Erzurum İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu, birimler arasında önemli eksiklikleri tespit etti. Komisyon, birimler arasındaki evrak döngüsünün, yolsuzluk ve usulsüzlükleri tespit edebilecek şekilde olmadığını raporladı.
//EVRAK İNCELEMESİ
Erzurum İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu İl Özel İdaresi ve 20 ilçenin Özel İdaresi dosyalarında bulunan toplam 15 bin 946 adet yevmiye evrakını inceledi. Bu birimlerdeki eksiklikleri ve çözüm önerilerini masaya yatıran komisyon, önemli eksikliklerin yer aldığı 75 sayfalık bir rapor oluşturdu. Rapor, Erzurum İl Genel Meclisi Denetim Komisyon Başkanı Yunus Polat tarafından meclise sunuldu.
//RAPOR HAZIRLANDI
Hazırlanan raporun usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili maddesi dikkat çekti. Birimler arası maddi koordinasyonun sağlanmadığı bilgisinin yer aldığı raporda, evrak döngüsünün de yolsuzlukları ve usulsüzlükleri tespit edebilecek şekilde oluşmadığı belirtildi. Kurum dışı yapılması olası usulsüzlüklerin önlenmesi için 5 maddelik önerinin hazırlandığı raporda, daimi görev yapmaları şartıyla, 'Banka Ekstreleri İnceleme Komisyonu' kurulması, diğer kurumlarla da evrak ve mutabakat konusunda iletişime geçilmesi yer aldı.
//YOLSUZLUK KAYIPLARI
Olası usulsüz evrak hazırlanması durumunda, evrakın farkına varılabilmesi amacıyla muhasebe otomasyon sistemine simetri programı üzerinden yetki alınması gerektiğinin vurgulandığı raporda, evrak bilgilerinin birim amiri veya harcama yetkilisinin bilgisayar ekranında görülmesinin faydalı olacağına dikkat çekildi. Geçmişte yaşanmış büyük yolsuzluk kayıplarına da yer verilen raporda, evrak bilgilerinin belli bir limite kadar bölüm müdürü, limit üzerindekilerinin ise hem bölüm müdürü hem de harcama yetkilisi tarafından görülerek usulsüz evrak düzenlemesinin önüne geçilebileceği kaydedildi.
İlçe teşkilatlarında özellikle evraklarda 'müphem vergi borcu yoktur.' yazısının ve Sosyal Güvenlik Kurumu borcu sorgulamasının yapılmadığını belirten Komisyon Başkanı Polat, İlçe Özel idare müdürlüklerinin, vergi borcu yoktur yazısını almaya önem vermesi gerektiğini dile getirdi.
//GÜVENLİK SORUNU
İl Özel İdaresi'nin güvenlik hizmetlerinin yetersiz olduğu belirtilen komisyon raporunda, "Mevcut durum, tedbir ve caydırıcılık açısından çok zayıftır. Kurum için gerekli önlemlerin alınması, herhangi bir olayın meydana gelmeden önce hazırlık ve olay sırasında gerekli müdahalenin yapılması için profesyonel güvenlik teşkilatına ihtiyaç duyulmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, normal kadro fazlası arazi veya makinede çalışması gereken işçilerin, masa başı görevlere getirilmesinin iş verimini ve barışını düşürdüğü de raporda yer aldı.