ERZURUM - ”Atatürk Üniversitesi ve Podova Üniversitesi’nden öğretim elemanlarının katılımı ile düzenlenen “Uluslararası Yerel Ürünler ve Markalaşma Konferansı” İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirildi.
KUDAKA tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Yerel Marka: İspir Kuru Fasulyesi” projesinin bir faaliyeti olan Konferansa öğretim üyeleri, İspir ve Pazaryolu ilçesinde görev yapan Kamu kuruluşları görevlileri, bölgede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve kuru fasulye üreticileri ve öğrenciler katıldı.
“GELECEĞİMİZ İÇİN İSPİR KURU FASULYESİ” SUNUMU
Konferansın açılış konuşmasında Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan “Geleceğimiz için İspir Kuru Fasulyesi” isimli açılış konuşmasında bölgede yapılan bilimsel çalışmalar, edinilen tecrübeler ile bölgenin kalkınması için değişik potansiyelleri gündeme getirdi.
“Bu potansiyellerden en önemlileri İspir Kuru Fasulyesi, İspir Balı ve kırsal turizmdir” diyen Erdoğan, İspir’in geleceği için İspir Kuru Fasulyesine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, bu proje ile İspir Kuru Fasulyesine yöre halkının sahiplenmesini sağlamayı ve bu yerel ürünün ülke piyasasında yerini almasını hedeflediklerini belirtti.
KORKMAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise konuşmasında, projenin üniversiteler ile değişik toplum kesimleri arasında gerçekleştirilen işbirliğine güzel bir örnek olduğunu belirtti. Korkmaz, “Kurufasulyesi ve balı gibi yerel ürünleri ile İspir’in kalkındırılabileceğinin farkına varılması gerekiyor” diye konuştu.
İspir kaymakamı Faik Oktay Sözer, İspir Kuru fasulyesi yetiştiriciliğinde modern uygulamaların yapılması için verdikleri destekler ile bu yıl yaklaşık 70 tonluk bir üretim artışı elde ettiklerini belirtti. Birkaç yıl içinde Ovit ve Köprüköy tünellerinin tamamlanması ile İspir’in bir geçiş bölgesi olacağını ve geriye göçün gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. ve Dr. Alessandra Scudeller çalışmalarıyla katkıda bulundular.
Prof.Dr. Edi Defrancesco Avrupa Birliğinin gıda kalitesi ve yerel ürünler politikası hakkında bilgi verdiği sunumunda, İspir kuru fasulyesinin marka değerinin korunması için Avrupa Birliğinden de tescillenmesi gerektiğini vurguladı.
Doç.Dr. Ayhan Yıldırım İtalya’da İspir’e benzer coğrafyalara sahip bulunan ve ürünlerini markalaştırmayı başarmış örnekleri anlattığı sunumda İspir kuru fasulyesinin marka değerinin korunması ve sürdürülebilir olması için önerilerde bulundu.
PADOVA’DAN KONFERANSA KATILDI
Dr. Alessandra Scudeller İspir’de ilk kez gerçekleştirilen uluslar arası video konferans ile İtalya, Padova’dan konferansa katıldı. Dr. Scudeller dağlık alanlarda yaşayan ve gelir düzeyleri düşük çiftçilerin ürünlerini markalaştırarak gelirlerini nasıl artırabileceklerini İtalya örnekleri ile anlattı.
Prof. Dr. Fahri Yavuz, markalaşmış yerel ürünler ile kırsal kalkınmanın nasıl gerçekleştirilebileceği hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Yavuz İspir’de marka olmuş ve marka olabilecek yerel ürünler ile kırsal turizmin nasıl ilişkilendirilebileceğini Uzakdoğu ülkelerinden örnekler ile açıkladı.
Yrd. Doç. Dr.Yavuz Topçu, Erzurum ilinde yaşayan kuru fasulye severlerin İspir Kuru Fasulyesini tercih etme nedenleri hakkındaki çalışmasını sundu.