Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, ''Kuzeydoğu Anadolu İlkçağı" konulu panelde Erzurum, Kars, Ardahan ve Erzincan'ın yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu'nun ilkçağını anlattı.
ANADOLU TÜRK YURDUDUR
Anadolu'nun bulunduğu coğrafi ve stratejik konumu itibariyle tarihinin her döneminde yoğun bir şekilde iskan gördüğünü dile getiren Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Doğu Anadolu Bölgesi birçok önemli yolları, geçitleri ve su kaynaklarıyla birçok uygarlığın bu bölgede önemli medeniyetler tesis etmesine sebep olmuştur. Doğu Anadolu'nun başlıca nehirleri Aras, Fırat, Dicle ve Kura'dır. Fırat Nehri Erzurum Dumlu Dağları'ndan doğup Basra Körfezi'ne; Aras Nehri, Bingöl Dağları'ndan doğup Azerbaycan'da Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'ne dökülmektedir. Bu nehirler geçtiği bölgelere hayat vermektedir" dedi.
ANADOLU’NUN HER ZERRESİNDE TÜRK MÜHRÜ VAR
Bugüne kadar bölge de yaptıkları çalışmalarda, 385 sit merkez, 180 anıt merkez ve bu merkezlerle ilgili olarak 102 konferans, 63 makale, 3 kitap, 11 yüksek lisans, 2 doktora çalışması gibi bölge tarihi açısından önemli çalışmaların ortaya çıkmasına imkan sağladığını anlatan Prof. Dr. Ceylan, "Yapılan çalışmalarda bulunan kale, höyük ve yerleşmelerin yüzde 8'i Kalkolitik Çağ, yüzde 23'lük bir kısmı İlk Tunç Çağı, yüzde 39'u Demir Çağ ve yüzde 36'sının ise Ortaçağ döneminde yapıldığını göstermektedir" diye konuştu.
KARS GEYİKLİTEPE’DE ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
Kars'ın Kağızman ilçesinin Şaban köyünde 'Geyiklitepe' diye adlandırdıkları bölgede kaya panoları bulduklarını söyleyen Prof. Dr. Ceylan, "Buradaki kaya panolarında dağ keçisi, geyik, ceylan, at, deve, tilki, kuşlar ve ayrıca tuzak sahneleri bulduk. Ayrıca hayat ağacı ve Türk tarihi açısından önemli olan runik harfler bulunmuştur. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar neticesinde, Anadolu'daki ilk Türk yerleşimlerinin bilinenin aksine 1071 Malazgirt Zaferi'nden daha önce olduğu tespit edilmiştir. Bu da Anadolu'daki Türk varlığının çok daha eskiye dayandığını göstermektedir" şeklinde konuştu.
ANADOLU’YU TARADILAR, GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDILAR
Uzun yıllardır Doğu Anadolu'da ekip olarak sürdürdükleri çalışmalar sayesinde Doğu Anadolu'nun büyük bir kısmının tarihsel geçmişinin aydınlığa kavuşturulduğunu dile getiren Prof. Dr. Ceylan, Anadolu tarihinin tamamının aydınlatılması için daha birçok ekibe ihtiyaç duyulduğunu ve bu tür çalışmaların desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Panelde Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Erzurum'un eskiçağ tarihini anlatırken, diğer panelistler, Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl, Erzincan; Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Yasin Topaloğlu, Iğdır; Araştırma Görevlisi Yavuz Günaşdı da Kars'ın eskiçağ tarihini anlattı.