DAİB: 2004’TE PROGRAM HEDEFLERİMİZİ AŞTIK
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş 2004 yılının ilk 10 aylık ihracatının 623 milyon 566 bin 457 dolar olarak gerçekleştiğini, 2003 yılının ilk 10 ayına göre ihracatta yüzde 96'lık bir artışın sağlandığını kaydetti.
Komşu ve çevre ülkelerle ticaretin geliştirilmesine yönelik yoğun çalışmalar sonucu Türkiye ihracaatının yakalamış olduğu artış trendinin 2004’te devam ettiğini açıklayan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, buna paralel olarak bölge ihracatının da, ülke ihracatının yakalamış olduğu trende ayak uydurduğunu belirtti. Kabakuş, "2003 yılı ilk 10 aylık ihracatımız 318 milyon 396 bin 649 dolar olurken, 2004 yılı ihracatımız ise 623 milyon 566 bin 457 dolar olarak gerçekleşerek yüzde 96'lık bir artış sağlandı. 2002-2003 yılı son 12 aylık ihracatımız 372 milyon 123 bin 502 dolar oldu. Yine 2003-2004 yılı 12 aylık ihracatımız da yüzde 90'lık bir artışla 706 milyon 215 bin 265 dolar olarak tespit edildi Böylece 2004 yılı tahmini bütçesinde 500 bin dolar olarak öngörülen ihracaat hedefimizin üzerine çıkılarak yüzde 41'lik bir artış sağlanmıştır." dedi.
SINIR TİCARET MERKEZLERİ KURULDU
İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve bölge ekonomisinin gelişmesi amacıyla 3 adet Sınır Ticaret Merkezi’nin kurulduğunu söyleyen Kabakuş, "Bunlar Hakkari-Esendere, Ağrı-Sarısu ve Van-Kapıköy'dür. Sınır Ticaret Merkezlerinin İşletilmesi amacıyla kurulan STM A.Ş.'lerde Genel Sekreterliğimiz de kurucu üye olarak yerini aldı. STM kapsamında ticaret, bölgemiz sınır illerinde başlamıştır. Sınır Ticaret Merkezlerinin daha aktif hale getirilmesi için eksiklikler bir an evvel giderilmeli ve ayrıca, açılması düşünülen Sınır Ticaret Merkezlerinin bir an önce faaliyete sokulması, bölgemizde yapılacak Dış Ticaret hacmini daha da artıracaktır" şeklinde bilgi verdi.
2004 YILI FAALİYETLERİ YOĞUN GEÇTİ
2004 yılı içerisinde yapılan faaliyetlerden de bahseden Doğu Anadolu İhracatçılar Biriliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, "Türkiye'deki mevcut ihracatçı birlikleri içerisinde ilk defa Müsteşarlığımızın talimatları doğrultusunda, Birliğimizin "ISO 9001:200 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi" aldı. İhracatçılarımıza kalite standartlarına uygun hizmet veriliyor" dedi.
Kabakuş Ayrıca, şu ana kadar 81 ilden sınır ötesine eğitim kampanyası da dahil olmak üzere, Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Iğdır, Erzincan gibi Doğu Anadolu Bölgesinin değişik illerinde, toplam 20 adet eğitim programları düzenlendiklerini açıklayarak, bu eğitime katılan firma temsilcileri, ihracatla ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile öğrencilerden oluşan toplam 3590 kişiye belge verildiğini söyledi. Dünyada 4 ülkenin sınırlarının birleştiği birkaç ilden biri olan Iğdır ilinin Aralık ilçesinde, 11 değişik ilden 450 katılımcının iştirak ettiği, bölgesel bazda bir "Dış Ticaret Eğitim Programı" yapıldığını da sözlerine ekleyen Kabakuş, bu seminerde ihracaat ve özellikle STM'ler hakkında bilgi verildiğini açıkladı. .
267 ÖĞRENCİ VE 12 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNE SEMİNER VERİLDİ
Üniversitelerle de çalışma içerisinde olduklarını belirten Genel Sekreter Kabakuş, "Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde, Dış Ticaret, İhracatçı Birliklerinin tanıtımı, İhracat mevzuatı, Sınır Ticaret Merkezleri ve E-Birlik Projesi konularını işlendiği, 267 öğrenci ve 12 öğretim görevlisinin katılımcı olduğu Dış Ticaret Semineri gerçekleştirildi. Bu kapsamda Bayburt Meslek Yüksek Okulu’nda da 100 öğrenciye seminer verildi" dedi.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI
Erzurum Valiliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TOBB işbirliği ve DPT teknik desteğinde, Erzurum'da; Bayburt, Erzurum ve Erzincan illerini kapsayan İstatistiki Bölge Birimi Düzey-2’ye odaklanan, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi çerçevesinde bir atölye çalışmasının yapıldığına değinen Kabakuş, " mevcut patates ihracatını artırmak amacıyla, Tarım Bakanlığı Erzurum Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile müştereken, tohumluk patates üretim ve dağıtım projesi başlatıldı ve sonuçlandırıldı" açıklamasını yaptı.
İHRACATÇILARIN SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR
Yönetim kurulunun toplanarak ihracatçılarla birlikte sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir takım kararların da alındığını belirten Kabakuş, "Birliğimiz Yönetim Kurulunca başta Erzurum olmak üzere muhtelif illerde ihracat ile ihracatçıların sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili konularda 104 adet karar alındı. Alınan bu karalar Genel Sekreterliğimizce ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi. Bu kararların sonuçları takip edilerek sonuçları hakkında seri bir şekilde tüm ihracatçılarımıza gerekli bilgiler verildi. Ayrıca ihracatla ilgili yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde, uygulamalarda meydana gelen değişiklikler, Genel sekreterliğimizce gerek yazılı, gerekse şifahi olarak, ihracatçı üyelerimize gerekli açıklamalarıyla birlikte, kısa sürede intikal ettirildi. İhracatçıya zaman ve mesai mevhumu kaldırılarak, seri bir şekilde hizmet vermeye çalışılmaktadır" şeklinde bilgi verdi.