Erzurum’da 2 bin 986 ton ayçiçeği üretimi gerçekleşti.Tekirdağ, 267 bin 12 ton ile ayçiçeği üretiminde şampiyon oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 2015 yılında ayçiçeği hasat edilen alanın 6 milyon 851 bin 737 dekar olduğu ve bu alandan üretilen ayçiçeğinin 1 milyon 680 bin 700 ton olduğu belirtildi. Tekirdağ'da ise ayçiçeği hasat edilen alan 1 milyon 284 bin 677 dekar olup, üretilen ayçiçeği 267 bin 12 ton olarak kayıtlara geçti. TÜİK’ten yapılan açıklamada, “2015 yılında Türkiye genelinde 81 ilden 56’sında ayçiçeği üretimi gerçekleşmiştir. Ayçiçeği üretimi en çok 267 bin 12 ton ile Tekirdağ'da gerçekleşmiştir. Tekirdağ'ı 226 bin 573 ton ile Edirne, 217 bin 634 ton ile Konya, 188 bin 998 ton ile Kırklareli ve 134 bin 361 ton ile Adana izlemiştir. Ayçiçeği üretilen diğer iller ise ton olarak sırasıyla Aksaray 54 bin 273, Çorum 53 bin 189, Ankara 45 bin 931, Tokat 41 bin 593, Çanakkale 40 bin 787, Samsun 39 bin 83, Denizli 36 bin 144, İstanbul 35 bin 795, Amasya 35 bin 24, Bursa 31 bin 548, Balıkesir 30 bin 609, Eskişehir 29 bin 281, Karaman 20 bin 504, Kayseri 19 bin 853, Kahramanmaraş 18 bin 852, Şanlıurfa 13 bin 421, Kırıkkale 12 bin 433, Osmaniye 11 bin 167, Kırşehir 8 bin 847, Afyon 8 bin 547, Yozgat 7 bin 879, Mersin 7 bin 276, Sakarya 6 bin 884, Bilecik 5 bin 549, İzmir 4 bin 216, Muş 3 bin 90, Erzurum 2 bin 986, Gaziantep 2 bin 226, Erzincan bin 913, Bolu bin 770, Muğla bin 573, Kütahya bin 510, Uşak bin 421, Manisa bin 405, Diyarbakır bin 289, Sivas bin 159, Kocaeli bin 46, Hatay 915, Bitlis 885, Ağrı 833, Aydın 690, Malatya 559, Nevşehir 539, Çankırı 419, Burdur 329, Bartın 328, Adıyaman 188, Antalya 185, Isparta 82, Yalova 57 ve Zonguldak 40 ton olarak sıralanmıştır” denildi.
Türkiye ayçiçeği üretiminin yüzde 41’ini Trakya oluşturdu
267 bin 12 tonu Tekirdağ’dan, 226 bin 573 tonu Edirne’den ve 188 bin 998 tonu Kırklareli’nden oluşan ayçiçeği üretimiyle Trakya Bölgesi toplam 682 bin 583 ton ayçiçeği üretimiyle Türkiye genelinde üretilen ayçiçeğinin yüzde 41’ini oluşturdu.