Memurlara grev ve siyasete katılma hakkının da verilmesini istediklerini kaydeden DES Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, TBMM’deki Anayasa değişikliği görüşmeleri sürecinde memurlara grev ve siyasete katılma hakkı verilmesi için Genel Başkan Gürkan Avcı ve Genel Merkez Yönetimi tarafından kulis çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Türkiye’de demokrasinin, toplumsal barış, huzur ve refahın, insan hak ve hürriyetlerinin düzeyinin arttırılmasına yönelik çalışmaları sürekli desteklediklerini, bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini ifade eden DES Şube Başkanı Kotanlı, şunları söyledi; “Askeri bir darbe sonrası hazırlanan 1982 Anayasası Büyük ve Müreffeh Türkiye hedefinin önündeki önemli engellerden birisidir. Anayasa reformunun sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hükümete düşen, gerçekçi bir zeminde mümkün olduğunca geniş toplumsal mutabakatı hoşgörü ve uzlaşı içerisinde bulmaya çalışmaya devam etmektir. Muhalefete düşen ise, demokrasimize, toplumsal gelişimimize yapacağı katkıyı düşünerek ön yargısız bir şekilde yapıcı ve tamamlayıcı muhalefet görevini yerine getirmektir. Toplumun yıllardır beklediği bu hayırlı adımın siyasi krizlerle yara almamasına azami derecede dikkat edilmesi gerekmektedir. DES olarak Anayasa değişikliğini destekliyoruz ve Türkiye’nin 12 Eylül Anayasası’ndan kurtulmasını önemsiyoruz. Gönül isterdi ki Anayasa bütünüyle 12 Eylül gölgesinden kurtulsun ve Türkiye hak ettiği, demokratik, özgürlükçü, bireyin hak ve hürriyetinin öne çıkarıldığı bir Anayasaya kavuşsun. Ama bugünkü konjonktür buna müsaade ediyorsa bundan da istifade etmek gerekir. Milletvekili seçimi ile Anayasa referandumunu birbirinden ayırabilecek olgunlukta olmamız gerekmektedir. Çünkü Anayasa değişikliği; demokrasi adına, özgürlükler adına, statükocu, baskıcı, ideolojik anlayışların aksine insanı öne çıkaran anlayış adına ve özellikle 12 Eylül Askeri İhtilali’ni yok etmesi açısından önemlidir.
//DEMOKRASİ BİZİM DEMOKRASİMİZDİR, YAKLAŞIMI
‘Anayasa değişikliğini AK Parti yapıyor ve bundan dolayı karşı çıkıyoruz’ anlayışı doğru değildir. Bugüne kadar TBMM’de Anayasa çok defa değiştirilmiştir.. Bu demokrasi bizim demokrasimizdir. Bu demokrasi geçmişte darbe ve muhtıralar ile zarar görmüştür. Siyasi kadrolar zedelenmiştir. Millet itilip kakılmıştır. Demokrasilerde demokrasi karşıtı tutumlar takınmak abesle iştigal etmektir. Ayrıntı ve vehimlerden ibaret gerekçeler Anayasa paketini desteklememize engel olmamalıdır. Sivil, özgürlükçü ve her türlü kararın yargı denetimine açık olduğu, çeşitli halk kesimlerini ötekileştirmeyen bir demokratik devleti; kamu çalışanları adına da toplu sözleşme, grev ve siyasete katılma hakkını önemsiyoruz. Çok önemli gördüğümüz toplu sözleşme hakkının demokratikleşme paketi içinde yer almış olması kamu çalışanları açısından önemli bir gelişmedir. Milletin beklentisi, muhalefetin de bu anayasa değişikliğine katkı vermesi yönündedir. İnadına her şeye hayır anlayışı kabul edilemez bir anlayıştır.Aksine sivilleşmeye, hukukun üstünlüğüne, demokratikleşmeye destek vermek yönünde olunmalıdır. Dokunulmazlıkla ilgili, seçim barajıyla ilgili, siyasi partiler yasasıyla ilgili, yargıyla ilgili eleştiri ve öneriler bulunabilir. Bu adımların gerisi gelecektir, gelmelidir. Bugünkü değişiklik yarınki Türkiye içindir. Kazanan iktidar değil, Milletin geleceği olacaktır. Muhalefetten sağduyu, iktidardan da muhalefete karşı anlayış bekliyoruz.”