Kış mevsiminde Erzurum’un en önemli sorunlarından biri olan hava kirliliğiyle ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, açıklamalarda bulundu. Müdür Şenocak, doğalgazın yaygınlaşmasının tek çözüm olduğunu bildirdi.
Çevre Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak tek çözüm olarak gördüğü doğalgazın yaygınlaşması noktasında ne gibi çalışmaların yapıldığı yönündeki soruya ise kentsel dönüşüm cevabı getirerek, Şehrin belli noktalarında gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanmasıyla doğalgazın yaygınlaşacağını bildirdi.
Erzurum’un doğal yapısı itibariyle hava kirliliğine müsait bir şehir olduğunu ve bu minvalde en büyük sorunun kömür olduğunu belirten Şenocak, “Erzurum’da ki hava kirliliğiyle ilgili şöyle söyleyebiliriz. Erzurum’un çanak şeklinde olması ve doğal bir yapıda rüzgârların az olması nedeniyle hava kirliliğine müsait bir şehir. Bakanımızın öncülüğünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak gerekli önlemlerin alınması bu işi çözüme kavuşturulması için devam eden bir süreç içerisindeyiz. Hava kirliliğine neden olan en büyük sorun kömür. Bundan dolayı Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda, Büyükşehir Başkanımızın desteğiyle büyük bir denetleme mekanizması kurduk. Fakat kömür olduğu için kullanılan bunun önlemi olarak da doğalgaza geçmemiz lazım. Doğalgaza geçmemiz için kentsel dönüşüm hareketini hızlandırmamız lazım. Erzurum’da şöyle bir özellik var. Apartmanlarda bilhassa mutfaklarında doğalgaz, fakat evin ısında kömür kullanılıyor. Tabi buda ister istemez hava kirliliğine sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.
DENETLEMELER HAT SAFHADA
Hava kirliliğine ve kömür kullanımına ilişkin denetlemelerin oldukça sıkı bir şekilde yürütüldüğünün altını çizen Şenocak, “Birde bu konuda devletin dağıtmış olduğu kömürlerden çokça bahsediliyor. Biz bunların hepsini denetliyoruz. Denetmememiz sıkı olduğu içinde onlarında bizim oranlar, standartlar içerisinde devletimizin dağıtmış olduğu kömürlerde kalmaktadır, ithal olarak sağladığımız kömürlerde kalmaktadır. Fakat bu kömür olduğundan ve Erzurum’un yapısında dolayı öyle zaman oluyor ki buradan birebir takip ediyoruz. Ve bu Erzurum’a 12 bölgeyi kapsayacak şekilde Temiz Hava Merkez Müdürlüğü kurdu Bakanlığımız. Bizden bir gurup arkadaşımız da şuanda onun başındalar. Biz buradan takip ediyoruz. Bizim denetlemelerimizin, sıkı olmamızın sebebiyle EYOF’ta da herhangi bir sıkıntı olmadan yani yeşil bir hat olarak bunu atlattık ve bu seneyi bitirdik. Erzurum’da en büyük sorun Aralık ayı sıkıntımız. Ocak ayından sonra rüzgârların biraz kımıldaması iklimin değişmesi o kömürlü havayı dağıtıyor. Başta sağlık bakanımız ve milletvekilimiz Ilıcalı bu işle oldukça yakından ilgileniyor. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu konuda sürekli toplantılar yapıyoruz. Çözüm önerileri sıralıyoruz. En büyük önlem ise doğalgaza geçmemizdir. Doğalgazda Erzurum’a öncelik verilmesi için gerekli siyasi, gerekli bürokrasi tarafında da çalışmalar sürüyor.” diye konuştu.
ÇÖZÜM KÖMÜR KULLANIMINI AZALTMAK
Kentsel dönüşüm ile birlikte binalarda ki yalıtım sisteminin kömür kullanımını azaltacağına değinen Şenocak, “Bunun çözümü için kömürü azaltacağız. Doğalgaza geçeceğiz. Azalttığımız müddetçe de nefesimiz temize çıkacak. Yani rüzgârı beklemektense biz rüzgâr olup bu işi halledeceğiz. Kentsel dönüşüm ile birlikte binalarda yalıtım sistemi ile birlikte kömür kullanımı git gide azalacak. Her sene daha iyi aslında bizim oranlarımız standardımız aslında. Bildiğiniz gibi ölçüm istasyonlarımız var 4 yerde. Egzoz gazına kadar her şeyi ölçebiliyoruz bu sayede. Pasinler tarafında bir uluslararası ölçüm istasyonumuz var. Kontrol ve istatistiklerimiz elimizde olunca bu şekilde çözüm önerilerimiz daha kolay oluyor. Doğalgaza geçmemizde olumsuz bir etken eski binalarda yalıtım sisteminin olmamasıdır. İşte bunların teşvikleri yapılacak inşallah bu sene bu yazı da daha telafi ederek doğalgaza geçeceğiz. Bunun dışında denetlemelerimizde ki aksaklıkları giderebilmek için ekiplerimi daha da güçlendireceğiz. Kentsel dönüşümü hızlandırdığımız müddetçe her yapılan yeni binada doğalgaz sistemi olacak, otomatikman da kömür kullanımı git gide azalacak. Hava kirliliği sorununu da bu şekilde çözüme kavuşturacağız inşallah” ifadelerini kullandı.