Türkiye'de yaklaşık 5 bin kayıtlı hemofili hastanın olduğunu ve bunun 150'sinin Van ve civar illerde yaşadığını kaydeden Prof. Dr. Öner, ''Bunların yaklaşık 100'ü aktif hemofili tanısıyla takip ve tedavi edilmekte olan hastalar. Hemofili ciddi bir kanama hastalığıdır. Ancak devletin sunduğu imkanlar ile bizim de bu hastalara lokalde sunduğumuz imkanlarla bugün için tedavisi gayet kolay. Eskiden insanları sakat bırakan, özellikle eklem ve diz içi kanamalarda önemli sakatlıklar bırakan ciddi bir sağlık problem oluşturan bir hastalıktı. Ama bugün için yeni ve modern tedavi imkanlarıyla hemofilili hastalar artık hem yaşam süreleri normal insanlara yakın olmakta hem de hayat kaliteleri ciddi bir şekilde artmakta. Eskiden tekerlekli sandalyeye mahkum olmak zorunda kalan hemofilili hastalarımız, bugünün imkanlarıyla doktor ve hemşire olmakta. Bu ünitemiz de bu açıdan önemli bir ünite. Burada bu hastalarımızın tedavisi ile ilgili önemli imkanlarımız olmuş oldu'' dedi.
"TÜRKİYE, HEMOFİLİYE YILLIK 200 MİLYON DOLAR HARCIYOR"
Türkiye'de bulunan toplam 4 bin 800 kayıtlı hemofilili hastaya yıllık 200 milyon dolar gibi bir paranın harcandığını ifade eden Prof. Dr. Öner, "Erişkin hemofili hastası kişilerin tedavilerine ortalama 15 bin ile 30 bin lira arasında bir harcama yapılıyor. Bölgede bulunan 150 kayıtlı hemofilili hastanın da diğer hastalar gibi ömür boyu bu tedavi uygulanıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde hemofilili hastalarının yoğunluğu, bölgede yaygın olarak gerçekleştirilen akraba evliliğinden kaynaklanıyor olabilir. Çünkü akraba evliliğinin yoğun olduğu bölgelerde daha fazla görülmektedir. Bizim bölgemizde 150 kayıtlı hastamız var ve bu rakam diğer bölge illerine göre daha fazla. Ayrıca bu hastalık tedavi edilmediği zaman kişiyi 15-20 yaşları arasında da tekerlekli sandalyeye mahkum edebilmektedir. Bu bir kan hastalığı. Kas ve eklem içi kanamalardır'' dedi.
Hemofilili hastalar ve sağlık çalışanlarına yönelik bir bilgilendirme seminerine katılmak üzere Van'da bulunan ve merkezin açılışına katılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda Türkiye Hemofili Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise, Türkiye'de hemofilili hastalara yönelik merkezlere her zaman ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu ve ülkedeki tüm hemofilili hastaların bir merkeze toplanmasının imkansız olduğunu belirten Prof. Dr. Zülfikar, bu hastaların bulundukları yerlere hizmetin gitmesinin önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.
Araştırma Hastanesi Çocuk Poliklinikleri bünyesinde açılan serviste 2 doktor ve bir hemşirenin görev yapacağı belirtildi. Hafta içi her gün açık olacak olan serviste 100 hastanın rahatlıkla tedavisinin tarafından sürdürülebileceği bildirildi.