ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız: Yerli ve milli üretim özendirilmeli
Yıldız: Yerli ve milli üretim özendirilmeli
Erzurumspor’da Sakaryaspor mesaisi
Erzurumspor’da Sakaryaspor mesaisi
Kablo hırsızları tutuklandı
Kablo hırsızları tutuklandı
Trendyol 1. Lig Bandırmaspor: 2- Gençlerbirliği: 2
Trendyol 1. Lig Bandırmaspor: 2- Gençlerbirliği: 2
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Keçiörengücü: 2
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Keçiörengücü: 2
HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2020 Pazartesi - 00:45

Erzurum sektörel ihracat verileri açıklandı

DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - TİM Erzurum Ocak – Kasım dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Kasım ayında 15, Ocak – Kasım ayları arasında ise 19 sektör ihracat gerçekleştirdi.

Erzurum sektörel ihracat verileri açıklandı

TİM Erzurum Ocak – Kasım dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Kasım ayında 15, Ocak – Kasım ayları arasında ise 19 sektör ihracat gerçekleştirdi. Çimento sektörü 11 ayda 8,4 milyon dolarlık ihracatla kendi alanında il rekoru kırmayı sürdürdü. Çimento sektöründeki ihracat artış oranı yüzde 264,3 oldu.

KASIM AYI ERZURUM SEKTÖR VERİLERİ

Erzurum’dan Kasım 2020 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 5 sektör Çimento, madencilik, Kimyevi maddeler, demir ve otomotiv endüstrisi oldu. Bu yılın 11 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Çimento, kimya, madencilik, otomotiv ve demircilik sektörü olarak sıralandı.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYLARI

Erzurum’dan 11 ayda 29,1 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Dönemde ilk 6’da yer alan sektörlerin ihracat payı çimento sektöründe yüzde 28,86, kimya sektörü payı yüzde 19,42, madencilik sektörü payı yüzde 18.9, otomotiv sektörü payı yüzde 13,95, Demir ve demir dışı metaller sektörü payı yüzde 8.20, makine sektörü payı ise yüzde 3.55 olarak gerçekleşti.

5 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ, 14 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Yılın Ocak – Kasım ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 14 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Çimento, madencilik ürünleri sektörü, iklimlendirme sanayi sektörü, demir ve demir dışı metaller sektörü, otomotiv endüstrisi sektörü ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi.

ARTIŞ ORANLARI

TİM verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı çimento sektöründe yüzde 264,3, madencilik ürünleri sektöründe yüzde 80,8, iklimlendirme sanayi sektöründe yüzde 0,7, demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 6,1, otomotiv endüstrisi sektöründe ise yüzde 11,3 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

10 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektör diğer sanayi grubu oldu Hazırgiyim, Kimyevi maddeler, Tekstil, Çelik, Halı, Mobilya, Hububat, Savunma, Makine, Su Ürünleri, Elektrik ve elektronik, Deri ve Deri Mamulleri, Süs Bitkileri sektörü önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı diğer sanayi ürünlerinde yüzde 93.9, elektrik sektöründe yüzde 83,8, dericilik sektöründe yüzde 90,9, makine sektöründe yüzde 64,7, tekstilde yüzde 18,8, hububat sektöründe yüzde 36.4, mobilya sektöründe yüzde 23,8, halıcılık sektöründe yüzde 23.4, su ürünlerinde yüzde 69,0, çelik sektöründe yüzde 20.2, kimya sektöründe yüzde 18,0, hazır giyimde ise yüzde 16.4.4, savunma sanayi sektöründe yüzde 59.6, süs bitkileri sektöründe ise yüzde 92.3 olarak belirlendi.

KASIM AYI SEKTÖREL İHRACAT DAĞILIMI

Erzurum’da Kasım ayında 15 sektör ihracat yaptı. Sektörel bazda ihracat değeri çimentoda 1,2 milyon dolar, madencilikte 805,4 bin dolar, kimya sektöründe 481,3 bin dolar, demircilik sektöründe 250,6 bin dolar, otomotivde 223,3 bin dolar, iklimlendirmede 8,6 bin dolar, hazır giyimde 21,1 bin dolar, makine ve aksamlarında 24,0 bin dolar, çelikte 34,58 bin dolar, dericilik sektöründe 1,58 bin dolar, elektrik ve elektronik sektöründe 70,57 bin dolar, mobilya sektöründe 37,90 bin dolar, tekstilde 24,02 bin dolar, süs bitkilerinde 2.2 bin dolar, halıcılıkta 0.17 bin dolar olarak belirlendi.

