Tüm ülkede olduğu gibi Erzurum da hızlı, durdurulamayan ve süreklilik gösteren bir değişimi yaşıyor. Süreç modern imkan ve fırsatları beraberinde getirirken, aynı zamanda şehri tarif ve tavsif eden değerlerinden de ayırıyor. Mahalle kültürü yitimi bunlardan birisi. İlde artık adresler mahallelere göre değil, Newyork vari siteler ve bulvarlarla veriliyor.
BÜYÜKŞEHİR VE DEĞİŞİM
Büyükşehir anlayışıyla birlikte değişen Erzurum’da artık hangi mahalledensin, ya da hangi köydensin sualleri unutuldu. Geçmişte tarihe Erzurum damgasını düşüren Gavurboğan, Kavak, … mahalleri artık yok. Bununla birlikte 4 artı birlerde yaşamı tercih edenler için de komşuluk da yok, yarenlik de yok.
KAYBOLAN DEĞER: KOMŞULUK
Yüksek katlı binaların yapımıyla birlikte silüeti değişen Erzurum’un yaşam kültürü de değişim geçiriyor. Bir mahallede aynı ailedenmiş gibi yaşayan Erzurumluların hatıraları artık masal gibi geliyor yeni nesle. Ne komşuda pişen komşuya da düşüyor, ne de komşuluğun manası düşünülüyor. Artık mesele daha iyi yaşam..
SIVIRCIK’I BİLEN VAR MI?
Yeni nesilde Mirza Mehmet Mahallesini bilen yok..Sıvırcık Mahallesinin yerini gösterecekler de..Karaköse tarih oldu, Gürcü Mehmet Mahallesi unutuldu, Köseömer hatıralara karıştı, Çırçır mazide kaldı, Veyisefendi yada düştü. Büyükşehir kaydında yüksek nüfuslu mahallere oluşturulurken, Erzurum’un tarih yazan semtleri isimlerini de nüfuzlarını da kaybetti.
TARİHİ GÖREV
Aslında hala bu değerlere dönüş mümkün. Büyükşehir Belediye Meclisinin eski mahalleleri ihya etme yolunda karar alması işin öncelikli safhası. Büyükşehir Belediye Başkanlarından Ahmet Küçükler döneminde meclis tarafından alınan mahalle sayısının düşürülmesi kararından Erzurum sevdalıları razı değil. Bu yolda tarihi adımı atmak Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e düşüyor.