AHMET AKBUĞA(İHA) - Emekli Cumhuriyet Başsavcısı ve Hukukçular Derneği Üyesi Reşat Petek, 12 Eylül referandumunun darbe anayasasının güçlü bir şekilde değiştirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
//EVET DESTEĞİ İSTEDİLER
Sivil Dayanışma Platformu (SDP), “Anayasa değişikliğine güçlü bir evet" sloganıyla geldiği Erzurum'da 12 Eylül referandumunda güçlü bir anayasa için vatandaşlardan 'evet' desteği istedi. SDP, Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun (ESP) davetlisi olarak Erzurum Kültür Merkezi'nde çok sayıda STK temsilcisiyle bir araya geldi.
Programın açılış konuşmasını yapan ESP ve MÜSİAD Başkanı Mustafa Güvenli, Ülkenin demokratikleşme yolunda önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, “Türkiye gelişiyor, artık dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geliyor. Bu çok güzel bir gelişme ama ülkemizdeki siyasetin yapısına baktığımızda aynı şeyi göremiyoruz. Yani yıllar öncesinden beri siyasette gördüğümüz bazı yanlışlıklar hiç değişmedi, aynen devam ediyor. Yani ülkemizde yıllardır muhalefet- ana muhalefet adına siyaset yapanlar hep iktidarı yıpratma cephesi gibi çalıştılar. Biz artık Türkiye’nin bu olumsuz durumu aşması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin daha yapıcı daha üretken bir anlayışa kavuşmasına, halkın oylarıyla kim iktidara gelirse gelsin muhalefet partilerinin doğru yapılanları destekleyip yanlış yapılanlara karşı çıkması gerektiğine inanıyoruz. Zira siyaset adına ortaya konulan bu tavır ve davranışların ne ülkemize nede kendilerine bir fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Bugünkü durumda bir başka partimiz aynı anayasa değişikliği teklifini yapmış olsaydı biz yine aynı desteği vererek sivil bir anayasa oluşması yolunda bu hareketi desteklerdik” dedi.
//REFERANDUM SİYASET ÜSTÜ, SAVUNMASI
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman’da, referandumda 'evet' demenin herhangi bir siyasi partinin desteklenmesi ya da kösteklenmemesi olmadığını ifade etti.
Ağırman, bu ülke ve devletin yönetiminin millette olduğunun göstergesinin referandumda verilecek 'evet' oyu ile tescilleneceğine işaret ederek, "Biz milletiz, ülkenin insanlarıyız ülkeyi idare etme hakkı bizimdir. Bunun için 'sandıkta 'evet' demeliyiz. Temel insan hak ve hürriyetleri için 'evet' demeliyiz. Referandumda 'evet' demeyi dert edinip, Erzurum'dan yüzde yüze yakın bir 'evet' oyu ile Türk demokrasi tarihinde yerimizi almalıyız." diye konuştu.
Anadolu Platformu Temsilcisi Salih Akverdi de, 1970'li yıllarda üniversite gençliğinin suni terör olayları nedeniyle okuma hakkının engellendiğini söyledi.
Akverdi, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından yüz binlerce kişinin askeri cezaevlerinde suçsuz yere işkenceden geçirildiğini kaydetti.
//12 EYLÜL HESAPLAŞMASI
Toplumun darbecilerle ve darbeci zihniyetle hesaplaşması için 12 Eylül referandumunun önemli olduğuna vurgu yapan Akverdi, "12 Eylül referandumu, 1980 darbesinde yapılan haksızlıkların hesabının sorulacağı gündür. Darbecilerden hesap sormak için 12 Eylül günü 'evet' demeliyiz." diye konuştu.
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı ve Hukukçular Derneği Üyesi Reşat Petek’te, 12 Eylül referandumunun darbe anayasasının güçlü bir şekilde değiştirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
//DARBECİ ZİHNİYET TANIMLAMASI
Petek, darbeci zihniyetin askeri- yargı ve sivil bürokraside yer edindiğini ve bugün yaşananların ise bu erklerin ellerindeki gücü kaybetmek istememelerinden kaynaklandığını ifade etti.Hukukun aleni şekilde söz konusu güçler tarafından ihlal edilmesinin önüne geçmek, demokrasi ve temel insan haklarının egemen olabilmesi için referandumda güçlü bir şekilde 'evet' denilmesinin zaruri olduğunu belirten Petek, “Şimdi darbe anayasasını değiştirmenin, güçlü bir adım atmanın tam zamanı. Anaların gözyaşının dinmesi ve huzurun tesisi için sandıktan güçlü bir 'evet' çıkmalı. Çünkü yakın geçmişte insanlar taktıkları Gümüş yüzükten, başörtülerinden dolayı fişlendi, işlerinden kovuldu. Emirle kişilerin temel hak ve hürriyetleri ellerinden alınamaz, ama alındı. Bu nedenle sizleri referandumda güçlü bir 'evet' demeye davet ediyorum.” dedi.