ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum ticaret sektörü 3,2 milyar kredi kullandı
Erzurum ticaret sektörü 3,2 milyar kredi kullandı
Erzurum tarıma yoğunlaştı
Erzurum tarıma yoğunlaştı
Erzurumspor İstanbulspor’a sadece 1 kez kaybetti
Erzurumspor İstanbulspor’a sadece 1 kez kaybetti
Erzurumspor İstanbulspor sınavında
Erzurumspor İstanbulspor sınavında
Erzurumspor İstanbul maçını Kayatepe yönetecek
Erzurumspor İstanbul maçını Kayatepe yönetecek
HABERLER>BÖLGEDEN
6 Aralık 2024 Cuma - 05:42

Elek kültürünü unuttuk!

Tahıl ekiminin yoğun olduğu bölge ve illerde yaygın olan elekçilik zanaati yok oluyor. Erzurum’da hemen her evde bulunan, gelinlik kızlara cehiz olarak da verilen elekler artık evlerde şark köşelerini süsleyen aksesuara dönüştü.

Elek kültürünü unuttuk!

Tahıl ekiminin yoğun olduğu bölge ve illerde yaygın olan elekçilik zanaati yok oluyor. Erzurum’da hemen her evde bulunan, gelinlik kızlara cehiz olarak da verilen elekler artık evlerde şark köşelerini süsleyen aksesuara dönüştü.

Erzurum başta, Doğu Anadolu Bölgesinde geçmişte yaygın olarak kullanılan elekler yalnız tahıl, un elemeye değil aynı zamanda mutfak kültürüne de damga vuruyordu. Kalbur, hurma ya da elek tatlılarının yapıldığı elekler şimri sadece nostaljik ev aleti durumunda.

SON ZANAATKAR

Kaybolmaya yüz tutmuş elekçilik mesleğinin son temsilcileri arasında yer alan 42 yaşındaki Erkan Gözübüyük, henüz 10 yaşında iken ustasından öğrendiği mesleğini 32 yıldır severek sürdürüyor.

Gaziantep'te yıllardır gelişen teknolojiye ve sanayileşmeye direnerek mesleklerini icra eden elek ustaları, çekiç sesleri arasında kalan sayılı müşterilerine el emeği elek üreterek mesleklerini yaşatmaya çalışıyor. Geçmiş yıllarda özellikle köylerde yaşayan kadınların vazgeçilmez ev eşyası olarak kullandığı elekler gelişen teknolojiyle birlikte unutulmaya başlandı. Ustaların el emeği olarak ürettiği elekler genellikle köylerde buğday, arpa, nohut, fasulye, mercimek, tarhana ve bulgur gibi tahıl ürünlerini ayıklamak için kullanılıyordu. Elekçilik mesleği gelişen teknolojinin yanı sıra üreten ustaların azalması ve eleman bulunmaması nedeniyle yok olma durumuna geldi. Gaziantep'te sayılı ustalar tarafından sürdürülen elekçilik mesleğini Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki müşterileri sayesinde sürdüren 42 yaşındaki Erkan Gözübüyük, geçmişte hemen her evde bulunan eleklerin, günümüzde gelişen teknolojinin de etkisiyle unutulmaya ve evlerde kullanılmamaya başlandığını bildirdi.

“Mesleğe başladığımda 10 yaşındaydım”

Elekçilik mesleğine 1992 yılında başladığını belirten Gözübüyük, “Bu mesleği 1992 yılında ağabeyim bana öğretmişti. Bu vesileyle elekçilik mesleğine başladım. 32 yıldır bu mesleği yapıyorum. Mesleğe başladığımda hem okula gidiyordum hem de ustamın yanına gelip meslek öğreniyordum. Mesleğe başladığımda 10 yaşındaydım. 15 yaşında kalfa oldum. 20 yaşında ise usta oldum. Uzun yıllar ustamın yanında mesleğe devam ettim. 4-5 yıldır kendi iş yerimi açtım. Mesleği kendi iş yerimde sürdürüyorum” dedi.

Tarım alanlarında kullanılan tüm elekleri yaptığını belirten Gözübüyük, “Un, buğday, mercimek, arpa, nohut, fasulye, kırmızı biber, salça, tarhana ve bu tür elekleri yapıyorum. Köylerde ve evlerde kullanılan eleklerin tüm çeşitlerini yapıyorum” şeklinde konuştu.

“Gaziantep'te elek yapan usta bir iki kişi kaldık”

Çırak bulmakta zorlandıkları için mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Gözübüyük, “Gaziantep'te elek yapan usta bir iki kişi kaldık. Eleğe rağbet var. Elek kullanımı halen devam ediyor. Tahıl ürünleri elekten geçmek zorunda. Bu elek olmasa da farklı bir elek türünün olması lazım. Kış mevsimi olmasına rağmen yoğunluğumuz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Tarımın yaygın olduğu illerde eleğe rağbet var”

Tek başına günde 150 adet elek yaptığını ve yaptığı elekleri Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki müşterilerine gönderdiğini belirten Gözübüyük, “Özellikle Van, Muş ve Diyarbakır gibi doğu illerinde ekmek çok yapıldığı için o bölgelerde eleğe rağbet var. Yaptığımız ürünleri de zaten o bölgeye gönderiyoruz. Yine Van üzerinden İran'a ve Irak'a da elek gönderiyoruz. Suriye savaşından önce de Suriye'ye de elek gönderiyorduk” diye konuştu.

Kasnağı, tel ve çivi yardımıyla elek haline getirdiklerini ifade eden Gözübüyük, tamamen el emeği olan elek ve kalburları kişiye özel büyüklükte ve tel aralığında imal edebildiklerini belirtti.

Ağaç işleri ile uğraşmayı sevdiğini belirten Gözübüyük, küçük yaştan itibaren yaptığı mesleğini devam ettirmek istediğini de sözlerine ekledi.

 
Erzurum'da eğitime doğalgaz engeli!!!
 
İl ekonomisinde ticaret sektörü farkındalığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSİ’den Doğu Anadolu’ya yatırım köprüsü
AK Parti Ağrı İl Başkanı İlhami Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ...
Engelleri aştılar
Palandöken Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri düzenlenen programda müzik ...
Oltulular gurbette buluştu
Kocaeli’de Oltu Dernekler Federasyonu’nun hazırladığı birlik beraberlik ...
 
'Ağlayan Kayalar' dondu
 Tunceli-Pülümür-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Ağlayan Kayalar, hava ...
Aşkale'de özel eğitim sınıfı için destek çarşısı
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aşkale Koçak İlköğretim okulunda ...
Çoruh nehri kısmi buz tuttu
Sibirya soğuklarının etkisi altına giren Bayburt’ta Çoruh nehrinin yüzeyi kısmi buz tuttu.
 
Şehit Alpaslan Kurt mevlidle anıldı
Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, 2019 yılında Irak’ın kuzeyinde şehit olan ...
Narman’da Kırmızı – Beyaz bütünleşmesi
Erzurum'un “ Kırmızı Periler Diyarı” Narman Peri Bacaları, kışın da eşsiz ...
Soğuk rekoru Tekman Hacıömer’in
Türkiye genelinde aralıklı devam eden kar yağışının ardından soğuk hava ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Bir devlet bir feryat…
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hayal Kurmanın Hayali
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kimliksiz Sosyal Medyaya Hayır!
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Türkiye Vakti, Türk Vakti…
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva