Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Doğu Anadolu Bölgesi Uzmanı Veteriner Hekim Turhan Beker, bir süre önce Erzurum ve bazı ilçelerde karantina ilan edilmesine neden olan Şap hastalığının, yaygın bir şekilde görülmeye devam ettiğini ileri sürdü. Hastalığın, kısa bir zaman kalan Kurban Bayramı öncesinde çok ciddi bir tehlikenin habercisi olduğunu vurgulayan Beker, tüyler ürperten bir başka iddiada daha bulundu.
//MUTASYON İDDİASI
Beker, Erzurum ve bölgede bu yıl görülen Şap hastalığının yayılmasına neden olan virüsün mutasyona uğradığını vurgulayarak, “Virüs, Erzurum’la birlikte çevre illerde de hızla yayılmaya devam ediyor. Bununla birlikte virüs, uğradığı mutasyon nedeniyle hem aşıya, hem de alınan diğer çevresel tedbirlere direnç gösteriyor. Bu tehlikeyi bugünden görerek mutlaka önlem alınması gerekiyor. Aksi takdirde Erzurum’daki hayvancılık sektörü ve üreticiler için yarın çok geç olabilir.” diye konuştu.
//HASTALIK İL DIŞINDAN GELİYOR
Şap hastalığının Erzurum’a girişindeki en önemli etkenin, il dışından getirtilen besi hayvanları olduğunu anlatan Turhan Beker, son aylarda artan hayvan hareketleri nedeniyle hastalığın çok daha fazla yayılım gösterme imkanı bulduğunu dile getirdi. Ramazan Bayramı’nın hemen ardından Kurban Bayramı’na doğru gün sayılmaya başlanacağını hatırlatan FAO Uzmanı Beker, gerekli tedbir alınmaması halinde hayvan hazarlarına indirilecek olan tüm hayvanların, hastalığı birbirine bulaştırarak, yayılımı çok daha fazla hızlandırmış olacaklarını getirdi.
//ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI
Şap hastalığı nedeniyle yaz ortasında Erzurum ve bağlı bazı ilçelerdeki hayvan pazarlarının kısa bir süreliğine kapatılarak karantina ilan edildiğini anlatan Turhan Beker, “Erzurum’da hastalığın geldiği nokta ve yayılım durumu, yeniden karantina ilan edilmesini gerektiriyor. Hayvan pazarları kapatılmalı, üzerinde hassasiyetle durulmasını gerektiren bir dezenfeksiyon süreci başlatılmalıdır. Güz dönemine girildiği için Şap aşılarına bir an önce başlanmalı ve uygulanması gereken tüm hayvanlara uygulanmalıdır.” diye konuştu.
Meselenin, hafife alınamayacak kadar önemli olduğunu ve tehlike sinyallerinin şimdiden kendini belli etmeye başladığını ifade eden FAO Uzmanı Turhan Beker, hastalığın bu hızla yayılmaya devam etmesi halinde, besiciliğin zaten düşük olan performansının tamamen tükeneceği uyarısında bulundu.
Beker, Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere, hastalıkla ilgili olarak harekete geçmesi gereken tüm kurum ve kuruluşları görev başına çağırarak, “Yaz başında FAO Bölge Temsilciliği olarak Şap hastalığına dair yine uyarıda bulunmuştuk. Ne kadar haklı olduğumuzu ise, yaklaşık bir ay sonra ilan edilen karantina göstermişti. Şimdi aynı ikazda bulunuyoruz ve diyoruz ki, vakit kaybeden önlem alınsın. Erzurum’un, harekete geçilmesi için bir ay daha bekleyecek lüksü bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.