Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, Erzurum'da Ramazan Bayramı'na özgü geleneklerin kent kültüründe önemli bir yer edindiğini belirterek, çocukların arefe günü arefelik toplaması ve özel bayram yemeklerinin bayramlara ayrı bir renk kattığını ifade etti.
Öztürk, yaptığı açıklamada, Erzurum'da yemek kültürünün bayramlarda ön plana çıktığını ifade ederek, bayramlarda tatlıların, çorbaların, hoşafların ve yemeklerin daha özenle hazırlandığını ifade etti.
Öztürk, dini bayramların bazı bölgelerde o gün pişirilen yemeklerle ve yaşatılan geleneklerle özdeşleştiğini anımsatarak, şunları söyledi:
"Bayramlarda Erzurum'da, çorba deyince ilk akla ayran ve kesme çorbaları gelir. Yemekler de, bayrama özgü olarak itinayla yapılır. Yaprak sarması, börek ve etli yemekler vazgeçilmezlerimizdir. Tatlılardan sütlaç, kadayıf, baklava, demir tatlısı bayramlarla önemli bir yer edinir. Hoşaflardan ise elma, kayısı, aşma ve kızılcık hoşafları hazırlanır. Özenle hazırlanan yemekler, bayram ziyaretlerinde misafirlere ikram edilir. "
Arefe günlerinde çocukların özellikle kent merkezi ve çevre ilçelerde arefe topladığını belirten Öztürk, bu geleneğin yaşatılmasıyla çocukların sosyalleştiğini kaydetti.
Arefelik toplama geleneğinin yıllar öncesine dayandığını belirten Öztürk,
"Arefelik toplama geleneği yöremize özgü bir gelenek. Diğer kentlerde çocuklar bayramın ilk günü şeker ve harçlık toplar, yöremizde ise arefe günü fındık, fıstık ve ceviz toplanarak, bayram bir gün öncesinden kutlanmaya başlanır. Bu alışkanlık çocukların paylaşma ve sosyalleşme duygusunu geliştiriyor" dedi.
Bayramların tatil olarak değerlendirilmemesini gerektiğini belirten Öztürk,
"Ramazan ayı Erzurum'da dolu dolu geçti. Sosyal ilişkiler iftar sofralarında ve camilerde daha da gelişti. Bizim toplumumuz sözlü kültür ağırlıklı toplum olduğu için bu konuda Ramazan bayramlarının da önemli bir yeri var. Paylaşma, dayanışma ve kardeşlik duygularının gelişmesi noktasında bayramları amacına uygun yaşamalıyız" diye konuştu.