Merkezi Erzurum’da bulunan DAP İdaresi tarafından sağlanan finansal kaynakla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen ve kayısıya katma değer sağlayacak bir proje Darende’de hayata geçirildi.
Malatya’nın altın değerindeki ürünü kayısı için kurulan Yıkama, Boylama ve Soğuk Hava deposu ile Kayısı Çekirdeği Kırma Eleme Tesisi faaliyete başladı.
DAP İdaresi’nin “2018 Yılı Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında desteklenen projeyle kurulan tesis, Malatya’nın önemli bir ihraç ürünü olan kayısı için büyük önem taşıyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kayısıda Katma Değerin Artırılması” Projesi kapsamında kazandırılan tesis, DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edildi. Projede, Kayısı Yıkama Boylandırma Ünitesi ve Soğuk Hava Deposu ile Kayısı Çekirdeği Kırma Eleme Tesisi bulunuyor. Kısa süre önce faaliyete geçen tesisi, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş işletiyor.
ARTIK EKONOMİK KAYIPLAR ÖNLENMİŞ OLACAK
Türkiye’nin önemli bir ihraç ürünü olan ve kuru kayısının yaklaşık %85’inin Malatya ilinde yetiştirilmesi dolayısıyla kayısıya katma değer sağlayacak olan tesiste bulunan yıkama ve boylama ünitesinde ürünler 5 farklı gruba (kalibre) ayrılıyor. Böylece her ürün kendi sınıfının fiyatını alarak, çiftçinin ekonomik kayıpları önleniyor. Kayısı Çekirdeği Kırma ve Eleme tesisinde ise saatte 1.5 ton kapasiteyle çalışan makinalar sayesinde çekirdekler kırılıyor ve kabuklarından ayrılarak üreticiye teslim ediliyor. Çok küçük ücretlerle verilen hizmetler, kayısı üreticisine önemli avantajlar sağlıyor. Bunun yanı sıra, özellikle iç piyasada ciddi anlamda talep görmesine rağmen ‘gün kurusu’ kayısıda depolanmadan kaynaklı kayıpların önlenmesi, düzenli olarak pazara sunularak her mevsim talebin karşılanmasıyla birlikte fiyat istikrarının sağlanması ve kayısının gerçek değerinde pazarda satılması amacıyla kurulan bin tonluk soğuk hava deposu ile de çiftçinin ürününün korunması sağlanıyor.