ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Kasım 2020 Salı - 05:19

Covıd-19 tanı kitlerinde yerli ve milli dönem

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak, daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik” dedi.

Covıd-19 tanı kitlerinde yerli ve milli dönem

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak, daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 virüsünün tespitinde kullanılan PCR testlerinin artık daha kaliteli sonuç vereceğini açıkladı. PCR testlerinden daha kaliteli sonuç alınması amacıyla TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından RNA tabanlı referans malzemeler üretildiğini ifade eden Bakan Varank, “Böylece, PCR testlerinin doğruluk oranı yükselecek. Ayrıca üretilen malzemeler PCR kitlerinin iç kalite kontrolünde de kullanılacak” ifadelerini kullandı.
“TOZ VE SICAKLIĞA DAYANIKLI YERLİ VE MİLLİ MALZEMELERİMİZİ ÜRETTİK”
Bakan Varank, muadil enstitülerden karşılaştırma yapmak amacıyla bu referans malzemeleri istediklerini belirterek, “Ancak sudan bahaneler öne sürdüler. Bu da tabii araştırmacılarımızı daha fazla motive etti. Ülkemiz laboratuvarları ve kit üreticilerinin kullanımı için bu referans malzemeleri kendimiz üretmek için proje başlattık. 3 ay gibi kısa bir sürede çalışmalarımızı tamamladık. Bize karşılaştırma için bile verilmeyen RNA tabanlı referans malzemelerden farklı olarak da daha inovatif formda toz ve sıcaklığa dayanıklı yerli ve milli malzemelerimizi ürettik” diye konuştu.
PCR TESTİ NASIL ÇALIŞIYOR
Covid-19 virüsünü tespit etmek için tüm dünyada yaygın olarak kullanılan PCR testlerinde ölçüm iki farklı basamaktan oluşuyor. Birinci aşamada bir enzim aracılığıyla virüsün RNA’sı, cDNA’ya çevriliyor. İkinci basamakta da çevrilen cDNA (eşlenik DNA) başka bir enzim ile çoğaltılarak PCR testinde pozitif sinyal oluşuyor.
YENİ REFERANS MALZEME
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu TÜBİTAK bünyesinde faaliyet yürüten Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), Türkiye’de Covid-19 tanısı için kullanılan PCR testlerindeki ölçüm kalitesini arttırmak amacıyla yeni bir referans malzeme geliştirdi. Bu yeni RNA tabanlı referans malzemeler PCR testinde yer alan her iki basamağın da kontrolünü mümkün kıldığından ölçümlerin kalitesi güvence altına alınıyor.
KALİTE KONTROLÜ DE YAPACAK
TÜBİTAK UME tarafından üretilen RNA tabanlı referans malzemeler, laboratuvarlarda yapılan ölçümlerde her iki enzim basamağının kontrolü için iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılabilecek. Ayrıca, üreticiler bu malzemeyi, PCR kitlerine RNA tabanlı pozitif kalite kontrol malzemesi olarak ekleyerek kitlerinin güvenilirliğini de sağlayabilecek.
Soğutmadan dağıtıma
TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş, yerli ve milli imkanlarla üretilen referans malzemeler ile yapılan PCR testlerinin kalitesini teminat altına aldıklarını anlatarak, “Bu malzemenin en önemli katkısı herhangi bir soğutma işlemine ihtiyaç duymaması. Malzemenin ülke içindeki paydaşlara dağıtımını soğutma işlemine maruz bırakmadan rahatlıkla yapabiliriz” ifadelerini kullandı.
YENİ KABİLİYET KAZANDI
TÜBİTAK UME laboratuvarlarında yapılan çalışmalar, bir altyapı oluşmasını ve teknik deneyim elde edilmesini de sağladı. Laboratuvarlar, Covid-19 virüsünün mutasyona uğraması veya başka bir virüsün ortaya çıkması durumunda yeni RNA referans malzemelerinin üretimini çok kısa bir sürede gerçekleştirebilecek kabiliyete ulaştı.
DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DESTEĞİ İLE ÜRETİLDİ
Referans Malzemeler, “Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında “TR42/20/COVID/0035: 2019-nCoV Virüsünün Hızlı ve Güvenilir Şekilde Teşhisine Yönelik Tanı Kiti Referans Malzemesi Üretilmesi” başlıklı proje ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan destek aldı. 3 aylık proje sürecinin ardından “Donuk” ve “Liyofilize” olarak 2 farklı formda bin 250 referans malzeme üretildi.

 
Kadın Konukevlerinde çağdaş yaklaşım
 
Ağbal’dan istikrar vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Dünyayı, İslam’ın ilkeleriyle tanıştırmak zorundayız’
Erbaş ,"İslam düşmanlığına dönüşen İslamofobi birçok ülkede devlet politikası ...
Palandöken GM’den Tekno Dönüşüm desteği
Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle mücadele devam ...
Türkiye'nin riskli yapı gerçeği
Uzmanlar özellikle İstanbul, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, ...
 
Depremi iki hafta konuşuyoruz
İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından, Türkiye tekrar ...
ASİMDER’den Macron’a karikatürlü tepki
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) tarafından Fransa’ya ...
‘Akla zarar veren haram işlemiş olur’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde ...
 
ATAUNİ Proje Destek Ofisinden Proje Eğitimi
Atatürk Üniversitesi, Proje Destek Ofisi ve Teknoloji Transfer Ofisi iş ...
Elle taşınabilir elektrik üreten cihaz yaptı
Erzurum’da ‘Dadaş Kaşif’ lakaplı Abubekir Taşbaşı, köylerde yaşayan ve ...
Dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer aldılar
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Hollanda'da görev yapan bilim insanları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva