ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kacır: ‘Emin adımlarla ilerliyoruz'
Kacır: ‘Emin adımlarla ilerliyoruz'
Orta Koridor İçin Yol Haritası çizilecek
Orta Koridor İçin Yol Haritası çizilecek
Yılmaz: ‘Kredisi artan tek ülke Türkiye’
Yılmaz: ‘Kredisi artan tek ülke Türkiye’
Diyarbakır annelerinin nöbeti devam ediyor
Diyarbakır annelerinin nöbeti devam ediyor
HSK mazerete dayalı güz kararnamesi yayımlandı
HSK mazerete dayalı güz kararnamesi yayımlandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Şubat 2011 Perşembe - 03:43

Eğilmez’den sözde aydınlara eleştiri

Kuzey Afrika ülkesi Tunus ve Mısır’da yaşanan gösterilerin Arap rejimleri üzerindeki etkisinin Türkiye’ye de sıçrayabileceğini dile getirenlerin Türk Milleti’nin sosyal, kültürel ve devlet yapısından habersiz olduğunu belirten A.Ü. Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Arap dünyasındaki olaylar Türkiye’yi etkilemez” dedi.

Eğilmez’den sözde aydınlara eleştiri

ERZURUM gazetesi
 Kuzey Afrika ülkesi Tunus ve Mısır’da yaşanan gösterilerin Arap rejimleri üzerindeki etkisinin Türkiye’ye de sıçrayabileceğini dile getirenlerin Türk Milleti’nin sosyal, kültürel ve devlet yapısından habersiz olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, “Arap dünyasındaki olaylar Türkiye’yi etkilemez” dedi.
SÖZDE AYDINLARA TEPKİ
Arap dünyasında merkezi konuma sahip Mısır ile diğer bir Arap ülke Tunus’da günlerdir süren siyasal gösterilerin Arap rejimleri üzerindeki yıkıcı etkilerinin olabilceğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, yaşanan olayların ışığı altında Mısır, Tunus, Ürdün, Lübnan, Suriye ve hatta Suudi Arabistan ile ilgili çeşitli yorumların yapılabileceğini söyledi. Buna karşın kendisini aydın ve uzman olarak ilan eden bir kısım kişilerin yaptıkları yorumlara Türkiye’yi de katarak “Acaba Türkiye Cumhuriyeti de aynı şeyleri yaşayabilir mi?” hatta bir adım daha atarak “Türkiye de aynı tehlikeyle karşı karşıya” diye yorumlar yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, Türkiye hakkındaki bu yanlış yorumların sebebinin, aydınların Türk milletinin sosyal ve kültürel yapısından, Türk insanının devlet anlayışından habersiz olmalarında yattığını söyledi.
TÜRK TOPLUMUNUN YAPISI
Eski Türk toplumunda, bireyin ferdi hukukla donatılmış ve ekonomik açıdan özgür bir hayat düzenine sahip olduğunun dile getiren Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, şöyle devam etti: “Bozkır Türk Devleti’nde taşınabilir mallarda olduğu gibi, tarım arazisi üzerinde de özel mülkiyet anlayışı mevcuttu. Bu çok önemli bir uygulamadır. Özel mülkiyet kişi haklarının ve özgürlüğünün garantisidir. Çünkü insan, şahsi mülke sahip, onu istediği gibi kullandığı ve değerlendirdiği sürece özgürdür. 10’uncu yüzyılda Bulgar Türkleri’nde bireyler kendi arazilerinden elde ettikleri üründen saray hazinesine bir şey vermezlerdi. Hazar Devletinde sebep ne olursa olsun, hakan ya da idareciler halkın malına el uzatamazlardı. Oğuzlar da beyler, Hakan’ın aşırı davranışları karşısında seslerini yükseltirlerdi. Avrupa Hunları’nda Attila’nın başkentinde bir Bizanslı, Bizansta insanın baskı altında tutulmasına ve kanunlarla ezilmesine rağmen, Türk topraklarında bütün insanların hür olduğunu ve korkusuz bir şekilde yaşadığını yazmıştır. Çin’deki köleler özgürlük ülkesi olarak adlandırdıkları Asya Hun topraklarına kaçıyorlardı.
