ETSO toplantı salonundaki panele Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ER-VAK Başkanı Erdal Güzel ve çok sayıda iş adamı katıldı. Prof. Dr. Osman Demirdöğen’in oturum başkanlığını yaptığı panelde Vergi Denetlemeleri Büro Başkanı Ömer Yıldız ile Vergi Denetmeni Mehmetcan Yılmaz, bir süre önce TBMM’den geçen kanunla ilgili işadamarına bilgi verdi.
YILDIZ BİLGİ VERDİ
‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’yla krizin oluşturduğu ekonomik daralmaların yükünün hafifletilmesi ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiğini belirten Vergi Denetlemeleri Büro Başkanı Ömer Yıldız, kanunla ayrıca kamuya olan borç yükünün azaltılması, borçların ödenebilirliğinin sağlanması ve mali ilişkilerin belli plana göre düzenlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
KAMU ALACAKLARI
Yapılan değişiklikle Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri ve Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri, TEDAŞ, YURT- KUR, TRT, KOSGEB, TOBB ve TOBB’a bağlı odalar ile OSB’nin kapsama giren idareler olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu kurumlara ait vergiler ve vergi cezaları, idari para cezaları, harç, katılma payı ve bandrol ücretleri gibi alacaklar alınacak. Kesinleşmiş kamu alacaklarında, alacak asıllarının tamamı, SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’si, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’si, gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutar ödenecektir. Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamı, para cezalarının kalan yüzde 50’si, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek” diye konuştu.
İHTİLAFLI KAMU ALACAKLARI
İhtilaflı kamu alacaklarıyla ilgili de düzenleme yapıldığını dile getiren Vergi Denetmeni Mehmetcan Yılmaz, “İhtilafın bulunduğu safhaya göre, alacak asıllarının yüzde 50’si veya yüzde 20’si, asla bağlı olmayan cezaların yüzde 25’i veya 10’u, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutar, ödenecek. Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, faiz gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecek.
SGK’nın prim alacak asıllarında ise herhangi bir indirim yapılmayacak, idari para cezalarının yüzde 25’i ile gecikme zammı ve gecikme cezası yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. İnceleme ve tarhiyat safhasındaki alacaklarda başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecektir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra, tarh edilen verginin yüzde 50’si, gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutar, ödenecek, kalan alacak asılları ve vergi cezaları ile gecikme faizi gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecek. Pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname veren mükelleflerin, tahakkuk eden vergilerin tamamını, pişmanlık zammı, gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutarı, ödemeleri halinde vergi cezalarının, pişmanlık zammının, gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecek. Aynı esaslar gümrük vergileri için de öngörülüyor. Emlak vergisi bildirimini süresinde vermemiş olan mükelleflere bildirimde bulunma imkanı verilmekte, vergilerin tamamı, gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak tutarın, ödenmesi şartıyla, bu vergiye bağlı gecikme faizi ve vergi cezalarının tahsilinden vazgeçilmektedir” diye konuştu.