ERZURUM(GHA) – Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Doç. Dr. Faris Karahan, “Yakutiye Medresesi’nin çevresinde yapılan düzenlemeler yapılırken, keşke alüminyum yerine bakır kullanılsaydı.” dedi.
Yakutiye Medresesi’nin etrafında gerçekleştirilen çevre düzenlemesi ve oluşturulan kent meydanı, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Doç. Dr. Faris Karahan, Yakutiye Medresesi’nin çevresindeki merdiven ve rampalarda alüminyum malzeme kullanılmasının, tarihi dokuya ters düştüğünü belirtti. Erzurum’un önemli tarihi eserlerinin Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunduğunu ve bu bölgede yapılacak çevre düzenlemeleriyle tasarımların, tarihi dokuya uygunluk göstermesinin büyük önem taşıdığını anlatan Karahan, “Dünyanın her yerinde tarihi eserlerin etrafında düzenlemeler yapılırken, proposyon diye tabir edilen ayrıntıya mutlaka dikkat edilir. Bu da, yapılan düzenlemenin renk ve doku itibariyle tarihi eserle bütünleşmesi demektir. Yakutiye Medresesi’nin çevresini daha önce saran bakır aksam, merdiven ve rampalara yerleştirilen alüminyum malzemeden çok daha çekici ve tarihi dokuya çok daha uygundu.” ifadelerini kullandı.
Faris Karahan, tarihi yapılarla ilgili olarak çevresel tasarımlar yapılırken genellikle çeşitli yarışmalar organize edildiğini ve ilgili tarihi eserin yapısına ve dokusuna en uygun tasarımın bu yolla belirlendiğini dile getiren Karahan, “Yakutiye Medresesi’nin çevresi için böyle bir organizasyona girişilmemiş olması, bana göre çok büyük bir eksiklik. Sonuçta Yakutiye Medresesi bu kentin ruhunu ve kimliğini yansıtıyor. Bu yüzden çevresinde kullanılan malzemenin de, izlerini taşıdığı dönemde bile kullanılıyor olması gerekirdi.” dedi.
KARAHAN’DAN YAKUTİYE BELEDİYESİ’NİE ‘HASSASİYET’ ÇAĞRISI…
Yakutiye Belediyesi’nin, medrese etrafındaki düzenlemeyle ilgili olarak bu önemli ayrıntıyı dikkate almasını ve alüminyumların yerine bakır kullanarak tarihi yapıyla bütünlük taşıyan bir ortam oluşturması çağrısında bulunan Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Doç. Dr. Faris Karahan, “Alüminyum malzemenin zaman içerisinde ne hale geleceğini hepimiz biliyoruz. Ezilip bükülmesi ve kırılması çok kolay olan bu malzeme, zaman sonra tarihi yapının çevresindeki görsel güzelliği de olumsuz yönde etkileyeceğinden, Yakutiye Belediyesi’nin gereken hassasiyeti göstermesini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.