Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletvekili dağılımı ve ülkemizin içinden geçtiğim durum sebebiyle Cumhur İttifakı’nı Mecliste devam ettireceğiz. MHP’nin de aynı anlayışa sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. İttifaklarını pazara kadar bile sürdüremeyenlerin aksine biz ülkemize ve milletimize hayırlı hizmetlere vesile olmaya devam etme inancı ile bu birlikteliğe sahip çıkacağız” dedi.
BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR
AK Parti Genel Merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 52,6 oy alarak cumhurbaşkanı seçildiğini, AK Parti’nin yüzde 42,56, Cumhur İttifakı’nın yüzde 53,66 oy aldığını kaydetti. Erdoğan, “Başta Sayın Bahçeli olmak üzere ittifakın tüm mensuplarına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“HER CHP’Lİ VATANDAŞIMIZI, BU UTANÇ İÇİN PARTİSİNİN YÖNETİMİNDEN HESAP SORMAYA DAVET EDİYORUZ”
“Bu seçimler yeni yönetim sistemine geçişimizin miladıdır. Türkiye bu güne bir anda gelmedi. 2007 yılında AK Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmemek için anayasa, yasalar, bunların yanında Meclis teamülleri, adalet ve hakkaniyet ayaklar altına alındı” açıklamasında bulunan Erdoğan, yaşanan süreci anlattı. Erdoğan, “Son umut olarak 24 Haziran seçimlerine sarıldılar. Normal şartlarda birbirlerini yolda görse selam vermeyecek olanlar karşımızda birleştiler. CHP, bölücü terör örgütünün güdümündeki partiyi barajın üzerine taşımak için kendisine oy verenlerin bir kısmını oraya yönlendirdi. Gerçi bunlar 1991 yılındaki seçimde de benzer bir yola başvurmuşlar, bölücü örgütün güdümündeki siyasetçiler ilk defa o zaman Meclise ayak bastılar. Bugün de CHP sayesinde bölücü örgütün belirlediği isimler Mecliste milletvekili olarak yerlerini alacaklar. Ülkesini, milletini, cumhuriyetini, devletini seven her CHP’li vatandaşımızı, bu utanç için partisinin yönetiminden hesap sormaya davet ediyoruz. Şayet CHP bu hesaplaşmayı kendi içinde yapmazsa, bölücü örgüt ile ana muhalefet arasındaki bağ taktik olmaktan çıkıp esas haline dönüşecektir. Bir şeyin aslı varken kopyasına gerek yoktur. Böyle bir durumda CHP’nin varlığının da anlamı kalmayacaktır. Türkiye’nin en eski partisini batıdaki bir avuç marjinalin ve yurt dışındaki bir avuç terör örgütü yöneticisinin oyuncağı haline getirenlerden bu millet ve tarih açık ve net hesabı soracaktır. Biz bu ikazı CHP’nin iç işlerine karışmak için değil, ana muhalefet partisine oy veren kardeşlerimize karşı sorumluluğumuzun gereği olarak yapıyoruz. Sonuçta karar bu partinin kendi mensuplarına, ve seçmenlerine aittir” şeklinde konuştu.
“CUMHUR İTTİFAKI’NI MECLİSTE DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Yeni yönetim sisteminin Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Milletlerin tarihlerinde bu tür milatlar çok önemlidir. Türkiye kendi tarihindeki ve dünyadaki pek çok örneğin aksine böylesine önemli bir makas değişikliğini demokratik yöntemlerle gerçekleştirmeyi başarmıştır. Pek çok ülkenin tarihinde bu tarz değişimler çok sancılı bir şekilde ve yüksek maliyetlerle yapılabilmiştir. Yıllarca ülkemizi demokrasiye bedel ödemeden sahip olmakla itham edenlere 15 Temmuz’da tarihi bir ders vermiştik. 16 Nisan ve 24 Haziran ile demokrasiyi sadece kanımız ve canımızla savunmakla kalmadığımızı, yönetim sistemi değişikliği yapacak şekilde sandıkta da işler halde tuttuğumuzu cümle aleme gösterdik. Pazartesi günü cumhurbaşkanı olarak yemin edip inşallah yeni sisteme göre başlıyoruz. Artık yürütme görevini Meclis tarafından yetkilendirilen Bakanlar Kurulu değil, doğrudan cumhurbaşkanı ifa edecek. Anayasa değişikliğine uyum çerçevesinde kanunlarımızda yer alan başbakana ve Bakanlar Kuruluna yapılan tüm atıflar cumhurbaşkanı olarak değiştirildi. Anayasa değişikliğine uygun şekilde cumhurbaşkanının uhdesine verilen bakanlıkların ve kurumların kuruluş kanunları da ilga edildi. Pazartesi günü yemin törenimizin ardından yayınlayacağımız 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden organize edilmiş hali ile bakanlıkları kuruyor, aynı akşam kabinemizi de açıklıyoruz. Bakanlıkların, kurum ve kuruluşların yapılarını milletimize daha iyi ve etkin hizmet anlayışımıza uygun şekilde yeniliyoruz. Elbette bu sistemin oturması belli bir zaman alacaktır. Biz ilk etapta bakanlar, bakan yardımcıları, yeniden tanımladığımız kurum başkanları, genel müdürler düzeyine kadar bu kısmı üzerinde detaylı çalışarak bir noktaya getirdik. Benzer işleri yapan kurumları birleştirerek, işlevsiz kalmış kurumları tasfiye ederek devletin işleyişini hızlandırıyor ve etkin hale getiriyoruz. Bu yeniden yapılanma çalışması en aşağıya kadar devam edecektir. Uygulamadaki eksiklikleri, aksaklıkları, boşlukları tespit ettikçe sistemi geliştirecek, güncelleyecek, geliştireceğiz. Bunun için yeri gelecek yeni kanunlara veya kanun değişikliklerine, yeri gelecek anayasa değişikliklerine ihtiyaç duyacağız. Milletvekili dağılımı ve ülkemizin içinden geçtiğim durum sebebiyle Cumhur İttifakı’nı Mecliste devam ettireceğiz. MHP’nin de aynı anlayışa sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. İttifaklarını pazara kadar bile sürdüremeyenlerin aksine biz ülkemize ve milletimize hayırlı hizmetlere vesile olmaya devam etme inancı ile bu birlikteliğe sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.
“BİZ SEÇİMLERDEN SADECE BİRİNCİ ÇIKMAKLA YETİNEBİLECEK, BUNU BAŞARILI SAYABİLECEK BİR SİYASİ PARTİ DEĞİLİZ”
Seçim sonuçlarını değerlendirirken, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan oy ile milletvekili seçiminde elde edilen netice arasındaki farkın çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “AK Parti’nin 2007, 2011, 2015 Kasım seçimlerinde, 2007,2010 ve 2017 halkoylamalarında aldığı sonuçlar ortadadır. Buna karşılık 2015 Haziran’ın da ve son seçimlerde üzerinde uzun uzun durmamız gereken sonuçlarla karşılaştık. Biz seçimlerden sadece birinci çıkmakla yetinebilecek, bunu başarılı sayabilecek bir siyasi parti değiliz. AK Parti Türkiye’ye kazandırdığı hizmetler ve daha önemlisi 2023 hedefleri ile çok daha büyük seçim başarılarına ihtiyacı olan partidir. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için yürütme görevini üstlenmemiz elbette şarttır, bunun yanında mutlaka Mecliste de güçlü olmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.