Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde halkın yıllık yakacak ihtiyacı için kullandığı Menengiç ağaçları Antep Fıstığı aşısı yapılarak ekonomiye kazandırılıyor.
Köylülerinin kaderini değiştirecek 'Menengiç Ağaçlarına Antep Fıstığı Aşısı ile Tarihi Geri Alıyoruz' adlı tarım projesi Çemişgezek Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Proje, DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2021 Yılı Yatırım programında yer alan ‘Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında desteklendi.
Yapılan proje desteğiyle, atıl durumdaki bıttım ağaçları ‘yeşil altın’ olarak nitelendirilen fıstık üretimi için aşılanarak ekonomiye kazandırılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çemişgezek Kaymakamı Mehmet Güder, “İlçemiz merkez ve köylerinde doğal olarak yetişen yabani menengiç ağaçlarına 24 bin göz aşı yapılacak. Yaklaşık iki yılı kapsayacak bu projeyle, en az 10 bin atıl durumdaki menengiç ağacını ekonomiye Antep fıstığı olarak dönüştürerek, tarımda çeşitlilikle birlikte kalkınmanın yolunu açmak istiyoruz. Antep Fıstığının ihtiyaç duyduğu iklim şartları ilçemizde de mevcut. Çemişgezek’in dağlık alanlarında kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan yabani menengiç ağaçları, Antep fıstığı aşılanmasının ardından süreç içerisinde köylülerin geçim kaynağı haline gelecek. Proje sayesinde hem ağaçlar ekonomiye kazandırıldı hem de tarımda çeşitlilikle birlikte üreticilerimiz daha fazla kazanmış olacaklar. İlçemizde çok sayıda menengiç ağacı var. Var olan bu potansiyelin değerlendirilmesiyle köylülerin kaderi değişecek. Bu konuda, çiftçilere yönelik ağaç budama ve aşılama kursları da açtık. Aşı yapılan bir ağaç üçüncü yılından sonra meyve vermeye başlıyor. İstenilen verimin alınması için ağaçların bakımının da iyi olması gerekiyor. Bu vizyon projemize desteklerinden dolayı DAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne teşekkür ediyoruz. Projemiz; ilçemize, yöre insanımıza, üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.