GAZBİR YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ ENSARİ İDDİA ETTİ: “BOTAŞLA ALIM SATIM SÖZLEŞMESİ YAPILMAZSA EĞER:
ERZURUM DA KIŞA DOĞALGAZLA GİREMEYEBİLİR
GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ensari:” BOTAŞ'la anlaşmazlığın çözülememesi halinde bu kış abonelere gaz verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Doğalgazda alt yapısı hazır olan ve abone yapılan 11 il var. Bu illerde vatandaşlar iç tesisat dönüşümlerini de yaptılar. Bu sözleşmeler olmazsa vatandaş bu kış doğalgaz kullanamayacak. Vatandaş da dağıtım şirketi de zarar görecek" dedi.
Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Birol Ensari, doğalgaz dağıtım lisansı olan firmalar olarak sorunlarını tek bir ses olarak dile getirmek için birlik kurduklarını belirterek, en büyük sorunlarının BOTAŞ'ın devretmekle yükümlü olduğu dağıtım hatlarını devretmemesi ve kontrat devirlerinin gerçekleştirilmemesi olduğunu söyledi.
GAZBİR Genel Sekreteri Yaşar Arslan, lisans aldıkları bölgelerde doğalgazı konutlarda ve sanayide kullanıma sunacak yatırımları yapmak üzere çalışmalara başladıklarını belirterek, tüm yatırımlarını tamamen kendi kaynaklarından finanse ettiklerini, hiçbir şekilde hazine veya devlet garantisi kullanmadıklarını vurguladı.
Arslan, üye kuruluşların büyük bölümünün bu yıl içinde dağıtım lisanslarını aldıklarını belirterek, "Bunların hepsi, içinde bulunduğumuz inşaat sezonunu değerlendirmek üzere hızla projelerini hazırlamış, EPDK'nın denetim ve gözetiminde yatırımlarını hızla sürdürmektedir. Bugün, Kayseri, Konya, Erzurum, Gebze, Çorum, Balıkesir, Bandırma, Çorlu, Sivas, İnegöl, Çatalca, Kütahya şehirlerine bu kış doğalgaz vermek üzere yatırımlar sürmektedir. Bu yatırımların birçoğunda kilometrelerce şebeke tesis edilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. EPDK'nın bugüne kadar açmış olduğu ihalelerde 6 ay içinde yatırıma başlamak ve 18 ay içinde ilk bölgede gazı vermek şartı yer alıyor. Bizler 18 ayı beklemeden bu kış gaz vermeye hazır hale gelmeyi hedeflemekteyiz" dedi.
Doğalgazın önümüzdeki kış sezonu için abonelerin kullanımına sunulabilmesi için bazı eksiklerin olduğunu ifade eden Arslan, bunun olabilmesi için iki şart olduğunu bildirdi. Arslan, "Birincisi BOTAŞ ile doğalgaz alım-satım sözleşmelerinin yapılması, ikincisi, bazı bölgelerde BOTAŞ'ın daha önce mevcut olan ve ihale şartları çerçevesinde devri öngörülen tesislerin devredilmesi" diye konuştu. Arslan, GAZBİR üyesi kuruluşların sadece 2004 yılı içinde yaptıkları yatırım tutarının 300 milyon doları aştığını da belirtti. Daha sonra bir konuşma yapan EPDK Başkanı Yusuf Günay da, doğalgaz dağıtımı için 31 ilde ihaleye çıktıklarını, 19 ihalenin sonuçlandığını ve 11 ilde temellerin atıldığını belirterek, bu kış için abonelik işlemelerine bile başlandığını söyledi. GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Birol Ensari de yaptığı konuşmada, Doğalgaz dağıtım lisansı alan firmalarla, BOTAŞ arasındaki sorunları dile getirerek, bu kış abonelere gaz vermeyi hedeflediklerini, ancak bunun için Türkiye'de Tekel konumunda olan BOTAŞ'ın, doğalgaz dağıtım şirketleri ile alım-satım sözleşmesi yapmadığını öne sürdü. Ensari, doğalgaz şirketlerinin EPDK'dan lisans almaları itibariyle BOTAŞ'ın devretmekle yükümlü olduğu dağıtım hatlarını devretmesi gerektiğini de ifade etti. Doğalgaz ithalinin serbestleşmesi durumunda gazın daha da ucuzlayacağını düşündüklerini belirten Ensari, bu konu ile ilgili 4646 sayılı yasa gereği BOTAŞ ile kontrat devirlerinin yapılması gerektiğini bildirdi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Enseri, BOTAŞ'la anlaşmazlığın çözülememesi halinde bu kış abonelere gaz verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Doğalgazda alt yapısı hazır olan ve abone yapılan 11 il var. Bu illerde vatandaşlar iç tesisat dönüşümlerini de yaptılar. Bu sözleşmeler olmazsa vatandaş bu kış doğalgaz kullanamayacak. Vatandaş da dağıtım şirketi de zarar görecek" dedi. (iha)