ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da yarın da okul yok
Erzurum’da yarın da okul yok
Mehmetçik imdada yetişti
Mehmetçik imdada yetişti
Erzincan’da okullar yine tatil
Erzincan’da okullar yine tatil
Büyükşehir Kar Timleri iş başında
Büyükşehir Kar Timleri iş başında
‘Kadına Şiddetle Mücadelede El Ele’
‘Kadına Şiddetle Mücadelede El Ele’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Mayıs 2010 Perşembe - 05:56

Cereci’den ‘Doğu’nun Uygarlık Birikimi’

İHA/İletişim araştırmacısı ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Cereci'nin tarihin yeryüzünde bıraktığı kalıntıların fotoğraflarından oluşan bir sunuyu 21 Mayıs akşamı Van Bilim ve Sanat Merkezi'nde göstereceği öğrenildi. Sunu kapsamında Erzurum’dan dört eser fotoğraflarla

Cereci’den ‘Doğu’nun Uygarlık Birikimi’

İletişim araştırmacısı ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci'nin tarihin yeryüzünde bıraktığı kalıntıların fotoğraflarından oluşan bir sunuyu 21 Mayıs akşamı Van Bilim ve Sanat Merkezi'nde göstereceği öğrenildi.
Antakya'daki 6. yüzyıldan kalma Saint Simon Manastırı'ndan Erzurum'daki 13. yüzyıldan kalma Çifte Minareli Medrese'ye, Eskişehir'deki tarihi Osmanlı evlerinden Ağrı Doğubayazıt'taki 16. yüzyıldan kalma İshak Paşa Sarayı'na, Mardin'deki 6.yüzyıldan kalma Kırklar Kilisesi'nden Diyarbakır'ın ünlü M.Ö. 9000li yıllardan kalma Diyarbakır surlarına kadar çok sayıda tarihi yapıyla birlikte tarihin sayfalarına yazılanları müzik ve metinle kurgulanmış sunumla anlatacak olan Prof. Cereci'nin çalışmasının 3 yıldır çektiği fotoğraflardan oluştuğu bildirildi.
//TARİH VE FOTOĞRAF
İnsanın soluk alıp verdiği sürece yaşadığı her anı yazan tarihin, tüm insanlığın elindeki en kapsamlı ve en değerli kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Sedat Cereci, tarihte yaşanmış olanları her an yeniden insanlara anımsatmanın, sorumluluk hisseden herkesin görevi olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin dört bir yanında çektiği ve her birinde tarihin seçik izlerinin bulunduğu fotoğraflardan oluşan sunuya, tarihten insanlara kalan en büyük kalıt olduğu için "Tarihin Bakiye Defteri" adını verdiklerini bildiren Prof. Cereci, tarihin yazdığı her ânın her bir dokusunda, insanın tüm çıkmazlarını çıkar duruma getiren yolların bulunduğunu, insana düşen tek işin tarihin yazdıklarını okumak olduğunu vurguladı.
//ERZURUM’DAN DÖRT ESER
Erzurum'dan Lala Paşa Camii, Rüstem Paşa Çarşısı, Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese, Sivas'tan Gökmedrese, Ağrı Doğubayazıt'tan İshak Paşa Sarayı, Van Kalesi, Kastamonu Kalesi ve tarihi Kastamonu evleri, Kütahya Kalesi, Eskişehir'deki geleneksel Osmanlı evleri, Antakya'dan Saint Simon Manastırı, Habib Neccar Camii, Ortodoks Kilisesi, Konya'dan Karatay Medresesi, Mevlana Türbesi, Kapu Camii, Aziziye Camii, Bitlis'ten İhlasiye Medresesi, İstanbul'dan Osmanlı Harbiye Nezareti, Süleymaniye Camii, Sirkeci Postanesi, Amasya'dan Amasya Kalesi, ve yalı boyu evleri, Samsun'dan tarihi sigara fabrikası, Mardin'den Kırklar Kilisesi ve geleneksel Mardin evleri, Mersin'den Katolik Kilisesi, Çorum Osmancık'tan Osmanlı Uygarlığı kalıntıları ve tarihin insanlara bırakıtının görüntülendiği çok sayıda fotoğrafın yer aldığı sununun Anadolu'nun tarihsel birikimini de ortaya koyduğu açıklandı.
//DOĞU ANADOLU’NUN UYGARLIK BİRİKİMİ
Van, Ağrı, Bitlis, Erzurum, Trabzon, Çorum, Amasya, Sivas, Kayseri, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Kütahya, Eskişehir, İstanbul, Kastamonu, Samsun, Mersin, İzmir ve Konya'da çekilen fotoğraflardan oluşan sununun, yörelerin tarihiyle birlikte uygarlık birikimlerini de yansıttığı açıklandı. Tarihin defterine yazdığı yaşam izlerinin metinlerle vurgulandığı "Tarihin Bakiye Defteri" adlı sunuda Johan Strauss, Rimsky Korsakov, Frederic Chopin, Sefarad İlâhileri, Salat-i Ümmiye, Kâni Karaca, Aka Gündüz Kutbay, Ömer Faruk Tekbilek taksimleri ve Troya film müziğinin kullanıldığı belirtildi.
Tarihin, çoğunlukla kronolojik bilgi olarak algılanması nedeniyle Türk eğitim sisteminde sevilmeyen derslerden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, tarihin defterinde yazılı olayların bugün yaşananlarla bağlantılarının kurulup, her çağın, bir önceki dönemin sonucu olduğu irdelendiğinde, tarihin merak edilebilir ve ilgiyle izlenen bir alan haline geleceğini belirtti. Başka hiçbir ülkenin, Türkiye kadar tarihi kalıntılar konusunda şanslı olmadığını söyleyen Prof. Cereci, kalıntılardan canlı biçimde yararlanmak adına tarih derslerinin tarihsel alanların içinde yapılmasının da bir seçenek olduğunu vurguladı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Tiyatro Günleri başlıyor
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, ...
Ebu İshak’tan Vakıf Geleneğine destek
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında, Ebu İshak ...
Akçaabat'ta GSF sergisi
Akçaabat Belediyesi Emin Serdar Sergi Salonunda Erzurum Atatürk Üniversitesi ...
 
Yakutiye'de Kur'an Yılı etkinliği
SAMET ÖZÜNAL/ Yakutiye ilçesindeki camilerde müezzin kayyımlık, asil, ...
Ecdada vefasızlık..
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erzurum Türk-İslam Medeniyeti’nin önemli merkezleri arasında. ...
Erzurum, Vakıflar’a yoğunlaştı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü’nün, Vakıflar Haftası ...
 
EDT’den ödül başarısı
EDT Sanatçısı İrfan Kılınç Cumhuriyetin İlk Sadası oyunuyla Yılın en başarılı ...
Erzurum’a hayran kaldılar
Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri, Ankara’da başladıkları Türkiye ...
Orman bilincine tiyatrolu destek
PEHLÜL DÜZENLİ (İHA) - Erzurum’un Narman İlçesi’nde ilköğretimokulu öğrencilerine ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva