DOSİAD “2007 BÖLGE VE İL EKONOMİSİ İÇİN UFUK ARAYIŞLARI” RAPORU ÖN DEĞERLENDİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI. DOSİAD İL TARIM VE TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN YENİ BİR ÖNERİYİ KAMUOYUYLA PAYLAŞTI.
DOSİAD HİPODROM ÖNERDİ
DOSİAD, “2007 Yılı Sektörel Bazda İl ve Bölge Ekonomisi” raporunda, Erzurum’da tarım sektörünün katma değer üretemez durumda bulunduğu, sektörün istihdam alanı oluşturacak kapasiteye erişim sağlanması ve tarımsal kaynakların ekonomiye kazandırılması için alternatifler oluşturulması gerektiği belirtildi.
ÇAĞDAŞ VE ALTERNATİF ATILIM
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, il tarım sektörünün uzun vadeli ve kalıcı bir programa ihtiyacı bulunduğunu, kısa dönemli ve günübirlik yaklaşımların sektörde işgücü ve sermaye göçüne yol açtığını bildirerek, İl ve bölge tarımında kaynak ve potansiyeli ortaya çıkaracak alternatif yatırım ve çağdaş atılımlara gerek bulunduğu bildirdi.
DOSİAD UFUK ÇİZİYOR
DOSİAD’ın “2007 Erzurum ve Bölge Ekonomisi İçin Ufuk Arayışları “ başlığını taşıyan, öncelikli sektörler ve katma değer üretim kapasiteleri konusunda bir araştırma çalışması yürüttüğünü açıklayan Aydemir, bölgede tarımsal sanayi altyapısı oluşturulmadığından bitkisel ve hayvansal üretimin iç pazara yönelik tutulduğunu, bunun tarım sektöründe istihdam oluşumunu engellediğini kaydetti.
TARIMDA GÖÇ SORUNU
Hayvancılıkta ırk islahı, bitkisel üretimde de organik tarım ve yem bitkilerine yoğunlaşmanın mevcut şartlarda doğru olduğunu fakat tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunları çözmeye yetmeyeceğini ifade eden Aydemir, “Tarım’da istihdam alanları oluşması ve bu alandan gerçekleşen göçün durması ancak yeni atılımlarla sağlanabilir” dedi.
ERZURUM HİPODROMA KAVUŞTURULMALI
Bölgesel bir STK olarak DOSİAD’ın Tarım sektörüne yeni bir soluk kazandırmak, çeşitliliği artırmak amacıyla, sahada ve akademik düzeyde araştırmalar yaptığını aktaran Aydemir, ilk etapta sektörde alternatif yol olarak“Erzurum’da Hipodrom Kurulması” düşüncesini benimsediklerini, hipodrom kuruluşuyla beraber ilde yarış atı yetiştiriciliğinin başlayacağını, bunun sektördeki diğer alt guruplardaki kalkınma potansiyelini de tetikleyeceğini ifade etti.
SEKİZİNCİ HİPODRAM ERZURUM’DA YAPILSIN
Halen Türkiye’de Çim ve kum pistlerine sahip 7 hipodrom bulunduğunu, Antalya’da da hipodrom projesinin 2008 yılında devreye sokulacağını hatırlatan Aydemir, “Erzurum’un yaz aylarındaki iklim şartları, at yarışmaları için ili cazip hale getiriyor. Yılın 5 ayında hipodromun kullanılması mümkün. Bu proje ile Erzurum’da at yetiştiriciliği gelişecek, yem bitkileri üretimi çeşitlenecek, haralar kurularak istihdam alanları oluşturulacaktır.”diye konuştu.
KIŞ TURİZMİNE DESTEK
Erzurum’da Hipodrom kurulmasının ilde Kış Turizmine destek sağlayacağını anlatan Aydemir, projeyle turizm sektörünün de güç kazanacağını, ilin bölgedeki vizyonunun genişleyeceğini dile getirdi. Aydemir, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca Antalya’da hipodrom kurulması projesinin hayata geçirildiğini, Erzurum’un da vakit geçirmeden bu proje içine sokulması gerektiğini vurguladı.
TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ AÇILIM
Hipodrom kurulmasıyla, Erzurum’un Kış sporlarında olduğu gibi Binicilik sporları alanında da marka il haline gelebileceğinin altını çizen Aydemir, ilde Hipodrom kurulması önerisinin ETSO, ETB, ERVAK gibi Erzurum’un sosyo ekonomik nabzını tutan STK’larınca da desteklendiğini, il için hayati önem taşıyan projenin Tarım Bakanlığına bir an önce taşınması, ülke ve il gündemine getirilmesi gerektiğini aktardı.