İÇME SUYUNA KANALİZASYON KARIŞTIĞI VE HEYELANLARIN ETKİLİ OLDUĞU İLÇE BELEDİYESİ, İLÇENİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİNİ İSTİYOR.
Narmanyardım bekliyor
Erzurum'un Narman İlçesi'nde, 1983 depreminde hasar gören kanalizasyon şebekesinden içme suyuna sızmalar sebebiyle her yıl yüzlerce insan hastalanıyor. Höllük Dağı'ndaki su deposundan su sızması sonucu ise heyelan tehlikesi ortaya çıktı.
İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
10 bin nüfuslu Narman ilçe merkezinde 1983 yılında meydana gelen depremde tahrip olan kanalizasyon şebekesinden, 21 yıldır içme suyu şebekesine sızmalar meydana geliyor. İçme suyuna karışan atık sular nedeniyle her yıl yüzlerce insan, hastanelik oluyor. Her yıl ilçenin 4 ayrı yerinden alınan su numuneleri üzerinde yapılan tetkiklerde, suyun "kirli" olduğunun raporla belirlenmesine rağmen, şu ana kadar herhangi bir tedbir alınamadı. Narman Sağlık Ocağı'na bu yılın son 3 ayında ishalden 550 kişi başvuruda bulunurken, bunlardan 500'ü ilaçla tedavi edildi, 50'si ise sağlık ocağına yatırılarak tedavisi gerçekleştirildi.
VATANDAŞLARIN HEYELAN KORKUSU
Narman için deprem sonrasında oluşan tehlikelerden birisi de Tuzla Mahallesi Höllük Dağı'nda heyelan oluşması. 1983 yılına kadar futbol ve güreş gibi etkinliklere mekan olarak kullanılan bölge, depremde hasar gören 30 tonluk su deposundan sürekli su sızması yüzünden oluşan heyelanlarla her geçen gün biraz daha kayıyor. 21 yılda 8 metrelik kayma meydana gelen bölgede tedbir amaçlı dikilen ağaçlar, köklerinden ikiye ayrıldı. Vatandaşlar, 400 metre yüksekliğindeki Höllük Dağı'ndaki heyelanın 3 bin nüfuslu Tuzla Mahallesi'nde 100 ev ve 500 nüfusu tehdit ettiğini söylediler.
EVİM 8 METRE AŞAĞIYA KAYDI
Evi risk altında olan Avni Tataroğlu, deponun kurulduğu yıllarda alanda futbol maçları yapıp güreş tuttuklarını belirterek, alanın 8 metre aşağıya kaydığını söyledi. Heyelan nedeniyle 100 evin tehlike altında olduğunu dile getiren Tataroğlu, mahalle sakinlerinin korktuğunu ifade etti.
KORKUMUZDAN UYUYAMIYORUZ
İlçe halkından 71 yaşındaki Halis Ak ise mahallelinin korkuyla yatıp kalktığını belirterek, "Buralar suya gark olacak" dedi. Dağın yakınındaki evinden yıllarca su çıktığını, bu nedenle evinin bir bölümünün yıkıldığını söyleyen 75 yaşındaki Şakir Biber ise, 5 çocuğunun evi terk ederek kiraya yerleştiklerini, kendisinin ise kalan bölümünde korkuyla hayatına devam ettiğini belirtti.
BAŞKAN İŞLEYEN: BÖLGEDE OLAĞANÜSTÜ DURUM VAR
Konuyla ilgili açıklama yapan Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, belediyenin imkanlarıyla bir şey yapamadıklarını vurgulayarak, devletin ve hükümetin yetkili birimlerini ilçeye davet etti. Başkan İşleyen, Narman'ın Avrupa Birliği'ne girme sürecinde Ortaçağ kasabasını andırdığına işaret ederek, "Bu bölgenin olağanüstü hal ilan edilmesi gerek" dedi.
İçme suyu ana deposunun bulunduğu Höllük Dağı'nın risk arz ettiğini ifade eden Başkan İşleyen, "Belediye 21 yıldır ilçede sürekli onarım yapıyor. İçme suyu ana deposunun bulunduğu Höllük Dağı, korkunç derecede risk arz etmektedir. Deponun içindeki bütün su dağın içine sızıyor. Yıllarca biriken sular Tuzla Mahallesi'ndeki evlerden çıkıyor. Burada bir insanlık dramı var. Devletimizin ve hükümetimizin yetkililerine sesleniyorum. Narman'ın çok ciddi olan ve Türkiye'de hiçbir yerde bulunmayan problemiyle herkesin ilgilenmesini istiyoruz" dedi.
BELEDİYE İMKANLARI YETERSİZ
Devlet yardım etmeden problemlerin çözülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan İşleyen, çaresiz kalmaları halinde ilçe halkı olarak Ankara'ya yürüyeceklerini belirtti. Başkan İşleyen, alt yapının değiştirilmemesi halinde 10 bin kişinin hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak, Tuzla Mahallesi'nde heyelan bölgesinde bin 500 kişinin yaşadığını ve bugüne kadar ilçe halkının korkmaması, sansasyon olmaması için bölgenin güllük gülistanlık gösterilerek tehlikenin gizlendiğini söyledi.
ACİLEN ÖNLEM ALINMALI
"Acilen önlem alınmalı" diyen ve dikkatleri gizli bombaya benzettiği Höllük Dağı'na çeken Başkan İşleyen, "Bu işten çok korkuyorum. Eğer müdahale edilmezse cinayet olacaktır. Şu an çok bariz bir şekilde o kayalıklar uçuyor. Yetkililer, dağın jeolojik yapısını incelemeleri durumunda, bu deponun acilen kaldırılması ve mahallenin boşaltılması gerektiği kanaatine varacaklardır. Biz belediye olarak 3 bin nüfuslu mahalleyi nasıl kaldırabiliriz? Bununla ilgili müracaatları devletin yetkili birimlerine bildirdik. Ama 5 aydır mesafe alamadık. Artık ilçe halkının sabrı taşıyor. Burada insan yaşıyor ve kanunlar da insanlar içindir. Devlet, millet içindir. Bu sorunu çözmek için yetkililer daha fazla konuya eğilmeliler" diye konuştu.