Ulusal İtfaiye sempozyumunda konuşan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Dünya standartlarına bakıldığında daha fazla itfaiyeci istihdam edilmesi gerekiyor” dedi. Güllüoğlu, “Şehirlerimizde otopark kültürünü oturtamazsak müdahalede geç kalacağımızı düşünüyorum. O yüzden otopark kültürünü oturtmamız gerekiyor. Şehirlerimizi tasarlarken yangınları ve afetleri düşünerek tasarlamalıyız. Özellikle son dönemde yaşanan seller bunu bize bir kez daha gösterdi” diye konuştu.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, afet ve acil durum yönetiminde görevli kurum ve kuruluşlar ile çalışabilirlik ve işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla “Ulusal İtfaiye Sempozyumu” düzenledi. Sempozyuma İstanbul Vali Yardımcısı Şahin Aslan, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu’nun yanı sıra Afet ve Acil Durum il Müdürleri, Afet ve Acil Durum Birlik Müdürleri, Büyükşehir Belediyelerinin İtfaiye Daire Başkanları, İl Belediyelerinin İtfaiye Müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Bugüne kadar yapılan başka çalışmalar arasında itfaiye ile ilişkiler noktasında çok büyük adımlar atılamadı. Türkiye'de 20 binden fazla itfaiyeci, İstanbul’da 4 bin civarında itfaiyeci her gün onlarca olaya müdahale ediyor. Ve bu olaylar da sadece yangın olayları değildir. İtfaiye kelimesi her ne kadar söndürme anlamına gelse de şehirlerdeki kurtarma olaylarında, trafik kazalarında ve afetlerde ilk müdahale eden ekipler itfaiyeciler oluyor. Büyük bir ülkeyiz. İstanbul’da trafik problemi ile Konya’da mesafenin uzak olmasıyla, Sivas’ta dağlık araziyle, Erzurum’da kış şartlarıyla birbirinden farklı koşullarla mücadele ediyoruz. Bu anlamda da bizim bazı şeyleri geliştirmemiz gerekiyor. Dünya standartlarına bakıldığında daha fazla itfaiyeci istihdam edilmesi gerekiyor. Eğer şehirlerimizde otopark kültürünü oturtamazsak müdahalede geç kalacağımızı düşünüyorum. O yüzden otopark kültürünü oturtmamız gerekiyor. Bu afetlere müdahalemizi kolaylaştıracaktır. Şehirlerimizi tasarlarken yangınları ve afetleri düşünerek tasarlamalıyız. Özellikle son dönemde yaşanan seller bunu bize bir kez daha gösterdi” diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük itfaiyesinin İstanbul’da olduğunu da sözlerine ekleyen Güllüoğlu, “4 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de 20 bin kadar itfaiyeci var. Bunlar her gün onlarca olaya müdahale ediyor. İtfaiye sadece yangınlara müdahale etmiyor. Şehirlerdeki birçok kurtarma olayına, trafik kazasına da bakıyor. Bundan dolayı AFAD ve İtfaiye birbiri ile yakın çalışması gereken kurumlardır. Bundan sonra hem akademik anlamda hem toplumdaki afet ve güvenli yaşam farkındalığını arttırmak anlamında birçok işbirliği yapacağız. İtfaiye, AFAD, 112 çalışanları toplumun gizli kahramanlarıdır. Bunların toplumda rol model olmasını da arzu ediyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. Sempozyumda, Risk Yönetimi ve Kriz Yönetimi Nedir? Afet ve Acil Durum Yönetiminde Risk ve Kriz Yönetimi, Belediyelerde Afet ve Acil Durum Yönetimi, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, Yangından Korunmada İmar ve Şehir Planlamanın Önemi gibi, Afetlerde ve Acil Durumlarda Birlikte Çalışabilirlik, Sağlık Bakanlığının Afetlerde ve Acil Durumlardaki Rolü, Türk Kızılay’ının Afetlerde ve Acil Durumlardaki Rolü, STK’ların Afetlerde ve Acil Durumlardaki Rolü ve “İtfaiye Teşkilatlarının Afetlerde ve Acil Durumlardaki Rolü konuları ele alındı.
“İtfaiye Teşkilatlarının Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı son oturumda ise, “İtfaiyeci Olmak, Nereden Nereye Geldik?”, “İtfaiye Teşkilatlarının Bugünü ve Yarını” ve “Mevzuatlar Açısından İtfaiye Teşkilatları ve İyileştirme Önerileri” gibi konular konuşuldu.