(GHA) – Erzurum’da lokantalara giden Erzurumlu her 10 vatandaştan 7’si et yemeği yerken, en az tüketilen yemeklerin başında ise, zeytinyağlılar geliyor.
Erzurum’daki lokantalar ve insanların yemek kültürü üzerine yapılan bir araştırma, Erzurum’da en az tüketilen yemeklerin zeytinyağlılar ve sebzeli yemekler olduğunu ortaya koydu. Sosyoloji
ERZURUMLU ET YEMEKLERİNİ TERCİH EDİYOR
Bölümü öğrencileriyle Erzurum’daki belli başlı lokantalarla ortaklaşa yürütülen araştırma, Erzurum halkının sebzeli yemeklerle arasının hiç de iyi olmadığını ortaya koydu. Lokantalara giden Erzurumlu her 10 kişiden 7’sinin içerisinde kırmızı etin kullanıldığı yemeklerden yana tercih yaptığı belirtilirken, etli yemeklerin başında ise, yaprak döner ve İskender geliyor. Araştırmanın yapıldığı lokantalardan birisinin işletmeciliğini yapan Hakkı Necip isimli esnaf, “Erzurum’da sebzeli yemek satışlarının yüzde 70’i dışarıdan gelenlere yapılıyor. Aralarında Erzurumlu olmayan üniversite öğrencilerinin de bulunduğu yabancılar, lokantalarda daha çok sebzeli yemekleri ve zeytinyağlıları tüketiyorlar.” diye konuştu.
Öğrencilerle birlikte yaptıkları araştırmada, müşterilere; “Lokantaya her gelişinizde aynı yemeği mi yersiniz?”, “Yemeklerden önce çorba ve sonrasında tatlı alır mısınız?”, “Kırmızı etle ve hamur işleriyle aranız nasıl?” gibi sorular yönelttiklerini kaydeden Necip, “Erzurumlu olan her 10 müşteriden 5’i, lokantaya her gelişinde aynı yemeği yerken, yine her 10 kişiden 7’si de, kırmızı et tercih ediyor.” dedi.
ERZURUMLULAR, SEBZELİ YEMEKLERİ ÇOK AZ TÜKETİYOR
Araştırmanın sebzeli yemekler ve zeytinyağlılarla ilgili bölümünde ise, sonuçların çok ilgi çekici olduğunu dile getiren Hakkı Necip, “Erzurum’da sebzeli yemek tercih edenlerin ve zeytinyağlılarla ilgilenenlerin neredeyse tamamına yakını Erzurumlu değil. Erzurum’da ağır bile olsa yemekten sonra genellikle tatlı alınırken, Erzurumlu olmayanlar, tatlı tüketmeyi pek tercih etmiyor.” şeklinde konuştu.
Erzurum’da uzun yıllardır lokanta işletmeciliği yaptığını söyleyen Necip, müşterilerin yemek tercihlerini çok ciddiye aldığının altını çizerek, “Ben gerek kendi lokantamda, gerekse başka meslektaşlarımı da işin içerisine dahil ederek müşterilere yönelik çeşitli araştırmalar yaptırıyorum. Müşterilerimin istek ve tercihleri benim için çok önemli. Bende talep durumuna göre, işletmemde ona göre plan ve program yapıyorum. Bu araştırma da onlardan birisiydi. Sonuçları benim için yol haritası niteliğinde. Araştırmadan çıkan sonuçlar, vatandaşlarımızın kırmızı ete daha çok ilgi gösterdiğini ortaya koyduğundan biz de işletmemizde et ağırlıklı yemekleri daha bol bulunduruyoruz.” dedi.