AHMET AKBUĞA (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, uzun süre tartışılan Erzurum’un suyunun tertemiz olduğunu ileri sürerek kentte 10 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını belirtti.
Erzurum’a hükümet tarafından son zamanlarda oldukça fazla yatırım yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, kentte yaşanan su tartışmasının bakanlığa kadar ulaştığını ancak yapılan bütün ölçümler sonucu suyun tertemiz çıktığını söyledi.
//’ERZURUM YATIRIM İLİ OLDU’
Valilikte açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesinin ileri gelen bir şehri olduğunu ve bunun için de özellikle Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatlarıyla birçok bakanlık tarafından oldukça fazla yatırım yapıldığını belirtti.
Su konusunda Erzurumluların içlerini ferah tutması gerektiğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, tarafından yapılan suyun kirli ve fenol olduğu gibi açıklamalar yersiz, yanıltıcıdır. Biz gereken tüm ölçümleri yaptırdık. Suyumuz temiz. O akademisyen hakkında da gereken yasal işlemi başlattık.” dedi.
//İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Erzurum'un 2050'ye kadar su sorunu olmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, Çat ve Palandöken Barajı ile su meselesinin kökünden çözüldüğünü belirterek, suyun kalitesinin Avrupa standartlarında olduğunu söyledi. Erzurum'un içme suyu arıtma teknikleri konusunda modern bir tesise sahip olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, baraja herhangi bir atık su girmemesi için Büyükşehir Belediyesi'nin geçici atık su arıtma tesisi kurduğunu ifade etti. İl merkezi ve ilçelerin en büyük probleminin taşkın olduğuna değinen Eroğlu, Hınıs'tan Aşkale'ye kadar 77 taşkın koruma yapıldığını açıkladı.
//ERZURUM ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ALANI
Konuşmasında ağaçlandırmanın önemine de değinen Bakan Eroğlu, Erzurum'u özel ağaçlandırma alanı ilan ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Orman Bölge Müdürlüğü'nün de katkısı ile 7 milyon fidanın toprakla buluştuğunu açıklayan Eroğlu, 2010 yılı hedefinin ise 9 milyon 442 bin fidan olduğunu dile getirdi. Bakan Eroğlu, Vali Öztürk'ün talebiyle bu rakamı 10 milyona çıkararak, “Bu seneki programda 8 bin 350 hektarlık alanda çalışma yapılacak ve 9 milyon 442 bin adet fidan dikilmesi kararı aldık. Bu rakamı 8 bin 500 hektar fidan sayısını da 10 milyon olarak değiştirelim.” dedi.
//TABYALARA ÇANAKKALE ÖRNEĞİ
Erzurumlu Nene Hatun'un kurtuluş mücadelesini verdiği tabyanın Çanakkale şehitliği haline gelmesi için genel müdüre talimat veren Bakan Eroğlu, “Burayı Çanakkale gibi tüm dünyaya açmamız lazım. Erzurum öyle kıyıda köşede bir yer değil. Havayolu ulaşımı var, doğunu başkenti. Valilik, Büyükşehir belediyesi birlikte burayı Çanakkale şehitliği gibi yapmak için çalışalım.” dedi.
