Müdire Mergan’dan acı tespit:
Tarihi eserlere, bilinçsiz
insanlar zarar veriyor
Anıtlar ve Rolöve Müdiresi Fatma Mergan Tarihi eserlerin, ulusun tapu kayıtları olduğunu ve iyi korunması gerektiğini belirterek, eserlerin korunmasının yalnızca devletten beklenilmemesi; toplumda ortak bilincin oluşturulması gerektiğini söyledi. Mergan 2003 yılında onarımını yaptığımız Saat Kule’sinin duvarları bilinçsiz insanlarca çizilmiş, isimler kazınmış haldedir. Biz ortak bilinç gerekliliğini bunun için söylüyoruz” dedi.
DEVLET VE VATANDAŞ EL ELE VERMELİ
Tarihi dokunun korunmasında devlet ve vatandaşın birliktelik sergilemesi gerektiğini söyleyen Anıtlar ve Roleve Müdiresi Fatma Mergan, "Tarihi eserlerimiz sadece devlete bırakılan emanetler değildir. Aynı zamanda halkımıza da bırakılmıştır" dedi.
Emlak vergilerinden belirli bir bölümünün eski eserlerin bakım ve restoresi için harcanacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Röleve Müdüresi Mergan, "Devlet ve vatandaş el ele vererek tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Tarihi eserlerimiz sadece devlete bırakılmış emanetler değildir, halkımıza da bırakılmıştır. Bunun için vatandaşlarımızın tarihi eserlerimize zarar vermemesi, sahip çıkması gerekiyor. Evdat yadigarlarını gereğince korursak, anıt eserlerle, geçmişle geleceği kucaklaştırmış, torunlarımıza sağlam eserler bırakmış oluruz. Herkes sorumluluğunun bilincine varırsa eserlerimizde o zaman daha iyi korunmuş olur." dedi.
PEYZAJ DÜZENLEMESİ YOK
Erzurum'da peyzaj düzenlemesinin olmadığını belirten Mergan, "Bu güne kadar tarihi eserlerimize Belediyelerin bilinçsiz uygulamaları zarar vermiştir. Erzurum’daki tarihi eserlerin çevre düzenlemesine ihtiyaçları vardır. Dünyanın hiç bir yerinde eserlerin çevresi ağaçlarla kaplanmamıştır. Erzurum’da peyzaj düzenlemesi yok, denilebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tüm taşınmaz kültür varlıklarının çevre düzenleme projelerini 2005 yılında programımıza alacak, projeleri çizdirilip belediyelerden uygulamasını bekliyeceğiz" şeklinde açıklama yaptı.
HALKIMIZIN DUYARLI OLMASI GEREKİYOR
Anıtlar ve Röleve Müdüresi Mergan, taşınmaz tarihi eserlerin onarımını yaptıklarını ancak zamanla bunlara bilinçsiz insanların zarar verdiğini açıklayarak, "Doğu Anadolu Bölgesinde bize tahsisli ve tesçilli eserlere sahip çıkıyoruz. Bir yıl önce saat kulesinin onarımını yaptık. Ama şimdi gidip bakın; kulenin duvarları çakılarla çizilmiş, isimler yazılmış. Halkımızın bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor" şeklinde konuştu.