SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Korhan Kılıç, Erzurum’da gribal enfeksiyon vakalarında çok hızlı bir artış yaşandığını söyledi.
Erzurum’da iklim sapmalarından kaynaklanan ani ısı değişimleri, hastanelerdeki yoğunluğu büyük ölçüde artırdı. Palandöken Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Korhan Kılıç, hastaların yarısından fazlasının gribal enfeksiyondan şikayetçi olduğunu belirtti.
//GRİBAL ENFEKSİYON BELİRTİLERİ
Gribal enfeksiyonların, yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir hastalık olduğunu kaydeden Kılıç, bu belirtilere ek olarak hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanma gibi belirtilerin eklenebileceğini dile getirdi.
Nezle ve grip hastalığının birbirine karıştırılmaması uyarısında bulunan Korhan Kılıç, gribal enfeksiyonlarda belirtilerin bir hafta içinde kaybolduğunu, ancak halsizlik belirtilerinin kaybolmasından sonra da devam edebileceğini belirtti. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden gribin, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürree, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olabildiğini ifade etti.
//DÜZENLİ BESLENME VE TEMİZLİK UYARISI
Palandöken Devlet Hastanesi Kulak Buran Boğaz Uzmanı Op. Dr. Korhan Kılıç, soğuk algınlığının ise, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalık olduğunu kaydetti. Korhan Kılıç, “Soğuk algınlığının belirtileri ateştir, baş ağrısı nadir rastlanır. Grip olan hastalarda ise 38 ile 39 dereceye kadar çıkar. Genel ağrı ve sızı az rastlanırken, griplilerde genellikle görülür. Yorgunluk griplilerde 2 ile 3 hafta görülürken, soğuk algınlığı olanlarda çok hafif ve kısa sürelidir. Soğuk algınlığı olan hastalarda tıkalı burun, hapşırma, boğaz ağrısı genellikle görülür, griplilerde ise bazen görülür. Griplilerde genellikle öksürük, soğuk algınlığında ise çok nadir görülür. Soğuk algınlığı komplikasyonları sinüzüt ve kulak ağrısı, gribin komplikasyonları bronşit, zatürreedir.” şeklinde konuştu.
Tokalaşma ve hapşırma yoluyla bulaşabilen viral enfeksiyonlardan korunabilmek için beslenme düzeni ve temizliğe özen gösterilmesini isteyen Kılıç, virüslerden korunabilmenin en etkin yolunun ise, grip aşısından geçtiğini belirtti.