ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Ocak 2009 Cumartesi - 12:06

İnce Hastalık İçin Eğitim Şart

Dünyada her yıl 9 milyon insanın yakalandığı ve 1.7 milyon insanın da ölümüne neden olan tüberkülozun kontrol altına alınabilmesi için halkın eğitilmesi ve "Doğrudan Gözetimli Tedavi" modelinin uygulanmasının büyük önem taşıdığı bildirildi.

İnce Hastalık İçin Eğitim Şart

Erişkinlerde, AIDS'ten sonra en fazla ölüme yol açan bulaşıcı hastalık olan veremin, tedavisi bilinmesine rağmen önünün alınamamasının "Çok ilaca dirençli" vakaların artmasından kaynaklandığına işaret eden Karadağ, şöyle devam etti:

"MİKROPLAR DİRENÇ GÖSTERİYOR"

"Bu vakalar, hastaların yeterli sürede yeterli ilaç almamalarından kaynaklanıyor. Önceki yıllarda teşhis koyup, tedavisini belirlediğimiz hastaları evlerine gönderiyorduk. Hastalar da şikayetleri devam ettiği sürece ilaçlarını kullanıyor, 15-20 gün veya 1 ay sonra artık iyileştiklerini düşünerek ilaçlarını kullanmıyorlardı. Tamamen iyileşmedikleri için, mevcut mikroplar, ilaçlara karşı kendilerini korumak için önlemler aldığından, 'dirençli suşlar' dediğimiz yeni tüberküloz mikroplarının gelişimi olmaktaydı. Biz tekrar aynı hastaya, aynı ilaçları verdiğimiz zaman, bu defa ilaçlar hastaları tedavi etmekte yetersiz kalıyordu.

Bu hastaları tedavi edebilmek için tüm dünyada yeni ilaç çalışmaları yapılmaktadır. Zaten Dünya Sağlık Örgütünün 'Doğrudan Gözetimli Tedavi' modelini önermesinin nedeni, çok ilaca dirençli tüberküloz vakalarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu yöntem, tüberküloz hastalarının tedavi süresince ilaçlarının her dozunu denetleyen bir sorumlu kişi olması ve bu durumun kaydedilmesi esasına dayanan bir tedavi şeklidir."

İLACIN VEREM TEDAVİSİNDEKİ ROLÜ

Prof. Dr. Karadağ, bu tedavi modelinin amacının, tanısı konulan ve tedavisi belirlenen hastanın, yeterli sürede yeterli ilacı kullanmasını sağlamak olduğunu dile getirerek, verem hastalarının ilaçlarını aldıklarında tamamen iyileşebildiklerini bildirdi.

Türkiye'de 2006 yılından itibaren uygulanan "Doğrudan Gözetimli Tedavi" yönteminin ilk verilerinin son derece olumlu olduğunu, özellikle 2007-2008 yıllarında verem hastalarının sayılarının azalmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Karadağ, "Dünyada her yıl 9 milyon insan bu hastalığa yakalanıyor, 1.7 milyon insan da veremden ölüyor. Bu hastalığın kontrol altına alınabilmesi için halkın eğitilmesi ve Doğrudan Gözetimli Tedavi modelinin uygulanması çok önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu vakalar azalacaktır. Yeter ki hastalar tedavilerini yarım kesmesinler" diye konuştu.

"UTANILACAK YA DA SAKLANACAK BİR ŞEY DEĞİL"

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, yüksek ateş, 3 haftadan uzun süren öksürük, iştahsızlık, zayıflama gibi belirtilerle kendini gösteren verem hastalığının, ne kadar erken tanı konulursa o kadar kolay tedavi edilebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Toplumun her kesiminde ve her sosyokültürel çevrede görülebilen tüberküloz hastalığı, utanılacak ya da saklanacak bir problem değildir. Hastalar, ağızlarından kan gelmesini beklememeli, belirtiler ortaya çıkınca hemen doktora başvurmalılar. İlerlemiş vakalarda hasta, iyileşse de akciğerlerinde hasar kalıyor. Bunların bir kısmında bizim 'überküloma' dediğimiz izler kalıyor. Akciğerlerde kireç odağı kalıyor. Erken saptadığımız hastalarda hiç iz kalmadan, tam şifaya kavuşabiliyorlar.

Akciğerlerinde izle yaşayan hastalarda, başka sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Mesela akciğerinde 'tüberküloma' olan hastalar, eğer sigara içerlerse bunlarda kanser gelişme riski, tüberküloma olmayan insanlardan daha fazladır. Çünkü, akciğerin bir kısmı kendini koruma özelliğini kaybetmiştir.

Buraya sigara gibi kanser yapıcı maddelerin sürekli temas etmesi, kanser oluşma riskini artırmaktadır. Bu nedenle eğitim çok önemli. Kendisinde semptom hisseden herkes, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, ücretsiz tanı ve tedavilerden yararlanmalıdır"

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum, Soğuk Rekorunu Bırakmıyor
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede ...
Hava Kirliliğiyle Ortak Mücadele Çağrısı
Genel-İş Sendikası Erzurum Kapıcılar ve Konut İşçileri Başkanı Musa Duruk, ...
Helikopter Ambulansla Hayata Döndürüldü
Helikopter ambulans kalp krizi geçiren vatandaşın imdadına yetişti. 15 ...
 
Sigara Timi İş Başında
İl Tütün Kurulu Sekreteryalığı görevini yürüten İl Sağlık Müdürlüğü Şube ...
Kirli Havalarda Astıma Dikkat
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, hava ...
Lise Öğrencilerine Verem Brifingi
Erzurum'da Verem Haftası etkinlikleri kapsamında lise öğrencileri "Veremle ...
 
HAva Ambulansı'ndan Hınıs'A Yardım Eli
Erzurum'un Hınıs ilçesinde kalp krizi geçiren vatandaş ambulans helikopter ...
Hasta Hakları Birimine Teşekkürname
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde oluşturulan ‘Hasta Hakları ...
Arslan’dan Sağlıklı Beslenme Uyarısı
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva