RECEP ERGİN (İHA) - Gümüşhaneli işadamı Ergün Tayfur Çoban, geçmişe özlemini gidermek için özel yaptırdığı tandırı bin 100 kilometrelik yolda aracının bagajında taşıdı. İstanbul'da ikamet eden Çoban, aslen Gümüşhane merkeze bağlı Akçahisar köyünden olduğunu söyledi. Çocukluğunu köyde ve fakirlik içerisinde geçiren Çoban, o yıllarda işkembenin kalın kenarlarını köy evindeki tandırda kebap yapıp yediklerini hiç unutamadığını söyledi.
TANDIR NOSTALJİSİ
Eskiye olan özlemini gidermek için geçen yıllarda tuğla ve diğer malzemeden tandır yaptıklarını fakat aradıkları lezzeti yakalayamadıklarını belirten Çoban, bu kez Gümüşhane'de tandır yaptırmak istedi.
Burada da yaptıramayınca Bayburt'ta bir tandır ustasına müracaat eden Çoban, iki tandır birden yaptırarak birisini köyde yeni yaptırdığı evine diğerini İstanbul'daki evine götürdü. Bayburt'ta aracına yüklediği tandırı bin 100 kilometre boyunca aracının bagajında taşıyan Çoban, İstanbul'dan da Gümüşhane'deki evine şömine yaptırıp getirdiğini söyledi.
Gurbette yaşayan birçok kişinin geçmişe olan özlemini evlerini eskiden yaşadığı ortama döndürmeye çalıştığını söyleyen Çoban, "Birçok tanıdığım arkadaşım bahçesine tandır yapmaya başladı. Tandırda hamsili ekmek, kete, siron yufkası yaptıracağız" dedi.
Yaklaşık 80 santimetre genişliğinde, bir metre yüksekliğindeki tandırın özel bir topraktan ve özel bir usta tarafından yapıldığını dile getiren Çoban, hazır tandırın toprağa nasıl yerleştirileceğini de şöyle anlattı: "Açılacak çukurun içine yerleştirilen tandır öncelikle ateşle hem içten hem dıştan yakılacak. Yaktıktan sonra etrafı mıcır, kum ve cam kırıklarıyla doldurulup izolasyonu sağlandıktan ve bacası bağlandıktan sonra üzeri kapatılacak."