VALİ CELALETTİN GÜVENÇ:
SORUN YOKSULLUK
Daphan Ovasının sulama sorunları ve Kuzgun Barajı'nın potansiyelinden daha fazla yararlanmanın yollarının tartışıldığı toplantıya katılan Vali Celalettin Güvenç, barajdan yeterince yararlanılamadığını söyledi.
EN ÖNEMLİ SORUN YOKSULLUK
Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 2 bölüm halinde gerçekleştirilen toplantıya, sulama, tarım ve hayvancılıkla ilgili kurumlar, kooperatifler, birlikler ve ziraat fakültesi temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Celalettin Güvenç, ülkemizin ve Erzurum'un önemli sorunlarının başında yoksulluğun geldiğini belirterek, tarım ve hayvancılığın bölge ve ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir alan olduğunu kaydetti.
TARIMSAL POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLMELİDİR
Türkiye'de tarımın geliştirilmesi konusunda yetişmiş birçok insan ve kurum olduğuna dikkat çeken Vali Güvenç, bu potansiyelden iyi yararlanmak gerektiğini ifade etti. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için köylünün ayağına gidilmesi gerektiğini de söyleyen Güvenç, "Köylümüze hayvan nasıl yetiştirilir, süt nasıl elde edilir, nasıl işlenir bunları anlatmamız lazım. Aksi takdirde kaderimize razı olmuş oluruz ki bu da bize yakışmaz. Ancak, son 2 yılda bu alandaki çalışmalar ivme kazanmıştır. O nedenle, bu alanda yapılan çalışmalar umut ve mutluluk vericidir" dedi.
BARAJ NİMETİNDEN YARARLANAMIYORUZ
Kuzgun barajının yeterli kullanılamadığını söyleyen Vali Güvenç, barajın 150 dönüm araziyi sulama kapasitesinin olduğunu; ancak yeterli oranda yararlanılamadığını belirtti. Sorunun tartışılarak çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Vali Güvenç, "Arazinin yapısına göre bilinçli bir sulama yöntemi uygulanırsa ve barajdan yeterli oranda yararlanılırsa Erzurum tarımsal alanda kaderini yenmiş olur. Buradan çıkacak sonuç 18 ilçe kaymakamımıza iletilir ve onlarda ilçelerinde buna uygun çalışmalar yapar. Saha çalışması yaparak ve ilgili tüm kurumlar bu çalışmalara katılarak yüzeysel sulamanın mı yoksa yağmurlama yönteminin mi daha rantabıl olduğunun ortaya çıkarılması lazım. Sadece yem bitkisi yetiştiriciliği mi yoksa başka ürünlerinde mi ekilmesi teşvik edilmeli. İşte bunların araştırılması gerekir. Ondan sonra köylüye gidip anlatmamız ve altyapıyı oralarda oluşturmamız lazım" diye konuştu.
ERZURUM ÇİFTÇİSİNDE SULAMA BİLİNCİ YETERSİZ
Daphan ovasında tarım yapan vatandaşların bir çoğunda bilinçsiz bir sulama fikri olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Arpalı ise, çok su çok verim mantığının tamamen yanlış bir fikir olduğunu ifade ederek, ovada yapılan teknik çalışmalar neticesinde eğim ve toprak derinliği açısından yem bitkisi üreticiliğinin daha uygun olacağı kanaatine vardıklarını söyledi. Toplantının birinci bölümü yapılan sunu ve görüş alışverişiyle sona erdi.
HAYVANCILIKTA MODEL KÖYLER
Öte yandan toplantının ikinci bölümünde ise, Erzurum Büyükbaş Hayvan Islah Projesi ele alındı. Yine Vali Celalettin Güvenç'in başkanlık ettiği toplantıda, 2005 yılında yapılan çalışmalar anlatılırken 2006 yılında yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi verildi. Hayvancılığın tekniğine uygun şekilde yapıldığında verim alınabilecek bir alan olduğuna dikkat çeken Vali Celalettin Güvenç, Erzurum genelinde bin 502 köy ve 550-600 bin adet büyükbaş hayvan olduğuna dikkat çekerek, bu sayının 100 bininin 55 köyde yetiştirildiğini söyledi. Bu köylerin standartları tam manasıyla yakalamasa da belli bir seviyeye gelmiş olmasının umut verici olduğunu vurgulayan Vali Güvenç, bu köylerin örnek alınabileceğini; hatta buradaki hayvancılığın daha da geliştirilmesi için ilgili kurumlarla eşleştirilerek teknik destek sağlanabileceğinin altını çizdi.