PALANDÖKEN BELEDİYE BAŞKANI BİRDAL:
ERZURUM’A HİZMETİ ŞEREF BİLİRİZ
Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal,Mart 2004’te başlayan ve dördüncü yılına doğru ilerleyen belediyecilik dönemini değerlendirdi. Dört yıllık hizmet performanslarını belediye imkan, kabiliyet, birikim ve donanımları bakımından ele alan Birdal, hizmette kalite ve verimliliğin elde edildiğini, yerinde ve zamanında üretilen hizmetlerle belde halkının yaşam kalitesinin artışına katkı sağlandığını söyledi. Hizmet felsefelerinde temel vurgunun insan sevgisi ve insana saygının olduğunu kaydeden Birdal, halkın bize verdiği emaneti aziz bilip, aziz sakladık. Hizmet üretme yolunda mazeretlerin arkasına sığınmadık. Kaynakları en rasyonel ve işlevsel biçimde kullanarak, halka hizmet sunduk” ifadeleriyle hizmet dönemini özetledi.
Belde adını Palandöken’e çevirerek yeni bir vizyon ortaya koyduklarını anlatan Birdal, temel amaçlarının Palandöken’de çağdaş şehircilik ufkunu oluşturmak bulunduğunu söyledi.
Birdal’in aktardıklarıyla Palandöken’in dört yıllık hizmet dönemini aktarıyor, tüm yerel yönetimlere başarılar diliyoruz.
BELEDİYECİLİK ÖZVERİ GEREKTİRİR
ERZURUM: 2004’den bugüne belediyecilik seyrinizi aktarırı mısınız?
BİRDAL: Bakın size hemen şunu ifade etmek istiyorum. Belediyecilik hizmetleri kapsam mahiyet olarak çok dağınıklık ve çeşitlilik arz eden hizmetlerdir. Bütün belediye hizmetleri vatandaşı direk olarak alakadar eden hizmetlerdir. Yani günlük hayatı tanzim eden hizmetlerdir.
Şehrin bütün yükü belediyelerin omzundadır. Temizlikten, imardan tutunuz asfalt, yeşillendirme, yoksul ailelere yardım çalışmalarına kadar bir dizi hizmet bu kuruluşların her gün ve hatta her an yüz yüze olduğu meselelerdir. Velhasıl şehirde ne ihtiyaç varsa belediye orada olmak zorundadır.
Görevi aldığımız ilk günden itibaren öncellikle başkanlığını yaptığımız kurumu kurum haline getirmekle işe başladık. Çok şükür şuan itibariyle işlerin tıkır tıkır yürüdüğü, vatandaşa güler yüzlülüğün eksik edilmediği, bürokratik engellerin aşıldığı, çalışan herkesin görevinin bilincinde olduğu bir kurum haline gelmiş oldu belediyemiz.
İmarı darmadağın, şantiyeleri iflas etmiş, atölyeleri çalışmaz hale gelmiş bir belediye ile karşılaştık. Kollarımızı sıvayarak hemen işe koyulduk. İmar çalışmalarımıza adaleti, hakkaniyeti ve kanunları kattık Bugüne kadarki zamanımızın büyük bir bölümü inanın yapılan haksız uygulamaları, adaletsiz imar hareketlerini düzenlemekle geçti.
HİZMETTE SINIR OLMAZ
ERZURUM: Bölgenizde başarılı bir belediye olarak ifade ediliyorsunuz? Vatandaş memnun görünüyor. Nasıl başardınız?
BİRDAL: Makam, mevki ve koltuk insanları değiştirir derler. Allah’a şükür biz hiç değişmedik. Dün neydiysek bugünde o olduk. Kapımız ve telefonumuz hep açık oldu. Vatandaşlarımız bize ulaşmakta asla zorlanmadılar. Belediyecilik hizmetlerinden tutun, vatandaşın şahsi istek ve arzularına elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. Onların yeri benim yanım, benim yerim ise onların yanı oldu.
Biz vatandaşa hizmet için geldik. Koltuklarda oturmak için değil. Onlara hizmet için varız. İhtirasa, omuzları dikerek yürümeye gerek yok. Bizde vatandaşız.
Bana göre başarının sırrı vatandaşın yanında olmak ve onların dert ve sorunlarını kendilerinden dinlemek ikincisi ise işinde ehil olan insanların bir araya gelerek ekip kurmaktır.
ERZURUM:Belediyecilikte kurumsal yapıyı nasıl güncelleştirdiniz, kurumsallaşma adına neler yapıldı?
BİRDAL: Biz ekip çalışmasına çok önem veriyoruz. Tek kişinin belediye gibi, nerde ihtiyaç varsa belediye orada olmak zorunda olan bir kurumda başarılı olması mümkün değildir. Siz yöneticisiniz. Siz lidersiniz Ekibinizi olmazsa başarılı olmanızda mümkün değildir.
Şunu hemen söyleyebilirim. İşinde ehil hale gelmiş bir kadro kurmayı görevimizin ilk aylarında oluşturduk. Şu an Palandöken Belediyesi olarak ciddi bir ekip çalışması yapıyoruz. Belediye Meclisimizin değerli üyeleri ile, Encümenimizle, yönetici arkadaşlarımızla, çöp toplayanından, masa başında çalışan arkadaşlarımızla inanın çok iyi bir ekip oluşturmuş durumdayız. Palandöken Belediyesi olarak imza attığımız bir çok başarımız var. Bu başarıyı ekibimle yakalamış bulunuyoruz.
BELEDİYECİLİK HALKIN SOSYAL YAŞAMINA KATKI SAĞLAMAKTIR
ERZURUM: Kültürel ve sosyal faaliyetlere önem verdiğiniz gözleniyor.. Tiyatro, bilgisayar, saz kursları, diğer yandan sportif aktiviteler ve gençler için açtığınız meslek edindirme kursları devam ediyor. Bu da belediyeciliğin bir başka yanı mı?
BİRDAL: Belediyeler sadece asfalt döken karo yapan kurumlar değildir. Sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunan kurumlar olmalılar. Biz bu işin şuurundayız. Birkaç yıl üst üste birinci olmuş bir bar ekibimiz var. Bu birincilik Türkiye’de Erzurum’un adını duyurması anlamında çok önemli buluyorum. Türk Halk oyunlarında kurslarımız devam ediyor. Yeni çocuklarımız var kurs alan. Onlarda ağabeyleri gibi güzel oynayacaklar. Bağlama kursumuz ve Türk Halk Müziği kurslarımızda devam ediyor. Tiyatro grubumuzda yıllın çeşitli aylarında hazırladıkları oyunlarını sahneliyorlar. Microsoft la işbirliği yaparak bilgisayar kursu açtık. Kursu bitirenler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerini aldılar.
Biçki dikiş ve el sanatları kurslarımızda sürüyor. Ayrıca Belediyemiz bünyesinde spor kulübümüz var. Boks ve güreş sporunu yeniden Erzurum’un gündemine biz taşıyoruz. Spor kulübümüz bünyesinde güreş ve boks birimlerini oluşturduk. Kayak kulübü bu sezon çalışmaların başlayacak. Futbol takımımızda başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Çok iyi hocalarımız var. Her branşta rüştünü ispat etmiş isimlerle çalışıyoruz.
ERZURUM BİR KÜLTÜR ŞEHRİDİR
ERZURUM:Belediyenin sosyal aktivitelerinde Erzurum vurgusunu yapıyorsunuz. Niçin?
BİRDAL: Erzurum bir kültür şehridir. Ne yazık ki bu özelliğimizi Erzurum olarak kaybediyoruz. Bakın ben Urfa’yı kıskandım. Televizyonlarda her yerde Urfa var. Halbuki Erzurum Türk Halk Müziğinde diğer şehirlere hocalık eder. Bizim kültürümüz, bizim müziğimiz, yöresel sözlerimiz var. Bakın size bir örnek vereyim. Erzurum Türk Halk Müziğinde Türkiye’de 2. sırada yer almaktadır. Urfa’nın çiğ köftesi varsa bizimde tel helvamız var, kadayıf dolmamız var. Mısırımız var. Önemli olan bu değerleri toplayıp bir araya getirmektir. İşte bu konu üzerinde de belediye olarak çalışıyoruz. Kahveden gençleri koparmanın yollarını arıyoruz. Kültürel faaliyetler insana ahlakta kazandırır. Cemiyet hayatına hazırlar. Beklide başarının ilk merdivenidir. Biz çocuklarımızı topladık. Gerekli desteği de veriyoruz. Amacımız Erzurum türkülerini Urfa’nın sıra gecelerinin üzerine çıkarmaktır.
ŞEHİR TANITIMINDA SİMGE VE SEMBOLLER ÖNEMLİDİR
ERZURUM: Beldenin girişine kayak heykeli, Kayakyolu’unun girişine de ciritçi heykeli koydunuz. Vatandaş beğeniyor. Nasıl düşündünüz bunları?
BİRDAL: Turizm bu şehir için vazgeçilmez bir yatırımdır. Bu şehir ekmek yiyecekse turizmden yer. Bizim beldemiz Kış Turizmi ile iç içe bir mekandır. Dolayısıyla böyle bir heykeli gerekli gördük. Semboldür bu heykel.
Dadaş kıyafetli olmasının elbette manaları var. Bu heykeli sadece dadaş kıyafetli kayakçı olarak düşünmemek lazım. Dadaşın ufkunun geniş olduğunu simgeliyor. Dadaşın yeniliklere açık olduğunu ifade ediyor. Kültürle, kış turizmin birbirini tamamladığını anlatıyor. Erzurum’un kış turizmine hazır olduğunu vurguluyor. Çağdaş, bir o kadarda gelenek ve göreneklerine bağlı bir şehir hüviyetini ortaya koyuyor.
Daha onlarca nitelik söylenebilir tabi. Cirit Erzurum’a has bir spor dalıdır. Son yıllarda çok sahibi çıkmaya başladı. Bu tür heykeller şehrin eski kültürünü gösterir ve ispatıdır.
RUTİN BELEDİYECİLİK HİZMETLERİ
ERZURUM: 2007 yılı yaz dönemi çalışmalarınızı özetler misiniz?
BİRDAL: Biz önce görevi devraldığımız günden itibaren Fen işleri Şantiyesini yeniden işler hale getirdik.
2007 çalışma dönemini dolu dolu geçirdik. 2007 çalışma döneminde 36 bin ton asfalt döktük. 25 bin adet bordür, 180 bin adet karo dizimini gerçekleştirdik. 95 bin adet kilit taşı ve 4 bin metrekare granit yol kaplama çalışmasını da tamamlamış olduk. Bu sezon ağırlıklı olarak Yıldızkent, Maksutefendi, Kazım Yurdalan ve Kayakyolunda çalışmalarını sürdürürken, Belediyemize bağlı 17 mahalleye çeşitli hizmet götürdük. Yeşil alan çalışmalarınada ağırlık veriyoruz. 4 yılda 20 tane yeniden parkı inşa ettik. Yine 4 yılda 13 bin 500 adet muhtelif türde ağaç dikimini gerçekleştirdik. Üç bin kilo çim tohumu kullandık. Üç bin adet gül fidanı yetiştirilerek çeşitli yerlere diktik. 60 bin adet çeşitli türdü çiçeği belediyemiz serasında yetiştirip şehrin güzelleşmesi yolunda adımlar attık. Yani yaz sezonunu dolu dolu geçirdik. Görev süremiz içerisinde asfaltsız yer kalmayacak, yeşil alansız yer bırakmayacağız. Makine parkımızı genişlettik. Yeni iş makineleri aldık. Belediyemizi daha güçlü hale getirdik. İşçilerimizin ve çalışanlarımızın maaşlarını hiçbir ay aksatmadık. Maaşlar zamanında ödendi. Daha önceki yıllardan kalan ikramiyeleri ve hak edilen yeni ikramiyeleri de ödüyoruz. Bayramlarda çalışanlarımızı harçlıksız bırakmıyoruz.. Mesai veriyoruz. Çalışanın hakkını asla gasp etmiyoruz. Personelimizde sağ olsunlar canla başla çalışıyorlar.
HERŞEY ERZURUM İÇİN
ERZURUM: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
BİRDAL: Teşekkür ederim. Her şey Erzurum için. Bütün kadro Erzurum’un gelişmesi ve güzelleşmesi için çalışıyor. Bu anlamda elini taşın altına koyan herkese teşekkür ediyorum. Son yıllarla şöyle bir bakalım Büyükşehir Belediyesinin şehrin gelişmesi anlamında attığı adımlar küçümsenemez, Alt kademe belediyelerimizin yaptığı hizmetler küçük hizmetler değildir. Sivil hava terminal binası tamamlandı. Sağlık Bakanlığı çok ciddi bir hastane yapıyor. Bu hastane Avrupa standartlarında bir hastane. Sağlık Bakanımıza Erzurum’a sağladığı destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.
Bizim tek noksanımız birbirimizi sevmiyoruz. Çok kötü bir huy. Bu huyumuzdan vazgeçmemiz lazım. bir araya gemlisini bilmeliyiz. Birbirimize destek vermeliyiz. Dedikoduyu da kaldırıp bir kenara bırakmalıyız. Birlik, beraberlik içerisinde olursak bu şehir inanın kalkınır ve gelişir. Bir de ayakları yere basan projeleri konuşmamız lazım. Erzurum Turizmle kalkınır. Hayvancılık bu şehirde yapılabilir. Hayvancılıkla ilgili sanayi oluşabilir. Eğitim ve sağlık merkezi olma yolunda bu şehir zaten adım atmış. Bu iki sektör daha çok geliştirilebilir. Ben bir beldenin Belediye Başkanı olarak yatırımcılara buradan sesleniyorum. Belediyem ve ben yatırımcının emrindeyim. Büyükşehir ve diğer Başkanlarımız da aynı görüşteler.