Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99’ncu yıl dönümü, düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99’ncu yıldönümü törenleri, sabah saatlerinde YGS sınavının olması dolayısıyla saat 14. 00’da yapıldı. Havuzbaşı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Çelenk koyma törenine Erzurum Vali vekili Ahmet Naci Helvacı, AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, MHP Milletvekili Kamil Aydın, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, gaziler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurumluların 12 Mart kurtuluş gününü kutlayarak, vatanı ve bayrağı uğruna düşmana göğsünü siper edenlerin Türk tarihin deki yerini hiç kimsenin unutmayacağını belirtti.
Erzurum’un büyük Türk milletinin tarihi misyonunda ve alın yazısında her zaman Anadolu’nun kilidi ve anahtarı konumunu üstlenmiş kutsal bir Müslüman coğrafyası olduğunu kaydeden Sekmen, “Dün olduğu gibi bugün de bu tarihi şehir; stratejik öneminden tarihi, dinî ve siyasî cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Erzurum, Türk milletinin eline geçtiği yıllardan günümüze kadar, ülkemizde görülen her önemli vatan meselesinde Türk milletinin yüz akı ve yürek güveni olmuştur. Tarihimizin bize öğrettiği ilk hakikat; bu vatanı kurmanın kolay olmadığıdır. Üstünde bugün sere serpe gezdiğimiz bu topraklar, şehitlerimizin kanlarıyla vatanlaştırdığımız ülkemizin, Türk milletinin vatanı olabilmesi için, bin yıldan beri en seçme yiğitlerini, devlet adamlarını, komutanlarını, en sevdiği, üstüne titrediği zekâları, ilim, fikir ve gönül adamlarını buralarda eritmiş, buralarda akıtmıştır. 1916-1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı içinde Rus Ordusu ile ittifak yapan Taşnak, Hınçak ve Ramgavar adlı Ermeni Çeteleri Erzurum-Cinis’te, Tazegül’de, Alaca’da, Ilıca’da, Tepeköy’de, Dutçu’da, Erzurum Merkezde, Yanıkdere’de, Karskapı’da, Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa Konaklarında, Firdevsoğlu Kışlası’nda, Yeşilyayla’da, Hasankale’de, Tımar’da, Köprüköy’de, Horasan’da tam bir “Müslüman Türk Soykırımı” gerçekleştirmiştir. Savaşla hiçbir ilgisi olmayan, masum sivil ahali, Ermeni Çeteleri tarafından sadece Türk ve Müslüman oldukları için katledilmişlerdir. Erzurum; vatanı için canını seve seve feda eden yiğitlerin şehridir. Muhacirliğin elemini, istilânın sıkıntılarını tatmış ve Ermeni zulmünün ağırlığını yaşamış olan bu eski ve şanlı kalenin çocukları, son ferde kadar müdafaanın bir zaruret olduğu imanını her daim çehrelerinde taşır. Erzurum’da hiçbir hane ve aile yoktur ki Rus ve Ermeni savaşlarında şehit vermemiş olsun. İstiklal ve hürriyet bizler için uğrunda ölünecek önemli ve vazgeçilmez kavramlardır.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurumlunun vatanı için gözünü hiç kırpmadan seve seve canını feda edeceğini kaydederek, şöyle konuştu:
“12 Mart’ta Türk’ün sarsılmaz iradesi, vatan ve bayrak sevgisi, Dadaşın üstün cesaret ve kahramanlığı tarihe altın harflerle yazılmıştır. Bu yüzden Erzurum; İslam’ın kilidi, Anadolu’nun önsözü, ay yıldızlı bayrağımızın sancağı ve Türkiye'nin ana fikridir. Sözlerimi burada noktalarken, 99 yıl önce, özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen şehitlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Doğu’nun Muzaffer Kumandanı Kazım Karabekir Paşa’yı, şanlı Türk ordumuzun kahramanlarını, emniyet mensuplarımızı, 15 Temmuz Demokrasi Destanımızın kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”
Öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, folklor ve mehteran takımının gösterisinin ardından Havuzbaşı’ndaki tören sona erdi. Havuzbaşı’ndaki törenin ardından protokol ve askeri erkan Karskapı Şehitliğini ziyaret ederek dua ettiler. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99’ncu yıl dönümü, gün boyu çeşitli etkinliklerle devam edecek.