DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile TÜBİTAK alt kuruluşu olan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) arasında imzalanan 'DAP Bölgesi Yöresel Ürünlerini Ticarileştirme Stratejilerinin Belirlenmesi Projesi' kapsamında Van'da “Et ve Bal Ürünleri” çalıştayı düzenlendi.
İlki Elazığ’da yapılan aynı konulu çalıştayın ikincisi Van’da bir otelin konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya et ve bal sektöründe faaliyet gösteren Bitlis, Van, Ağrı, Hakkari ve Muş illerinden gelen sektör temsilcileriyle DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve TÜSSİDE proje yürütücüleri ile paydaşlar katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını DAP İdaresi Sanayi Sektörü Uzmanı Yavuz Sarı yaptı. Kurumun faaliyetleri hakkında bilgiler veren Sarı, çalıştayın yapılmasındaki amacı katılımcılarla paylaştı.
Projenin finansal desteğinin DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından sağlandığını belirten Proje Yürütücüsü Bilal Ürüm, söz konusu projenin öneminden bahsetti. 2015 Mayıs ayında proje çalışmalarına başladıklarını ve günümüzde yöresel ürünlere olan ilginin giderek arttığına dikkat çeken Ürüm, bu amaçla yöresel ürünlerin metropollerdeki tüketici kitlesine yönelik anketler gerçekleştirdiklerini, çıkan analiz sonuçlarıyla ürünlerin ticarileştirme değerlerini belirlediklerini anlattı. Ürüm, "Doğu Anadolu Bölgesi yöresel ürün potansiyeli açısından zengin bir envantere sahiptir. Yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi çalışmaları bölge için önemli bir gelir kaynağı ve istihdam oluşturacaktır” dedi. Ürüm, “Yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi konusunda bölgesel bir stratejiye ve bu ürünlerin ticarileştirme stratejisinin hayata geçirilebilmesi için bölge genelinde seçilecek olan iki ürün için örnek bir uygulama modelinin oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Proje kapsamında araştırma, eğitim, görüş ve anket, ürün seçimi, çalıştay ile teknik analizler, strateji ve uygulama modeli geliştirme bulunmaktadır. Hedeflenen amaç ise, kurumsal ve sektörel paydaşların Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kırmızı et sektörü ile arıcılık ve bal sektörünün mevcut durumlarının tespiti ve sektörün geliştirilmesine yönelik önerilerin etkin yöntemlerle belirlenmesidir" dedi.
Konuşmaların ardından, TÜSSİDE Araştırmacısı Batuhan Demir’in yönlendirmesiyle, katılımcılarla et ve bal ürünleri ile ilgili mevcut durum analizi yapılarak, beklentiler, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu ve çalıştaya son verildi.