OCAK – KASIM DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Kasım  ayları kapsamında 19 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 8,4 milyon dolar,  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 5.6 milyon dolar,  Madencilik Ürünleri sektörü 5,5 milyon dolar, Otomotiv Endüstrisi sektörü 4,0 milyon dolar, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü 2.3 milyon dolar ve  Makine ve Aksamları sektörü 1.0 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

DİĞER SEKTÖRLER

11 aylık dilimde İklimlendirme Sanayii 495,9 bin, Çelik sektörü 365,1 bin,  Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörü 266,4 bin, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü 201.2 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü 208,0 bin, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü 181.4 bin, Elektrik Elektronik sektörü 215,0 bin, Tekstil ve Hammaddeleri sektörü 78,.4 bin, Halı sektörü 33.3 bin, Deri ve Deri Mamulleri sektörü 20,0 bin, Süs Bitkileri 2.24 bin, Savunma ve Havacılık Sanayii  0,95 bin, Diğer Sanayi Ürünleri ise 0,19 bin dolar tutarında ihracat yaptı.

DÜNYADA ULAŞAMAYACAĞIMIZ YER KALMAYACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemiz coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasında kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer alıyor. 1,6 milyar insanın yaşadığı, 39 trilyon 410 milyar dolar GSMH ve 8 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye, en fazla 4 saat uçuş mesafesinde olmak gibi coğrafi üstünlüğe sahibiz. Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik ve çok şükür bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markası Turkish Cargo ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında gerçekleştirilen iş birliği protokolü lansman töreninde konuştu.

“67 ÜLKEYE, EN FAZLA 4 SAAT UÇUŞ MESAFESİNDE OLMAK GİBİ COĞRAFİ ÜSTÜNLÜĞE SAHİBİZ”

Yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo taşımada da her geçen gün ağırlığı artan havayolu ulaşımının hem bugünün hem de geleceğin en önemli lojistik modlarından biri olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, ülkemizin coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasında kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer aldığının altını çizdi. Karaismailoğlu, “1,6 milyar insanın yaşadığı, 39 trilyon 410 milyar dolar GSMH ve 8 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye, en fazla 4 saat uçuş mesafesinde olmak gibi coğrafi üstünlüğe sahibiz” ifadesini kullandı.

“SON 18 YILDA HAVA ALANLARIMIZIN SAYISINI 26’DEN 56’YA ÇIKARDIK”

Bakan Karaismailoğlu, “‘Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik ve çok şükür bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik. Son 18 yılda, Türk Havayollarını bir dünya markası haline getirerek, uçtuğumuz rotaların kapsamını genişleterek, hava alanlarımızın sayısını 26’den 56’ya çıkararak önemli bir yol kat ettik. Stratejik çalışmalarımız sayesinde Türkiye ve İstanbul bugün dünya havacılığının önemli bir transit merkezi haline gelmiştir” dedi.

 “TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK BİR GÜÇ OLMASI İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin lojistik bir güç olması için hep birlikte çalışıldığını belirterek; şunları ifade etti: “Tüm ulaşım modlarındaki dev projelerimizle, akıllı hareketlilik çözümlerimizle, haberleşme atılımlarımızla, ekonomimize, ihracatımıza omuz vermeye devam ediyoruz. Yeni İpek Yolu’nun, Afrika-Avrupa-Asya üçgeninde odaklanmaya başlayan ekonomik gücün bize getirdiği fırsatlara hazır olmalı ve en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.”

“2020 YILINDA HAVA KARGO GELİRLERİNİN 110,8 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK”

TİM ile THY arasında hayata geçecek olan iş birliği protokolünün ülkenin ekonomik hedefleri açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Türk Hava Yolları tarafından kargo taşımacılığında yüzde 30’a varan hizmet bedeli avantajı sağlanması, ihracatçılarımızın rekabet güçlerini artırmasına büyük katkı sağlayacak. IATA'nın raporlarında 2020 yılında hava kargo gelirlerinin 110,8 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir. 2019 yılında 102,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçen gelirler göz önüne alındığında, hava kargonun geçmiş yıllara göre toplam sektör içerisindeki payının iki kat artarak yüzde 26 oranında yükseleceği tahmin edilmektedir” bilgisini paylaştı.

 

 
Erzurum ticaret sektöründe pozitif seyir
 
Erzurum’dan 50 ülkeye ihracat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ticaret sektöründe pozitif seyir
DOSİAD EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’da faal mükellef sayısı kasım ayında ...
Erzurum 25’inci sırada
DOSİAD EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - TBB Ekim ayı iller Nakdi Kredi Kullanım ...
Erzurum kişi başına 23 bin TL kredi kullandı
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’da 13,9 milyar TL tutarında kamu ...
 
Erzurum’un teşvikli yatırım sayısı 438’e yükseldi
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’da Ekim ayında 2 bölgesel, 1 ...
HKMO’da Yıldırım dönemi başladı
Haftalar önce seçimini yapan Erzurum Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ...
Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıkamış-Karakurt-Horasan yolunun ...
 
KUDAKA’dan 3 projeye teknik destek
KUDAKA 2020 yılı Teknik Destek Programı Eylül-Ekim döneminde destek almaya ...
Asgari ücrette geri sayım
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık ...
ETB’den çağrı
Dünya genelinde küresel bir kriz haline gelen ve ülkemizin de içinde bulunduğu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva