AB STANDARTLARINDA HASTANE GELİYOR
Sağlık hizmetlerinde bölgelerarası verim farkını kapatmak için projeler üreten Sağlık Bakanlığı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yatırım atağı başlatıyor. Bakanlık, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde "Doğu'nun Paris'i" olarak adlandırılan Erzurum'a 200 yataklı bölge hastanesi kuruyor.
YARIM KALAN YATIRIMLAR TAMAMLANIYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllar önce başlayan ancak bitiremeyen sağlık yatırımlarını anlattı. Kars'ta 15 yıldır inşaatı bitirilmesi beklenen hastanenin bulunduğunu söyleyen Akdağ, bununla birlikte Ağrı, Iğdır ve Urfa'da da yarım kalan sağlık yatırımları olduğunu kaydetti. Yarım kalan hastane inşaatlarının büyük bir bölümünün tamamlandığını, geriye kalanların yapımının ise son sürat devam ettiğini belirtti.
AB UYUMLU BÖLGE HASTANESİNİN YATIRIM PLANI TAMAM
Akdağ, Doğu Anadolu Bölgesi'nin 'sağlık merkezi' konumundaki Erzurum'a Avrupa standartlarında bir bölge hastanesi yapmak için hazırlıkların sürdüğünü ifade ederek, "Hastanenin projesini bitirdik ve yatırım planını aldırdık. Erzurum en kısa sürede AB uyumlu bir hastaneye kavuşacak" diye konuştu.
Akdağ, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki sağlık personeli sıkıntısını çözmek için 15 bin sözleşmeli personel görevlendirdiklerini de hatırlattı.
BAKANLIK EK ÖDENE İSTEDİ
Sağlık Bakanlığı, 2004 yılı yatırımları için 2 katrilyon ödenek talep etmişti. İstanbul'daki hastanelerin depreme karşı güçlendirilmesi için 50 trilyon lira ödenek istendi. Yapı-tesis olarak, fiziki gerçekleşmesi yüzde 75 ve üzeri seviyede 218 adet projenin tamamlanıp hizmete açılabilmesi için 722 trilyon, makine-teçhizat olarak, 2003 yılında tamamlanmış olan toplam 45 devlet hastanesi ve 81 sağlık ocağı olmak üzere 151 adet sağlık tesisi ile 2004 yılında tamamlanacak olan 218 sağlık tesisin hizmete açılabilmesi için 1 katrilyon lira, taşıt olarak, acil 112 hizmetlerinde kullanılan ambulansların önemli bir kısmının hurdaya çıkması nedeniyle alınacak ambulansların, verem savaş tarama ve diğer sağlık hizmetlerinden kullanılacak olan araçların alımı için toplam 54 trilyon ve onarım için 178 trilyon lira ödenek istendi.