ERZURUM gazetesi
CHP Genel Saymanı Faik Öztrak, son dönemde Türkiye'deki teşvik sistemine bakıldığı zaman, "yaz-boz tahtası" görünümünde bir teşvik sistemiyle karşılaşıldığını savundu.
Öztrak, "Bir yerlere bir teşvik veriyorsunuz, sonra ondan vazgeçiyorsunuz, hemen komşu iline aynı konularda başka teşvikler veriyorsunuz. İnsanlar oradan oraya taşınıyor. Komşu il eski çekim merkezi olan ili tahrip etmeye başlıyor. Böyle bir garip yapıyla karşı karşıyayız" dedi.
TEŞVİKTE KÜME YAKLAŞIMI
Teşvik verilen illerde bir küme yaklaşımı içinde başka farklı sinerjiler, birbirini destekleyen bir takım sektörler yaratmanın mümkün olduğunu ancak bunun yapılmadığını ifade eden Öztrak, şöyle devam etti:"Fakat bence bundan daha önemli konulardan bir tanesi Türkiye'deki teşvik sistemini incelediğiniz zaman görüyorsunuz ki her şeyi teşvik ediyorsunuz aslında ama hiçbir şeyi teşvik etmiyorsunuz. Böyle bir sorunla karşı karşıyasınız.Teşvik kapsamında soruna bakarsak, Türkiye'nin vergi düzenine mutlaka bir bakmak gerekiyor. Özellikle sanayinin temel girdilerinden olan enerji üzerindeki vergiler çok yüksek. Aşırı yüksek ve Türkiye OECD ekonomileri arasında en pahalı, sanayide elektriği kullanan ekonomilerden bir tanesi."
//İŞGÜCÜ ÜZERİNDEN VERGİ ALIMI
Öztrak, Türkiye'nin işgücü üzerinden en fazla vergi alınan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, "Bence Türkiye için teşvik sisteminde en önemli konulardan biri kayıt dışılığın ortadan kaldırılması. Bu kayıt dışı işiyle devam ettiğimiz sürece ne teşvik versek başka taraftan bozuyoruz" dedi.
TEŞVİKE AKILÇI YAKLAŞIM
Yeni bir yasal düzenlemeyle Türkiye'deki teşvik sisteminin yavaş yavaş Avrupa Birliğindeki sisteme uygun hale getirilmeye başlandığını belirten Öztrak, açıklamasında şunları kaydetti
"Akılcı bir biçimde kullanılırsa hem Türk ekonomisin rekabet gücünü arttırmak hem de üretim tabanını gerçekten büyütmek, Türkiye'yi üreten bir ekonomi haline getirmek diğer politikalarla birlikte küreselleşmenin ortaya çıkardığı dışlanmışlığı önleyip küreselleşmeyi tüm ülke için bir avantaja çevirecek bir takım makro düzenlemelerle birlikte belli bir oyun alanına sahip kılabilir.Ama bu oyun alanını çok akılcı bir biçimde kullanmak durumundasınız. Kayıt dışını azaltacaksınız, artık küçülmeye başlayan o teşvik imkanını daha etkili bir şekilde kullanmaya çalışacaksınız.Ama şunu söyleyeyim; bakın onu yapacağız, bunu yapacağız, hepsini yapacağız. Ama bir şeyden taviz vermeyeceğiz. O da istikrar."
//İŞSİZLİK SORUNU
Ekonomik istikrarın muhafazası ve işsizliğin çözülmesinin Türkiye'nin iki önemli meselesi olduğunu vurgulayan Öztrak, bu iki konunun birbiriyle iç içe bulunduğunu belirtti.
Öztrak, "İşsizlik meselesini çözemezseniz sosyal sıkıntılar nedeniyle uzun süreli istikrarlı büyümeyi gerçekleştiremezsiniz. İstikrarlı büyüme sağlayamazsanız da bu işsizlik meselesini çözemezsiniz" dedi.