Yakutiye, merkezi ıslah ediyor
Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, şehrin merkezi konumundaki Yakutiye Bölgesi’nde yenileşme çalışmalarına start verdiklerini söyledi.
Yakutiye Belediyesi 42 mahalle, bu mahallelerin yüzde 80 dolayındaki bölümü maili inhidam (yıkıma yüz tutmuş durumda) evlerle meskun.
Bu yapının değişmesi için belediye azami gayret sarf ettiklerini belirten, Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, “Yakutiye bölgesi, şehrin merkezi. Bu nedenle yapılaşmalarda 100 yıl öncesinden miras. Yol ve sokakları 70-80 yıl önce dizayn edilmiş ve ancak at arabası geçebilir durumda” dedi.
ŞEHİRDE YENİLEŞME DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK
2004’ün Mart ayından Ağustos sonuna kadar 205 adet maili inhidam raporu düzenleyerek sahiplerine ilettiklerini kaydeden Atınç, “30 raporun işlemleri sürüyor. Bunlar da tamamlanarak sahiplerine iletilecek. 2003 yılından 2004’e kadar yıkımı sarkan binalar bulunuyor. 2003 yılında maili inhidam raporu verilen bina sayısı ise 800’dür.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Atınç, “Bu yıkımlarla birlikte yenileşme dönüşümü şehirde başlatılmıştır. Belediyenin çabası ve ekonomik imkanları şehir merkezini dönüştürmeye yetmiyor. Belediye kendi çabaları ve diğer kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğü projeler sayesinde müteahhitlerimize artık şehir dışında bina yapmaktan ziyade şehir merkezini tercih eder duruma gelmişlerdir. Belediyemiz TOKİ ile ortaklaşa dönüşüm projesinin en açık örneğini Hasanibasri mahallesinde ortaya koydu. Belediyenin teşvik ve öncülüğüyle yapımına başlanan 522 adet konut, Kırmacı, Çırçır başta olmak üzere şehrin değişik yerlerinde belediyemizin müteahhitler için geliştirdiği modelle gecekondular ıslah ediliyor. Yerine çok katlı bloklar dikiliyor” diye konuştu.
5 BİN KONUT OTURULAMAZ DURUMDA
Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, sınırları içerisinde mevcut yapı durumunun tespiti amacıyla Belediye ve Erzurum Mühendisler Odası tarafından ortaklaşa yapılan bir çalışmada artık oturulamaz durumda olan 5 bin adet bina tespit edildiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Son altı yılda bin 500 gecekondu ıslahı yapıldı. 3 bin 500 adet oturulamaz durumda olan ev ve gecekondu ıslah bekliyor. Yıkık ve düzensiz mahallelere hizmet götürülemiyor. Halka hizmet ulaştırmamızda mevcut yapılaşma büyük bir engel. Yenileşme belediye ile sınırlı kalmayacak. TOKİ’nin varlığı teşvik olacak. Yeni yapılaşmalar için 18. madde uygulanmak suretiyle düzenleme yapılacak. Böylece modern bir yapı doğacak, elbette ki o zaman her sokağa ve caddeye daha kolay hizmet sunabileceğiz”