ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Kasım 2008 Pazar - 20:02

Halk Akdağ’a Minnettar

Erzurumlunun Artık Aile Hekimi Var. Erzurum Aile hekimliği sistemiyle, sağlıkta yeni bir sinerji kazandı. Aile HEkimliği uygulamasının çağdaş bir atılım olduğu konusunda hemfikir olan Erzurum halkı, SAğlık Bakanı Akdağ'a teşekkür yağdırdı.

Halk Akdağ’a Minnettar

Erzurum'da, aile hekimliği için başvuruda bulunan hekimlerin görev yerleri düzenlenen törenle belirlendi. Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi salonunda gerçekleştirilen toplantıda 229 aile hekiminin görev yerleri belli oldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı törende 316 hekim, aile hekimliği için müracaatta bulundu. Hizmet puanına göre yapılan değerlendirmede en yüksek puana sahip hekimler, tercihlerini yaparak görev yerlerini belirledi.

BAKAN AKDAĞ SAĞLIK VİZYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Anne ve bebek ölümleri oranında, aralarında bulunduğumuz orta düzeyli ülkelerin ortalamasından çok daha iyi bir oranı yakaladık. Artık yüksek gelirli ülkelerin rakamlarına ulaşmak için çalışıyoruz'' dedi.

   Son 6 yıl içinde sağlıkta dönüşüm programı kapsamında önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Akdağ, bu programın hükümetin insana bakışını yansıtan en önemli örneklerden biri olduğunu söyledi.

     SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM BAŞARISI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2003'te yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 39.5'inin sağlık hizmetlerinden memnun olduğunun belirlendiğini ifade eden Bakan Akdağ, şu bilgileri verdi:  ''Bu oran sağlıkta dönüşüm programının uygulanmaya başladığı 5 yıldan sonra yüzde 66.5 olarak belirlenmiş. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ise yüzde 60'lar civarında olan (burada aldığım hizmetlerden memnunum) diyen vatandaş sayısı, bugün yüzde 75'ler civarına çıkmıştır. Aile hekimliğine geçtiğimiz yerlerde ise vatandaşlarımızın yüzde 86'sı (memnunum) diyor. Yaklaşık 8 bin kişi üzerinde yapılan anketin ekim ayındaki sonuçları bunlardır.''

      ''SAĞLIK OCAKLARI MÜKEMMEL MEKANLAR HALİNE GELDİ''  

     Aile hekimliğiyle birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin de artığını anlatan Akdağ, ''Konuyu iyi bilmemelerinden dolayı ya da akademik, bilimsel sebeplerin dışında ideolojik sebeplerle aile hekimli sistemini engellemeye ve eleştirmeye çalışanlar oldu. Bazıları aile hekimliği ile (koruyucu sağlık hizmetlerinin gerileyeceğini) iddia etti. Aile hekimliğine başladığımız illerde koruyucu sağlık hizmetleri çok daha güçlendi'' dedi.

    VATANDAŞ-HEKİM UYUMU

 Uygulamayla vatandaşların ve hekimlerin birbirlerini daha yakından tanıdığı ve riskli durumlardan çok daha önceden haberdar olduğunu bildiren Akdağ, şöyle konuştu:

     ''Arkadaşlarımız daha önce sağlıkta hizmet sistemlerinin ne kadar kötü olduğunu hatırlayacaktır. Sandalyesi, masası bile orada verilen sağlık hizmetine yakışmayacak şekilde olan, bilgisayarda internetle münasebet bir yana, kayıt yapmaktan uzak bir sistem vardı. Bugün sağlık ocaklarımız sağlık hizmeti yapan arkadaşlarımız için mükemmel mekanlar haline geldi. Aksayan yerler belki vardır. Ama bugün birer sağlık yuvası oldular. Tamamen ücretsiz olacak aile hekimliği uygulaması ile çok daha iyi olacak. Doktorlara cari harcamalar için para veriyoruz. Cari harcamaların bazı meslektaşlarımız tarafından harcanmadığını tespit ettik. Bunun için yeni yöntemler geliştireceğiz. Bu cari harcamalar, vatandaşa hizmet için harcanacak.''

