Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete karşı adeta savaş açtı. Bu kapsamda kamu kurumlarında çalışanlara muayenede bulunan Halk Sağlığı Müdürlüğü, her 10 kişiden 4’ünde görülen diyabete karşı vatandaşları bilinçlendiriyor. Kamu kurumlarında “Erken Tedbir Diyabete Birebir Projesi” kapsamında kan şekeri ve boy-kilo ölçümleri gerçekleştiriyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü, şu ana kadar Bin kişiden fazla kişiyi erken tedbir amaçlı muayene etti.
Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Uçar, “Bakanlığımız tarafından “Türkiye Diyabet Programı (2015-2020)” yürütülmektedir. “Türkiye Diyabet Programı (2015-2020)” kapsamında ilimizde farkındalık oluşturmak amacıyla her ay bir kamu kurumunda kan şekeri ölçümleri yapılması planlanmıştır. 2015 yılında bu proje ile 973 kişiye ulaşılmış olup, 2016 yılı sonu itibariyle 2015 sayısından fazlasına ulaşmayı hedefliyoruz. 14 Ocak 2016 tarihinde Pasinler TSM işbirliği ile 200 kişinin kan şekeri ölçümleri gerçekleştirilmiştir. 23 Şubat 2016 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarından 56 kişinin kan şekeri ölçümleri gerçekleştirilmiştir. 21-22 Mart 2016 tarihinde Erzurum Teknik Üniversitesi öğrenci ve çalışanlarından 462 kişinin kan şekeri ve boy-kilo ölçümleri gerçekleştirilmiştir” dedi.
DİYABET NEDİR?
Diyabetin vücut için büyük tehlike oluşturduğu belirten Uçar, “Vücudumuzda midenin arka kısmında pankreas adında bir bez bulunur. Bu bez kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker(glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda normal bulunması gereken miktardan daha fazla bulunur. Bu da bütün hücrelere zarar verir. Çünkü fazla şeker vücutta zehir gibidir. Şeker hastalığı aileden gelen (kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır.” diye konuştu.