ERZURUM BİR KÜLTÜRÜNÜ DAHA YİTİRİYOR
KIŞLIK ERZAK GELENEĞİ
YOK OLUYOR
Erzurum’da kış aylarına yaklaşıldığı şu günlerde, kışlık stok yiyecek ürünleri pazarlarında ciddi bir hareketsizlik gözleniyor. Her türlü kışlık kuru bakliyat, pestil, aşma gibi ürünleri pazarlayan kurutulmuş yiyecek malzeme satıcıları; işlerinin durgun olduğunu; vatandaşların her geçen yıl kışlık kiler doldurmak geleneğini terk ettiğini söylüyorlar.
Yılın 9 ayını kış mevsiminin etkisi altında geçiren Erzurum’da, ağustos ayı içinde başlayan kışlık peynir, kuru bakliyat ve diğer yiyecek ürünlerini alarak depolama geleneğinin terk edilmesinde, halkın alım gücünün düşmesini sebep gösteren kuru gıda satıcıları, kendilerine ait bir halin bulunmayışının da geleneğin terk edilmesinde rol oynadığını söylüyorlar.
KAĞIZMANLI: İŞLER KESAT
Eski Kuruhapan içinde esnaf olan İhsan Kağızmanlı işlerinin durgun olduğunu söyleyerek:” Eskiden Kış geldiğinde insanlarımız kışlık toptan alış veriş yapardı. Şimdi ise bırak toptan satışı kilo işi satamıyoruz. Her geçen günü arıyoruz. Zaten kuruhapan'da esnaf olarak 4 kişi kaldık. diğer arkadaşlarımız iş yapamadığından dolayı dükkanlarını kapattılar.” diyor.
Sattıkları malların çoğunluğunu Erzurum’un Tortum ve İspir ilçelerinden temin ettiklerini; il dışından da Erzincan, Malatya ve Kayseri’den kurutulmuş gıda aldıklarını söyleyen Kağızmanlı; “eski işlerimizi arıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Kağızmanlı, dükkanlarının önü garaj olduğundan dolayı kapanmış bir durumda bunduğunu; alışveriş için gelenlerin dükkanlarını göremediğini belirterek Erzurum’da yalnızca kışlık erzak için kuru gıda satan esnafın içinde yer alacağı bir kuruhal açılmasını istediklerini söylüyor.
DAĞÇİÇEĞİ:HALKIN KURUGIDA ALACAK HALİ Mİ VAR?
Kuruhapan Esnaflarından Dursun Dağçiçeği de dükkanlarının önünde bulunan Aşkale Garajı yüzünden iş yapamadıklarını, alım gücü olmayan halkın nadiren olsa gelişinde de işyerlerini göremediğini belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler’den sorunlarına el atmasını, işyerlerine gelerek sorunlarını dinlemesini istiyor.
Kurutulmuş gıda satan çoğu esnaf arkadaşlarının dükkanlarını kapattığını anlatan Dağçiçeği işleri hakkında şöyle diyor:”Erzincan, Malatya, Kayseri gibi illerden getirmiş olduğumuz gıda maddelerini iki yıl içerisinde anca satabiliyoruz. Yeter artık. memleketin insanı olarak belediye bizlerin bu sorununa el atsın. artık dayanacak gücümüz kalmadı."
SİFTAHSIZ DÜKKAN KAPATIYORUZ
Kuruhapanın ayakta kalmış birkaç esnafından birisi olan Salih Kağızmanlı:
“Kuruhapan’ın eski esnaflarındanım. Dükkanlarımızın önü garaj olduğundan dolayı kapalı. Bura kuruhapan olarak bilinmiyor. Aşkale garajı olarak biliniyor. Garajın burdan kalkıp yerine yeşil alan ve oto park alanı yapılması daha uygun olur diye düşünüyorum. Hem esnaf olarak bizlere canlılık getirir, hem de şehrimizin büyük sorunu olan oto park sorunu küçükte olsa azaltılmış olur.” Diyerek işyerilerin aktivite kazanması için Büyükşhirden yardım istiyor.
İşlerinin durumu hakkında da bilgi veren Kağızmanlı şöyle konuşuyor:” Eskiden 9. ayda başlayan 7 haftalar denen bir zaman vardı. Bu zaman içerisinde Erzurubmlu kışlık ihtiyaçlarını giderirdi. Şimdi bunlardan eser yok. Yine eskiden Ramazan ayına hazırlık için insanımız üç ayların gelmesiyle başlardı. Ancak şu an itibariyle üç aylar içerisinde siftahsız dükkan kapatıyoruz."