     ERZURUM’DA ANNE VE BEBEK ÖLÜM ORANLARI DÜŞTÜ

     Erzurum'da anne ve bebek ölümlerinin çok azaldığını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:

     ''Erzurum'da anne ölümleri bundan 4-5 sene önce 100 binde 60-70 iken, bugün 100 binde 10'ların altını düştü. Bu rakam Avrupada sayıları bir elin parmaklarını biraz geçen ülkelerde başarılmıştır. Bu ülkelerin hepsi bizim ülkemize göre altyapıları çok daha iyi olan, daha fazla eğitimli insanların yaşadığı ve milli geliri bizden çok fazla olan ülkelerdir. Biz burada en üst ligde yer almak için mücadele veriyoruz. Anne ve bebek ölümleri oranında, aralarında bulunduğumuz orta düzeyli ülkelerin ortalamasından çok daha iyi bir oranı yakaladık. Artık yüksek gelirli ülkelerin rakamlarına ulaşmak için çalışıyoruz. Bu tamamen meslektaşlarımızın gayretleri ile gerçekleşecektir.''

     ''BEN ÇOCUK SESİNİ ÇOK SEVERİM''

     Toplum sağlığı hizmetinde çalışan hekimlerin kazanç ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını kaydeden Akdağ, ''Dünyada ekonomik kriz var. En güçlü ülkeler, en büyük firmalar sıkıntı içinde. Türkiyemiz böyle bir fırtınalı dönemde oldukça salim duruyor. Biz de bir oranda etkilendik ama bu etkilenme belli bir ölçüde kaldı. Bundan sonra da etkinlenmenin çok fazla olmayacağına inanıyoruz. Ülke büyüdükçe, zenginleştikçe sağlık çalışanlarının da imkanları ve kazançları daha da artacaktır'' diye konuştu.

     Akdağ, konuşurken salondaki doktorlardan birinin küçük çocuğunun yaramazlık yapması ve konuşması üzerine ''Kimse konuşan çocuktan rahatsız olmasın. Ben çocuk sesini çok severim. Salonun rengi oluyor. Ben de çocuk doktoruyum. Kimin yanındaysa o da rahatsız olmasın. O da bizim bir parçamız'' dedi.

     DOKTORLAR HİZMET SÖZLEŞMESİ İMZALADI

      Erzurum Sağlık Müdürü Serhat Vançelik ise 2007'de Erzurum'da 350 olan bebek ölüm sayısının 2008'in 10. ayında 240 olduğunu ve yıl sonunda 288 olabileceğini belirtti. Vançelik, ''Geçen yıla göre 62 bebeğin hayatını kurtardık. Anne ölümlerinde ise 2007'de 7 anne ölürken, bu rakam 2008'in 10. ayında sadece 1'dir'' diye konuştu.

     Konuşmaların ardından hizmet puanına göre sıralanan doktorların aile hekimliğine yerleştirilmeleri yapıldı, 229 doktor aile hekimliğine geçerek hizmet sözleşmesi imzaladı.

     Toplantının ardından Sağlık Bakanı Akdağ, AK Parti Yakutiye İlçe Başkanlığı ile Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret etti.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Allah Akdağ'dan Razı Olsun"
Doğu'daki ilk hava ambulans sisteminin dünkü çalışmasında, Erzincan'dan ...
Erzurum, Sağlıkta Bir İlki Yaşadı
Sağlık Bakanlığı tarafından alınan helikopter ambulanslar ilk olarak Erzurum'da ...
Eroğlu, Atatürk Barajı'ndaki Kirliliği Değerlendirdi
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Atatürk Barajı'nda yaşanan ...
 
'Annemle Biz Kanseri Yeneriz' Kampanyası Sürüyor
'Annemle Biz Kanseri Yeneriz' kampanyası çerçevesinde başlatılan eğitim ...
Yeşil Kart'ta Akdağ Farkı
Sağlık Bakanı Akdağ’ın Yeşil Kart’ta başlattığı ciddi denetim ve kontrol ...
Hemşirelik Meslek Yüksekokuluna Ödül
Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sebahat ...
 
BUHARA Bir İlki Gerçekleştirdi
Türkiye’nin en güçlü açık MRG cihazı Erzurum’da hizmete girdi. Yaklaşık ...
BUHARA, Yeni Doğum Sistemini Tanıttı
Erzurum Buhara Tıp Merkezi Anastezi ve Reanimasyon uzmanı Dr. Ümit Elçin, ...
Erzurumlu Sütün Önemini Bilmiyor
Ziraat yüksek mühendisi Nazime Yüksekkaya, hayata karşı dimdik durabilmek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva