Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürlüğü arşivlerinde bulunan tarihi tapu kayıtları, tamamen modern yöntemler ve el işçiliği ile çalışan kadın ustalar tarafından restore ediliyor.
Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürlüğü arşivlerinde müdürlüğe bağlı 6 ildeki tarihi tapu kayıtları 100 yıl daha yıllara meydan okuyacak yöntemlerle restorasyon ve konservasyon ediliyor. Arşiv uzmanı Zemzem Bingül tarafından onarılan tarihi belgelerin bazı sayfaları 7 günü bulan onarım sürecinden geçiyor. Erzurum Tapu ve Kadastro VIII. Bölge Müdürü Ali Ataman, onarımların uzun sürmesinden dolayı bu alanda yeni elemanlara ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Tarihi Osmanlıca tabu arşivleri hakkında bilgi veren Ataman, “Elimizdeki tarihi belgeler 1849 yılından başlıyor. Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 ilin kayıtlarının tutulduğu bu arşivde 700 cilt, 30 ilçenin ise Bir Milyon varak(5-6 tarihi evrakın birleştirilmesinden oluşan) bulunuyor. Buı belgeler genelde Erzurum merkez ve Pasinler, Oltu gibi eski şehirlerden çıktı. Bu tarihi belgelerin onarım ve korunması çok zahmetli bir iş. Şöyle ki bir sayfalık belgenin onarımı 7 günü bulabiliyor. Şuanda bu işi yapam Zemzem Hanım tek başına bu işi yapmaya devam etse buradan emekli olur ama yine de bitiremez. Bunun için bu alanda personele ihtiyacımız var.” dedi.
Uzman Zemzem Bingül ise; “yaptığımız bu iş oldukça önemli Ben bu işin eğitimi Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde aldım. Yoğun derecede sabır ve zahmet istiyor. Bazı beklere onarım yani restorasyon, bazı belgelere ise koruma alanında çalışma yapıyoruz. Onarımlar çok uzun sürebiliyor. Bir sayfanın üzerinde bulunan bir banttı sökmek bir günümüz hatta daha fazla zamanımızı alabiliyor. Restore edilen kâğıtların ön ve arka kısımlarına özel bir kağıtla kaplayarak belgelerin en az 100 yıl daha dayanmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.