Bakan Eroğlu, kendi bakanlığıyla ilgili Erzurum’a yapılan diğer yatırımları ise şöyle sıraladı:
“ERZURUM İLİ TAŞKIN KORUMA TESİSLERİ: Hınıs Güllüçimen köyü arazisi, Güllüçimen deresi, Aşkale ilçe Merkezi Marazileri Karasu çayı, Erzurum merkez Dereboğazı köyü, Narman ilçe merkezi arazileri büyük çay, Olur ilçe merkezi yan dereleri ıslahı, Şenkaya Penek Alıcık köyü arazileri, Aşkale Taşağıl köyü, İspir Değirmendere köyü, Çat ilçesi Kızılca mahallesi Kurdu çayırı deresi, Narman Serinsu köyü Gözebaşı deresi, Oltu Çatak köyü deprem konutları, Pasinler Mamaç çayı taşkın koruma emanet inşaat, Çat Kirişli köyü, Hınıs İsmail köyü arazileri Kanlı dere, Olur Boğazgören köyü Alabalık deresi, Ilıca Çiğdemli köyü arazileri, Oltu Tutmaç köyü arazileri Tutmaç çayı, Tekman Toptepe köyü, Tortum Bağbaşı kasabası arazileri, bağbaşı deresi, Tortum Pehlivanlı beldesi yan dereleri, Erzurum merkez Güzelyurt kabanın deresi, Narman Gökdağ köyü Gökdağ ve Şorak deresi, Tekman Deliler köyü Akçakoca deresi, Dadaşköy şehir yolu deresi, Hınıs Ova çevirme köyü,Horasan Bulgurlu köyü Ziyaret deresi, Köprüköy Kıyıkonak köyü Aras nehri, Narman Taş burun köyü, Oltu Büyü korcuk köyü arazileri, Oltu İnanmış köyü Karataş deresi, Pasinler ilçe merkezi arazileri Mamaç çayı ikmali, Şenkaya Penek Alıcık köyü arazileri Penek çayı ikmali, Tortum Uzun kavak köyü yaylanın deresi, Dumlu kasabası Dumlu deresi, Köprüköy Soğuk suyu köyü arazileri Büyük dere ve Ulu dere, Narman Yol dere köyü, Oltu inci köyü, Tortum Kale dibi mahalesi arazileri, Uzundere Sapaca köyü.”
DEVAM EDEN SULAMA FAALİYETLERİ: Dahpan ovası cazibe sulaması 2. kısım inşaatı, Demir döven projesi Pasinler regilatör sulaması inşaatı, Baş köy barajı ve tesisleri inşaatı, Pazaryolu barajı inşaatı
DEVAM EDEN TAŞKIN KORUMA PROJELERİ: Erzurum merkez Kırmızı taş köyü, Taşlı güney köyü güzelim deresi, Aşkale çat ören köyü 1. ve 2. kısım Kavluk dere köyü, Çat Kurbanlı köyü, Hınıs Erbeyli köyü, Hınıs Göller köyü, Horasan ilçe merkezine bağlı köyleri arazileri Aras nehri, Horasan Kaynarca köyü, Kemerli köyü,Ilıca Ağcakent köyü, Beyaztaş dere köyü, İspir Zeyrek köyü ikmali, Karayazı Kopal köyü, Köprüköy ilçe merkezi Deli çermik deresi ve Hasankale çayı 2. kısım, Narman Şekerli beldesi Taşlı mevkii deprem konutları cirit düzü deresi 2. kısım, Oltu Günlüce köyü,
DEVAM EDEN TAŞKIN RUSUBAT KONTROL PROJELERİ: Narman Şekerli beldesi, Mahmut çavuş köyü sulu dere, Oltu Anzav vadisi, Tortum Pehlivanlı beldesi Pehlivanlı deresi, Tortum Suyatağı köyü
HİDROELEKTRİK ENERJİ FAALİYETLERİ: İşletmede olan HES’ler Tortum –1REG ve HES, Kuzgun barajı ve HES. Yatırım Programında olan HES’ler. Yatırım programında 15 adet HES projesi geliştirilmiştir. Su kullanım hakkı anlaşması yapılan HES projeleri
34 adet projenin su kullanım hakkı anlaşması yapılmıştır. Fizibilite raporları biten HES projeleri 35 adet projenin fizibilite raporu tamamlanmıştır. Ön raporları biten HES projeleri 14 adet projenin ön raporu tamamlanmıştır.
KORUNAN ALANLAR: Erzurum bataklıkları, Tortum gölü, halkın rekreasyon ihtiyacını karşılamak maksadı ile tescil edilmiş 3 adet mesire yeri bulunmaktadır. Kuzgun mesire yeri, Fidanlık mesire yeri, Uzun oluk mesire yeri
DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:
2003-2009 döneminde 7 adet otomotik meteoroloji gözlem istasyonu,kurmuştur (Hınıs, Horasan, İspir, Oltu, Tortum, Palandöken,Uzundere) 5 yere otomatik meteoroloji gözlem istasyonu (Aşkale, Narman, Çat, Karayazı, Pasinler)”