ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un tarihini ve kültürünü gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor. İlk kitabını 2015 yılında Güzel Erzurum ismiyle yayınlayan Başkan Güzel, Bu yılda Erzurum’dan Güzel Hatıralar kitabıyla, gelecek nesillere Erzurum’u anlatan bir miras daha koydu. Güzel, yaptığı açıklama da yakın bir zamanda başka bir Erzurum’u anlatan kitabın daha okuyucularıyla bulaşacağını duyurdu.
Kitabı hakkında konuşan Başkan Güzel, “Bilindiği üzere ilk kitabım geçen yıl Güzel Erzurum ismiyle okuyucu ile buluşturmuştum. Bu yıl da 2’inci kitabımı çıkardık. Erzurum’dan güzel hatıralar kitabı 2 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde şehrin kültürüne ait bilgiler ve hatıralar yer alıyor. 2’inci bölümde ise Erzurum portreleri bulunmakta. Hatırlanacağı üzere şehirler, kendilerini var eden kişilerin özelliklerini yansıtır. Her insanın bir ruhu olduğu gibi her şehrinde bir ruhu, hikâyesi ve özellikleri vardır. Şehirlerin hatıraları sokaklarındadır. Sokaklarında, mahallerinde, caddelerinde bir hikâye vardır. Yürünen her sokak girilen her mekân o şehir hakkında bilgi verir. Yok olan bir mahallenin, yıkılan bir konağın, akmayan bir çeşmenin, kaybolan bir çarşının, hatıraları taşıyan hafızanın yok olması demektir. Bu hafızayı gelecek nesillere taşıyacak olan bilgi ve aktarımlar yoksa hatıraların tarihin derinliklerinde kaybolur.” diye konuştu.
Kentsel dönüşümle tarihi dokunun zarar gördüğüne dikkat çeken Güzel, “İçinde yaşadığımız Erzurum’dan yıllardır kentsel dönüşüm projelileriyle modern bir çehreye kavuşturulmak isteniyor. Bu çalışmalar, şehrin hatırasını taşıyan sokakları, mahalleleri, çeşme ve mekânların ortadan kaldırılmasına ve beraberinde kültürel kayıplara ve kaygılara yol açmaktadır. 1890 yılında 50 olan mahalle sayısı son yıllarda 100’e ulaşmıştı. Yakın bir zamanda alınan meclis kararıyla mahaller birleştirilmiş ve mahalle sayısı 18’e düşmüştür. Yaşanan bu tablo duyulan kaygıların haklı olduğunu göstermektedir. İsimleri ve özellikleriyle geçmişin derin izlerini taşıyan Gavur Boğan, Ayaz Paşa, Mumcu, Vani Efendi, Taşhan, Sultan Melik, Mehti Efendi, Veyis Efendi, Çırçır, Yoncalık, Gez, Hasani Basri, Yeğan Efendi, Efendi gibi şehrin ruhunu taşıyan asırlık mahallerin isimleri ortadan kaldırılması, şehir kültürü adına duyduğumuz kaygının en somut örneğidir. Bu kaygıdan ve Erzurum’a karşı hissettiğimiz derin bağlılıktan dolayı60 yılı geride bıraktığım bu şehirdeki bilgilerimi ve hatıralarımı gelecek nesillere aktarmak düşüncesiyle Güzel Erzurum kitabımı kaleme almıştım. Şimdiden bu bilgi ve birikimizi Erzurum’dan Güzel Hatıralar Kitabıyla okuyuculara ulaştırdım. İnşallah yakın bir zamanda da yeni bir kitabı daha kaleme almayı düşünüyorum.” dedi.