ERZURUM gazetesi
Erzurum’daki bazı mahallelerin yok olduğunu belirten Dadaş Ocakları Derneği Genel Merkezi Başkanı Eyüp Coşkun, konutlaşmayla birlikte terk edilen eski mahallelerin halinin içler acısı olduğunu söyledi.
DADAŞ OCAKLARINDAN KÜLTÜREL YATIRIM ÇAĞRISI
Çortan, Sıvırcık ve Şeyhler Mahallesi gibi birçok mahalle tamamen ortadan kalktığını kaydeden Dadaş Ocakları Derneği Genel Merkezi Başkanı Eyüp Coşkun,
Gülahmet, Gavurboğan, Mirza Mehmet, Kadana, Mahallebaşı, Nazik Çarşı, Kasım Paşa, Ayas Paşa, Kevelciler, Yeğenağa ve Hacı Cuma gibi birçok mahallelerde eski Erzurum izleri yaşadığını ancak şu anki durumlarının çok da iyi olmadığını ifade etti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM TARİHİ YOK ETMEMELİ
Tarihi mahallelerdeki insanların birçoğunun şehirde yeni imar edilen alanlara taşındığını bir bölümünün de göç ettiğini anımsatan Coşkun, “Sahipsiz kalan bu evler tamamen kendi kaderlerine terk edildi. Çoğunun kapı ve pencereleri açık bırakıldı. Bu mahallerde meydan, madde bağımlılarına, fuhuş yapanlara, definecilere, antika eser hırsızlarına kaldı. Hayatın yanlış yoluna sürüklenen bu gençlerin korunmaya, tedavi edilmeye ve topluma kazandırılmaya ihtiyaçları var. Tarihi evler bir yandan ağır kış şartlarıyla dışarıdan kar ve yağmur sularıyla çürütülmeye, içerden talan edilmeye maruz bırakıldı. Bu tarihi evlerin, konakların, çeşmelerin, hazirelerin sanki bir an önce yok edilmesi, harap edilmesi beklenir olmuştur. Buraların harabe olması sonra da yerlerine kentsel dönüşüm adı altında beton binaların kondurulması planı mı yapılıyor?” diye konuştu.
ERZURUM ÖNCE TARİH KENTİ
25’inci Dünya Üniversite Kış Oyunları için yapılan tesislerle kalkınmaya yönelik önemli bir adım atıldığını dile getiren Coşkun, şöyle devam etti:“Şehir ekonomisinin kalkınmasının diğer ayağı da kültürel ve tarihi dokunun korunması ve hayatiyete geçirilmesidir. Eski Erzurum’un izlerini taşıyan mahallerde valiliğin, belediyelerin, üniversitenin, sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili tüm kurumların bir an önce harekete geçmesi lazımdır. Acil yapılacak işlerin başında bu evlerin kapı ve pencerelerinin takılması ve kapalı tutularak suiistimale uğramasını önlemektir. Eserlerin çevresindeki moloz, hafriyat, çöp, kar, buz yığınlarının temizlenmesi lazım. Bahar aylarında tarihi sokaklarımızın çevre düzenlemesi ile yeşillendirme ve ağaçlandırma işlerinin yapılması gerekmektedir. Suyu akmayan çeşmelere orijinal kaynaklarından su verilerek akmaları sağlanmalı, tarihi ve dini kişiliklerin kabirleri çöplerden temizlenmeli, onarılmalıdır. Tarihi sokakların, evlerin, hanların, çeşmelerin akademik bir heyet tarafından fizibilite çalışmaları yapılarak işin uzmanı kurumlarca tamiri, çevre tertibatı, iç tezyinatı yaptırılma. Eski evler yöresel yemeklerin, içeceklerin, tatlıların sunulduğu, iç ve dış turizme yönelik konaklama yerleri ile halkın iskânına uygun mekânlar olarak hazırlanmalıdır, düzenlenmelidir. Eski Erzurum şehrinin yaşatılması sayesinde iç ve dış turizm potansiyeli artacak bununla beraber şehir ekonomisi canlanacak, gençlere iş alanları açılacak, şehir hafızası var olacaktır. Dadaş Ocakları Derneği olarak üzerimize düşeni Dadaşlık şuuru içinde her zaman için yapmaya hazırız.”