SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, “mikro klima” ve “biyoçeşitlilik” açısından özelliğiyle dünyanın en zengin 25 ‘Ekolojik Bölge’sinden birisi olarak tanımlanıyor.
//EKOLOJİK BÖLGE
Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve zengin olduğu kadar da, tehlike altında olduğunu saptadığı Çoruh Vadisi’nde, aynı zamanda Türkiye’deki akarsular içerisinde debisi en yüksek olan Çoruh Nehri bulunuyor. Ülke sınırları içerisinde 420 kilometresi bulunan Çoruh Nehri’nin ortalama yüzde 3 eğimle aktığı bilinirken, nehrin geçtiği ve devamı niteliğindeki vadi tabanının ise, önemli özellikleri bulunuyor. Tüm vadi boyunca rastlamanın mümkün olduğu meyilli araziler ‘mikro klima’ niteliği taşırken, bölgede biyoçeşitliliğin de yoğun olduğu belirtiliyor. Çoruh Vadisi ve devamı niteliğindeki vadiler, kendine özgü iklim şartları, sahip olduğu jeolojik ve jeomorfolojik çeşitlilik sayesinde doğa koruma açısından olağanüstü öneme sahip bir bitki örtüsünün ortaya çıkmasına sebep olurken, bölge, dünyada benzer özelliklere sahip 25 ‘Ekolojik Bölge’ arasında bunuyor. Uluslararası Çevre Koruma Örgütü, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli bölgelerden birisi olarak tarif edilen Çoruh Vadisi, aynı zamanda yeryüzünde sınırlı sayıda bulunan ‘Gen Koruma Alanı’ özelliğini de taşıyor.
//ÇORUH VADİSİ’NİN TAŞIDIĞI ÖZELLİKLER
Dünyadaki üç önemli arı ırkından birisi olan ‘Apis Mellifera Caucasica’ adlı Kafkas arısının saflığının bozulmadan korunduğu tek yörenin Çoruh Vadisi olduğu bilinirken, vadi, bu özelliği dolayısıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilan ettiği ‘Gen Koruma Alanları’ arasında bulunuyor. Çoruh Vadisi’nin biyoçeşitlilik açısından sahip olduğu zenginlik, bununla da sınırlı kalmıyor. Anadolu’da göçmen kuşların kullandıkları iki güzergahtan birisi olan Çoruh Vadisi, 2005 yılında da UNESCO’nun da dikkati çekti. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın girişimleriyle 29 Haziran 2005’te UNESCO tarafından ‘Biyosfer Rezerv Alanı’ ilan edilen Çoruh Vadisi’ne, Dünya Sağlık Örgütü’nce de, “Temiz Çevre” statüsü kazandırıldı.
Ekolojik özelliklerinin dışında Erzurum’a turizm açısından da gelecek vaat eden Çoruh Vadisi, rafting başta olmak üzere tracking ve diğer doğa sporlarına uygun fiziki yapısıyla da tanınmaya başladı. Doğu Anadolu Turizmini Geliştirme Projesi (DATUR) adı altında son yıllarda binlerce yabancı turisti ağırlayan Çoruh Vadisi, Uzundere ve Tortum başta olmak üzere, yörede pansiyon turizmine de önayak oldu. Halen Çoruh Vadisi’ndeki doğal güzelliklerin turizme kazandırılması noktasında Atatürk Üniversitesi tarafından da çeşitli projeler yürütülüyor.