TÜRKLERDE AİLE YAPISI
Türkler’de toplumun çekirdeği olan aile de o kadar güçlü bir hürriyet havası vardı ki, her aile başlı başına bir sivil toplum örgütü gibiydi. Bu durum Türk Devletleri’nde doğal olarak köleliği ve bazı zümrelerin imtiyaz sahibi olmasını önlüyordu. Türk kültürünün ekonomik özellikleri de, adalet eşitlik ve insana saygı prensiplerinim gelişmesine yardım ediyordu. Kaynaklar, Türklerin adeta sınıfsız bir toplum yapısına sahip oldukları, servet ve mevki farkının toplumda fark yaratmadığı ve soydan gelen asillikten hiç bahsedilmediğini belirtmektedir. Moğollarda, Mısır’da, Slavlarda, Çin’de, Hindistan’da, Roma’da ve Arap dünyasında kölelik müessesi ve sınıfsal farklar sistematik bir şekilde varken, Türk kültüründe böyle bir uygulama kesinlikle yoktur. Türk devletlerinde herkes kabiliyetine ve bu doğrultudaki çalışkanlıklarına göre çeşitli makamlara yükselebilirlerdi. Türk toplulukları daha çok siyasi vasıfta olup dini karakter taşımadıklarından, din adamları da resmi olarak imtiyazlı bir sınıf oluşturmamışlardı. Yabancı topraklarda kurulmuş ve sadece yönetici zümrenin Türk olduğu devletlerde dahi, yönetilen zümreye konulmuş yasaklar veya haklarından mahrum edilmiş herhangi bir sınıf mevcut değildir. Türk Devletleri herhangi bir ailenin kılıç zoruyla meydana getirdiği yığınlar topluluğu değil, aksine idarecilerle işbirliği yapan geniş halk kitlelerinin gayretleri ve katkısı ile gerçekleşen siyasi bir teşekküldü. Devleti kuran ve devlet başkanını başarılı kılan bizzat milletin kendisiydi. Aktörler ve biraz da yönetim şekli değişmiş olsa da, Türkiye Cumhuriyeti de aşağı yukarı aynı temel özellikleri barındırmaktadır. Bu devleti de milletin kendisi kurmuştur ve kendisi yönetmektedir. Onun için Türkiye Cumhuriyeti’nden ne Tunus ne de Mısır olur. Ancak başta Ortadoğu olmak üzere geniş bir coğrafya için güzel bir model olur. Yeter ki kendi potansiyelimizi görebilelim.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Erzurum, tarihe açılan kapı”
25. Dünya Üniversiteler Kış oyunları’na katılan Venezuela’nın tek sporcusu ...
"Erzurum Ovası Kuşları" sergiye çıktı
Erzurum’da devam eden 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, aynı zamanda ...
‘Ucube’ tarih olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars gezisinde 'ucube' diyerek kaldırılmasını ...
 
ERİHDER’den tanıtım atağı
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür ...
Universiade 2011’e türkülü destek
UNIVERSIADE Kış oyunlarının devam ettiği Erzurum'da ozanlar da sazları ...
Erzurum’u kar heykellerle anlattılar
25. Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları'nın yapıldığı Erzurum'da bir ...
 
Seval ‘N’aber Bacanak’ta oynayacak
Sanatçı İsmail Türüt projenin çok iddialı olduğunu belirterek, “Çok eğlenceli ...
Korsan yayıncıya ilginç protesto
Cezaevi Müdürü- Şair Mehmet Aksu, şiirlerini çalıp sanal ortamda başka ...
Cuntz: ‘Erzurum’un önü açık’
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz, Kış Oyunları sayesinde Dünyanın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva