiren Doç. Dr. Ömer Yılmaz, “Proje açılış ve Kapanış Toplantıları, Toplumsal Cinsiyet Semineri temasında düzenlenecek. Toplantılar aynı zamanda kadınlar için sosyal güçlendirme faaliyeti niteliği de taşıyacak. Ayrıca katılımcılara Toplumsal Cinsiyet eğitimleri verilecek. Bölge halkında kadının istihdamı konusundaki önyargıların azaltılması amacıyla afişler, broşürler bastırılacak, bir websitesi hazırlanacak, eğitim programlan İletişim Fakültesi tarafından kaydedilerek, Üniversite TV'de yayınlanacaktır. Kadınların istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla, katılımcılara Aşçılık ve Ev Yapımı Ürünler Eğitimleri verilecektir. Eğitim alan kadınların bölgede faaliyet gösteren işletmeler ve kurumlarda istihdamı sağlanmaya çalışılacak. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla, katılımcılara Girişimcilik eğitimleri verilecek, kendiişlerini kurmaları konusunda tüm süreçlerde danışmanlık desteği verilecektir. Kadınların girişimci özelliklerinin desteklenmesi, satış ve müşteri ilişkileri gibi konularda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, ürettikleri ürünleri satacakları bir Ürün Satış Merkezi" açılacak. Ayrıca, kadınların motivasyonunu sağlamak ve kendi işlerini kurmalarını özendirmek amacıyla "Örne Başarı Hikayeleri Seminerleri" düzenlenecek.” şeklinde konuştu.
Yılmaz, eğitimlere önümüzdeki ay başlanacağını açıklayarak, uygulama süresinin 12 ay olacağını sözlerine ekledi.