ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2018 Cumartesi - 02:59

Erzurum Temmuz 2018 TÜFE’si açıklandı

MAHMUT AKDAĞ_Erzurum Temmuz 2018 TÜFE’si açıklandı

Erzurum Temmuz 2018 TÜFE’si açıklandı

TÜİK Temmuz 2018 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Haziran ayına göre yüzde 0.10 oranında artış kaydetti. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 16.49 olarak belirtildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2017 aralık ayına göre de yüzde 9.53 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 12,38 olarak kaydedildi.

TEMMUZ 2018 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

 TÜFE Temmuz 2018 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre, aylık bazda yüzde 0,45, 2017 yılı aralık ayına göre yüzde 0.24 oranında düşük çıkarken, yıllıkta yüzde 0,64, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 0.38, oranında üstünde belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ TEMMUZ AYI TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0.45 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2017’ye göre yüzde 10,44 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 15.61 olarak bildirildi. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 11,52 oldu.

MALATYA BÖLGESİ TEMMUZ  AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar haziran ayına göre yüzde 0,66 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 8 aylık ölçekte yüzde 10,52, yıllık bazda ise yüzde 17,07 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 12,79 olarak tespit edildi.

VAN BÖLGESİ TEMMUZ AYI TÜFESİ

Temmuz 2018 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,64 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde 7 aylık enflasyon yüzde 9,80, yıllık enflasyon yüzde 15,88 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 12,63 düzeyinde kaydedildi.

TEMMUZ AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

 DOSİAD analizlerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Temmuz 2018 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,66’lık artışla ile Malatya Bölgesi, 2017 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 10,52 ile Malatya bölgesi, yıllıkta yüzde 17,07 ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 12.79 ile  Malatya bölgesi olarak tespit edildi.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

DOSİAD Araştırma Merkezi Analizlerine göre Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Temmuz bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge aylıkta yüzde 0,10’luk fiyat artış oranı  ile Erzurum Bölgesi, 8 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 9,53 ile Erzurum Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 15.61 ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 11.52 ile Ağrı Bölgesi oldu

TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz'da aylık yüzde 0,55, yurt içi üretici fiyat endeksi de aylık yüzde 1,77 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre; TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,85 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ

Aylık en yüksek artış yüzde 2,26 ile lokanta ve oteller grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında yüzde 1,82, eğlence ve kültürde yüzde 1,62, sağlıkta yüzde 1,20 ve konutta yüzde 1,10 artış gerçekleşti. 

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3,07 ile giyim ve ayakkabı oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,28 ve haberleşmede yüzde 0,11 düşüş gerçekleşti.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ

Yıllık en fazla artış yüzde 24,21 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 20,32, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 19,40, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 17,24 ve lokanta ve oteller yüzde 13,86 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İLLER VE BÖLGELER

Aylık en yüksek artış yüzde 0,97 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla)’da oldu

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 11,49 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 17,81 ile TR32 (Aydın, Denizli, Muğla) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 13,21 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti. Temmuz 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 52 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 279 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 76 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,41 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,86, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,87, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,99, su sektöründe yüzde 1,44 artış olarak gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ TÜTÜN ÜRÜNLERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 11,09 ile tütün ürünleri, yüzde 3,84 ile kağıt ve kağıt ürünleri, yüzde 3,45 ile kimyasallar ve kimyasal ürünleri olarak gerçekleşti. Buna karşılık içeçekler yüzde 0,33, basım ve kayıt hizmetleri yüzde 0,12, metal cevherleri yüzde 0,02 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış sermaye malında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Temmuz ayında aylık en fazla artış sermaye malında ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti.

 
ZB Müdürü Özdoğan hayatını kaybetti
 
Cumhurbaşkanından Çağrı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte 100 Günlük İcraat Programı
Erdoğan, “100 günlük icraat programımız çerçevesinde yeni adli yıl ile ...
Doğu Anadolu peynirleri Tatvan’da tanıtılacak
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesinde ...
Kurbanlık sevkiyatı 6 ağustosta başlıyor
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Kars’tan 80 ...
 
150 dönüm ekili alan zarar gördü
Oltu ilçesinde sağanak yağmur sonrası gelen sel suları Sarısaz Mahallesinde ...
Bölge illeri kurban pazarları hareketlendi
Bingöl’de Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla canlı hayvan pazarında kurban ...
Erzurumlu besiciler Kafkasör'de yarışacak
Erzurumlu besiciler Kafkasör'de, yetiştirdikleri boğalarla 5 il besicileriyle ...
 
İşte otomobil zengini iller
Erzurum otomobil başına düşen kişi sayısı bakımından, Türkiye illeri sıralamasında ...
Erzurum’dan 7 ayda 12.4 milyonluk ihracat
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan temmuz ayında gerçekleştirilen ihracat tutarı ...
Erzurum dış ticaret verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Ticaret Bakanlığı Haziran ayı dış ticaret verilerini açıkladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva